Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Augusta sākumā Facebook lietotāji, tostarp divi partijas Latvija pirmajā vietā (LPV) deputāti, dalījās ar blogera Edija Gribusta video, kurā viņš melo par transseksuālu bērnu tiesībām Kalifornijas štatā ASV. Vecāki tajā it kā var zaudēt bērna aizgādības tiesības, ja viņi savai atvasei neapmaksā dzimuma maiņas operāciju. Gribusta teiktais ir pilnīgs izdomājums.

Dzimuma maiņas operācijas ir, piemēram, krūšu noņemšana vai izveidošana, dzimumorgānu pārveidošana un sejas plastiskās operācijas. Kalifornijā dzimuma maiņas operācijas – tāpat kā lielāko daļu ārstēšanas – bez vecāku piekrišanas atļauts veikt no 18 gadu vecuma. Izņēmums ir konkrēti veselības pakalpojumi, kas ir saistīti ar infekcijas slimībām un seksuālu vardarbību, piemēram, STS diagnostika un ārstēšana. Pilnīgas tiesības lemt par savu veselības aprūpi Kalifornijā ir tikai nepilngadīgajam ar emancipētā statusu, proti, tādam, kam nav vecāku aizgādības un kas juridiski ir uzskatāms par pieaugušu cilvēku.

Taču Gribusts video stāsta ko citu:

“Kalifornijā pieņēma, ka bērniem ir pilnvaras iedotas tādas, ka viņi var atnākt mājās un pateikt, ka viņi jūtas citā dzimumā, un vecākam ir jāmaksā par operāciju vai arī noņem bērna [aizgādības] tiesības.”

Re:Check e-pasta vēstulē vērsās pie video autora, lai uzzinātu, par kādu likumu viņš runāja video. Atbildē Gribusts atsūtīja saites uz kādu YouTube video un vairākiem rakstiem – diviem no ASV propagandas medija Fox News, vienu no britu tabloīda Daily Mail un vienu no Kalifornijas telekanāla ABC7 vietnes. Nevienā no šiem avotiem nav teikts, ka Kalifornijā vecākiem, kas atsakās maksāt par bērna dzimuma maiņas operāciju, var atņemt viņu atvases.

Gribusta rakstos runāts par vēl nepieņemto likumu AB-957, kas paredz grozīt Kalifornijas Ģimenes likumu. Grozījumi attiecas uz 3011. pantu, kas nosaka apstākļus, kurus tiesa ņem vērā, izvērtējot, kā vecākiem piešķirt bērna aizgādības un saskarsmes tiesības. Tas ir aktuāli, piemēram, laulības šķiršanas gadījumā. Pantā kā vērā ņemama norādīta bērna veselība, drošība, labklājība, vecāku paradumi un citi apstākļi. Attiecīgie grozījumi pie bērna interesēm pieskaitītu arī to, vai vecāks pieņem viņa dzimuma identitāti vai dzimuma izpausmes. Taču tas būtu tikai viens no daudziem apstākļiem, ko tiesa ņemtu vērā.

Grozījumos nav skaidrots, kas tieši saprotams ar dzimuma identitātes vai izpausmju apstiprināšanu. “Apstiprināšana ietver dažādas darbības, un katram bērnam tā būs individuāla, taču katrā gadījumā tai jāveicina bērna vispārējā veselība un labklājība,” rakstīts likumprojektā. Tajā nav teikts, ka bērni bez vecāku piekrišanas var veikt dzimuma maiņas operācijas vai ka vecākiem, kas pret to iestājas, var atņemt bērnus.

Ar Gribusta video Facebook dalījās vairāki partijas Latvijas pirmajā vietā pārstāvji, viņu vidū Saeimas deputāts Vilis Krištopans un Edmunds Zivtiņš. Ar viņu ierakstiem, kuros redzams video, kopā dalījušies nepilni divarpus tūkstoši Facebook lietotāju. Re:Check jautāja LPV deputātiem, vai viņi informāciju pirms pārpublicēšanas pārbaudīja. Krištopans atbildē tikai aicināja jautāt video autoram un “studēt ASV likumus”, bet Zivtiņš sešu dienu laikā atbildi nesniedza ne e-pasta, ne Facebook sarakstē.

Jāpiebilst, ka ASV dzimuma maiņas operācijas nepilngadīgajiem ir retas. Piemēram, pēc ziņu aģentūras Reuters apkopotajiem veselības apdrošināšanas firmu datiem 2021. gadā 282 pusaudžiem vecumā no 13–17 gadiem veica krūšu noņemšanas operācijas. Togad šajā vecumā grupā ASV bija 10,5 miljoni meiteņu, tātad šo operāciju valstī veica viens uz 37,5 tūkstošiem pusaudžu, kas piedzimuši par meitenēm.

Par spīti nelielajam gadījumu skaitam, iestāšanās pret transpersonu tiesībām kļuvusi par populāru nostāju, ar kuras palīdzību ASV konservatīvie politiķi cenšas mobilizēt sekotājus un gūt sabiedrības atbalstu. Transseksuālu pacientu tiesības politiskiem mērķiem ierobežo, arī piemēram, Krievijā, kur tās pasniedz pierādījumus Rietumu it kā sapuvušajām morāles vērtībām.

Par to, kā dzimuma maiņas operācijas un citi terapijas veidi ietekmē transpersonu garīgo veselību, Re:Check iepriekš rakstīja šeit.

Secinājums: Populārā video autors sagroza Kalifornijā iecerētos likuma grozījumus par apstākļiem, ko tiesneši ņemtu vērā, lemjot par bērna aizgādības un saskarsmes tiesībām. Autoram nav taisnība, ka grozījumi jau pieņemti vai ka tie paredz atņemt bērna aizgādības tiesības vecākiem, kas atsakās savai atvasei apmaksāt dzimuma maiņas operācijas. Partijas LPV pārstāvji šo maldinošo informāciju izplatīja vairākiem tūkstošiem sociālo mediju lietotāju.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.