Mūsu bērniem skolā mācīs nodarboties ar seksu un kļūt par gejiem. Nepilngadīgajiem bez vecāku atļaujas mainīs dzimumu, bet Stambulas konvencijas uzraugi izņems bērnus no ģimenēm. Ar šādiem un līdzīgiem meliem dažādi maldinātāji, tostarp politiķi, pēdējos mēnešos regulāri biedējuši sabiedrību Baltijas valstīs – galvenokārt Latvijā, bet mazākā mērā arī Lietuvā un Igaunijā. Kas un kā to dara, analizējam Re:Baltica jaunākajā dezinformācijas apskatā. 

Pērn maijā Eiropas Digitālo mediju observatorija (EDMO) ziņoja, ka LGBT+ jautājumi ir viens no populārākajiem un pastāvīgākajiem dezinformācijas tematiem Eiropas Savienībā (ES). Lielākā daļa naratīvu par it kā apdraudēto tradicionālo ģimeni ir aktuāli arī Baltijas valstīs. 

Kas Baltijā izplata LGBT+ dezinformāciju?

Latvijā biedēšana ar tā saukto džendera ideoloģiju un citiem ar LGBT+ kopienu saistītiem bubuļiem 2023. gada otrajā pusē izvērsās plašumā saistībā ar divām likumdošanas iniciatīvām. Latvija viena no pēdējām ES valstīs pieņēma partnerības institūta regulējumu un pēc daudzu gadu diskusijām ratificēja Stambulas konvenciju, kuras mērķis ir novērst vardarbību pret sievietēm. Tās kļuva par kaujaslauku “tradicionālo vērtībo” aizstāvošajām Saeimas partijām, īpaši Latvija pirmajā vietā, kas vairākus mēnešus ar šo tematu mobilizēja atbalstītājus sociālajos medijos. Maldināja arī pārstāvji no Apvienotā saraksta un Nacionālās apvienības (abas, pieaugot pretrunām koalīcijas partiju vidū, neilgi pirms abu likumu pieņemšanas nonāca opozīcijā). Šo partiju pārstāvji arī biedēja, ka novembrī Latvijā pieņemtais partnerības regulējums drīz novedīs pie viendzimuma laulību un bērnu adopcijas legalizācijas. 

Savukārt Igaunijā par LGBT+ kopienu maldinājusi Igaunijas Konservatīvā Tautas partija (EKRE) un atsevišķi Par Tēvzemi un Res Publica apvienība biedri, norāda Delfi.ee faktu pārbaudītāja Kaili Maltsa. Piemēram, bijusī Igaunijas tieslietu ministre Lea Danilsone-Jerga jūnijā apgalvoja, ka “geju propaganda” padarījusi ceturtdaļu valsts jauniešu par homoseksuāliem.

Ierakstā vēstīts: “Jūs esat spēcīgs geju propagandā, ceturtā daļa jauniešu jau pieder pie LGBT+.” Avots: Ekrānuzņēmums no X (iepriekš Twitter).

Lietuvā atsevišķi opozīcijas partiju pārstāvji iestājušies pret politiku, kas atvieglotu LGBT+ cilvēku dzīves, skaidro Aiste Medute no Lietuvas Delfi. Tie bijuši, piemēram, Mindaugs Puidokas un Daiņus Kepenis no Lietuvas Zemnieku un Zaļo savienības, ka arī Petrs Gražulis no Tautas un Taisnīguma savienības. Taču atšķirībā no citām Baltijas valstīm Lietuvā maldināšanai nav bijusi liela lomu politiķu repertuārā. “Lielākā daļa apgalvojumu par LGBTQ+ kopienu bija drīzāk apvainojumi, nevis nepatiesa informācija,” skaidro Medute. 

Latvijā maldus palīdzēja popularizēt arī atsevišķi dezinformācijas superizplatītāji: Rūdolfs Brēmanis, Kaspars Pudniks un Aivis Vasiļevskis. Viņi izgudroja gan savus maldus, gan izplatīja tos, kas jau agrāk klejojuši ASV vai citu valstu informatīvajā telpā.

“Skolas skalo bērnu smadzenes”

Latvijā uz ilgstošo Stambulas konvencijas ratificēšanas diskusiju fona eļļu ugunī pielēja seksuālās izglītības mācību materiālu skandāls. Par izglītības saturu atbildīgā iestāde it kā kļūdas dēļ tos bija padarījusi pieejamus internetā ne tikai pedagogiem, bet jebkuram interesentam. Izglītības ministre atstādināja Valsts izglītības satura centra vadītāju, taču ar to nepietika. Pārspīlējot materiālu saturu un potenciālo kaitējumu, “tradicionālo vērtību” aizstāvji izvērsa kampaņu sociālajos medijos, meklējot arvien jaunus “pierādījumus” tam, ka pie varas esošie ar saviem lēmumiem apdraud bērnus un ģimeni. 

Par vienu no tādiem kļuva ar seksuālo izglītību saistītā bērnu grāmatiņa Tur lejā. Dezinformatori maldināja, ka grāmata ir mācību materiāls skolā, Latvija pirmajā vietā valdes loceklis Viktors Ščerbatihs populārā TikTok video stāstīja, ka tā māca maziem bērniem nodarboties ar seksu. Partijas saceltās ažiotāžas rezultātā internetā parādījās video ar grāmatas dedzināšanu, bet tās tulkotāja saņēma draudus, ka tiks izvarota. 

Foto: Uz LTV “Kas notiek Latvijā?” diskusiju par partnerības statusa izveidi LPV līderis Ainārs Šlesers ieradās ar grāmatu “Tur lejā”. Avots: Ekrānuzņēmums no LSM.lv. 

Līdzīgi meli tika izplatīti arī Igaunijā – par grāmatiņu Kā taisa mazuļus. Arī tur tika kļūdaini stāstīja, ka grāmata obligāti izmantojama mācībās – šoreiz bērnudārzos. Ar šo apgalvojumu dalījās arī kādreiz Rīgā dzīvojušais Krievijas kontrolētā medija Rossiya Segodnya darbinieks, platformā Telegram aktīvais Aleksejs Stefanovs.

Savukārt Lietuvā izplatījās viltots dokuments par pērn septembrī ieviesto mācību priekšmetu “Dzīves prasmes”. Pēc dokumenta varēja noprast, ka tajā mācīs “LGBT ideoloģijas standartus”. Lai gan Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministrija ātri paziņoja, ka dokuments nav īsts un neatspoguļo priekšmeta saturu, meli par to paspēja nonākt arī Latvijas sociālajos medijos.

Latvijā dezinformatori maldus par mācību saturu izvērsa arī saistībā ar Stambulas konvenciju. Konvencija paredz, ka dalībvalstis – jā tās uzskata par nepieciešamu – var izvēlēties izstrādāt mācību vielu par vardarbību, dzimuma līdztiesību un citiem saistītiem tematiem. Vairāki dezinformatori, piemēram, muzikants Kaspars Pudniks un publiciste Vija Beinerte, apgalvoja, ka ratificēšana liktu skolās mācīt par dzimuma maiņu un viendzimuma attiecībām. Maldu sakne ir jēdziens “sociālais dzimums” (ang. – gender), kas izmantots konvencijas angļu versijas tekstā.

“Bērni drīkstēs paši lemt par dzimuma maiņu”

Medicīniska nepilngadīgo dzimuma maiņa Latvijā un citur pasaulē notiek reti. Tas tomēr netraucē maldinātājiem biedēt vecākus, ka viņu atvases varēs par to lemt bez viņu ziņas. Piemēram, jau minētais LPV valdes loceklis Ščerbatihs stāstīja, ka bērniem no 14 gadu vecuma to ļauj nesen ratificētā Stambulas konvencija.

Jāpiebilst, ka Lietuvā līdzīgi meli izskanēja 2020. gadā, kad tur tāpat kā pērn Latvijā diskutēja par konvencijas ratificēšanu. Tolaik šo starptautisko līgumu ar bērnu dzimuma maiņu nepamatoti saistīja, piemēram, lietuviešu juriste Daiva Guobiene.

“LGBT+ kopiena atņems bērnus”

Baltijas valstīs maldinātāji biedēja, ka vecāki, kas iebildīs pret tā saukto LGBT ideoloģiju, zaudēs aizgādības tiesības pār saviem bērniem. Latvijā šādas sekas piedēvēja Stambulas konvencijas ratificēšanai. Proti, tās uzraudzības struktūra GREVIO varēšot bez īpaša iemesla izņemt no ģimenēm bērnus. Patiesībā tai šādu tiesību nav. Par aizgādības tiesību atņemšanu galvenokārt maldināja Latvijā, bet nedaudz arī Lietuvā.

Ierakstā vēstīts: “Sociālie dienesti Vācijā ir atņēmuši bērnu no musulmaņu ģimenes, jo viņi neatbalsta LGBT…” Avots: Ekrānuzņēmums no Facebook.

Saeimas deputāti no Latvija pirmajā vietā izplatīja maldus, ka Kalifornijas štatā ASV tas jau notiekot. Tur aizgādības tiesības zaudējot vecāki, kuri atsakās savām atvasēm apmaksāt dzimuma maiņas operācijas.

Šie meli saskan ar Krievijas varas iestāžu izplatīto naratīvu par “morāli sapuvušajiem” Rietumiem un “gejropu”. Piemēram, LPV izplatītie maldi par Kaliforniju bijuši populāri arī Krievijas medijos. Tāpat tajos atrodams, ka Rietumos bērniem veicina nepamatotu dzimuma maiņu un ka skolas ieviestas LGBT+ stundas – arī šos maldus pērn publicēja Baltijas dezinformatori.

Foto: Krievijas valsts kontrolētā medija “Rossiyskaya Gazeta” virsrakstā vēstīts: “Kalifornijā bērniem ir atļauts mainīt dzimumu bez vecāku piekrišanas.” Avots: Ekrānuzņēmums no RG.ru.

Kā mainījušies Baltijas iedzīvotāju uzskati?

Maldi par LGBT+ tematiem nav nekas jauns, taču medijprātības eksperti un cilvēktiesību organizācijas norāda, ka pēdējos gados to apjoms ir audzis. Piemēram, jau 2021. gadā ES Ārējo attiecību politikas departaments brīdināja par dezinformācijas kampaņām, kas vērstas pret LGBT+ kopienu un kuras tiek atbalstītas arī no valstīm, kas nav ES sastāvā, tajā skaitā Krievijas. Taču par spīti šādiem centieniem, Baltijas valstu iedzīvotāji kļūst arvien pieņemošāki. 

Pagaidām nav prognozējams, kā iedzīvotāju viedokli ietekmēs īpaši Latvijā izvērstā pēdējo mēnešu kampaņa. Viens nākotnes rādītājs, iespējams, ir zemā aktivitāte opozīcijas partiju iniciētajā parakstu vākšana par referenduma rīkošanu nupat pieņemtā partnerības institūta atcelšanai. Mēneša laikā par to parakstījās 35 tūkstoši jeb 22,7% no nepieciešamā balsotāju skaita.

Pagājušā gada pavasarī veiktā Eirobarometra aptauja liecina, ka pēdējos gados Baltijas valstīs atbalsts seksuālajām minoritātēm pavisam nedaudz palielinājies. Atkarībā no valsts 35–51% respondentu atbildēja, ka seksuālās viendzimuma attiecības nav nepareizas; mazliet mazāk atbalstīja viendzimuma laulības un piekrita, ka LGBT+ kopienai jābūt vienlīdzīgām tiesībām.

Avots: Eirobarometrs.

Tas arvien ir būtiski mazāk nekā ES kopumā (kur, piemēram, seksuālās viendzimuma attiecībās sliktu nesaskata 74%). Divos no trim jautājumiem novērojamas pozitīvas tendences. Izņēmums ir jautājums par homoseksuālu un biseksuālu cilvēku tiesībām, kur pērn atkarībā no valsts apstiprinoši atbildēja par 10–26% retāk. Taču jāpiebilst, ka 2019. gadā jautājumā nebija doti piemēri (laulība, adopcija, vecāku tiesības) un tas, iespējams, ietekmējis kā cilvēki atbild un tādēļ padarījis atbildes savstarpēji nesalīdzināmas.

Tāpat Baltijas valstu iedzīvotāji kļuvuši iekļaujošāki. Piemēram, 2019. gadā 25% Latvijas respondentu atbildeja, ka nejustos neērti, ja viņu bērnam būtu tā paša dzimuma romantiskais partneris, bet 2023. gadā – jau 44%. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.