ANO plāno veikt labojumus Bībelē, savukārt dzimuma maiņas operācijas un hormonālā terapija esot “atklāts noziegums un meli”. Tā kādā nesenā Facebook video stāsta pazīstama dezinformatore. Viņas minētie ANO “plāni” ir izdomāti, savukārt par transpersonu veselības aprūpi paustais ir pretrunā ar zinātnisko literatūru.

Vai ANO plāno izmainīt Bībeles saturu?

Nav taisnība

Video autore stāsta, ka ANO birokrāti cer mainīt Bībeles un citu reliģisko tekstu saturu:

“Jūnija beigās iznāca ANO seksuālo un dzimuma līdztiesības ekspertu ziņojums, kurā tiek prasīts ne vairāk un ne mazāk kā mainīt pašus svētos rakstus, jo tie esot iztulkoti nepareizi – tur ir jāiekļauj arī LGBT, bet nepaklausīgos valdība varēs sodīt. (..) Jāmaina grēka jēdziens kā tāds un jāizlabo paši raksti, kuros ir norādīts, ka attiecības ar savu dzimumu ir grēks.”

Kā piemēru tam, pret ko it kā iebilst ANO ierēdņi, video autore min ceturto Bībeles bausli:

“Tev būs savu tēvu un māti godāt – tagad tas ir pretrunā ar jauno ideoloģiju.”

Tā nav taisnība. Video autore pilnībā sagroza ANO ziņojumā rakstīto. Tajā nav pausti plāni mainīt Bībeli vai citus reliģiskos tekstus. Tāpat ziņojumā netiek apstrīdēts neviens Bībeles bauslis, tostarp tas, kurā ir runa par vecāku godāšanu. Video teiktais ir pilnīgs izdomājums, ko tā autore izmanto, lai biedētu par it kā uzbrukumu kristietībai.

Šogad jūnijā ANO neatkarīgais seksuālās orientācijas un dzimuma identitātes eksperts Viktors Madrigals-Borloss ANO Cilvēktiesību padomei iesniedza ziņojumu, kurā apskatīts, kā cilvēka ticības brīvība saskan ar brīvību no vardarbības un diskriminācijas (šajā gadījumā tādas, kas izriet no cilvēka seksuālās orientācijas un dzimuma identitātes).

Borloss secina, ka starp šīm brīvībām nav pretrunu, taču min, ka dažkārt reliģiski naratīvi tiek izmantoti, lai pamatotu vardarbību pret LGBT+ kopienas pārstāvjiem un viņu diskrimināciju. Piemēram, vairākās valstīs likumi, kas dzimumaktu starp viena dzimuma cilvēkiem paredz sodīt ar nāvi, balstās uz reliģiskiem uzskatiem. Ugandā šāds likums pieņemts, lai it kā aizsargātu valsts kristīgās baznīcas kultūru un tradicionālās vērtības. Ziņojumā aprakstīti arī gadījumi, kad valsts nesoda pret LGBT+ cilvēkiem vērsto vardarbību, ja varmākas pamatojums esot bijis aizsargāt savu ticību. Šādi gadījumi bieži notiek, piemēram, Irākā, kur bruņoti grupējumi, tostarp tādi, kas ir valsts padotībā, nesodīti spīdzina, izvaro un nogalina LGBT+ kopienas pārstāvjus. Tāpat ziņojumā norādīts, ka reliģijā balstīta vardarbība un diskriminācija liedz LGBT+ kopienas pārstāvjiem pašiem būt šo reliģiju sekotājiem, par spīti viņu ticībai.

Ziņojuma beigās Borloss iesaka valstīm, piemēram, atcelt likumus, kas aizliedz viendzimuma seksuālas attiecības vai nestandarta dzimumidentitāti. Cits ieteikums ir izskatīt, vai reliģiskām grupām nav sniegti tādi atbrīvojumi no likumiem, kas pārkāpj LGBT+ kopienas cilvēku pamattiesības. Piemēram, ASV Tenesī štatā psihoterapeiti reliģiskās pārliecības dēl var neapkalpot LGBT+ pacientus.

Vai dzimuma maiņas pieejamība veicina nepilngadīgo pašnāvību skaitu?

Nav taisnība

Video autore apgalvo, ka tā sauktā LGBT propaganda esot vērsta pret bērniem, kā rezultātā tiekot traumēta bērnu garīgā veselība:

“Tās rezultātā depresija jauniešu vidū sit visus rekordus. Pašnāvību skaits strauji pieaug. Kā liecina pētījumi, dzimuma maiņa bez vecāku atļaujas, par ko tik ļoti cīnās šie aktīvisti, ir viens no iemesliem.”

To stāstot, video autore rāda kādu blogu, kurā atsaucas uz ASV konservatīvās domnīcas Heritage Foundation pētījumu. Tajā autors – politologs Džejs Grīns – lēš, ka nepilngadīgo tiesības bez vecāku piekrišanas saņemt pamata medicīnas pakalpojumus ir novedis pie patvaļīgas hormonālas terapijas lietošanas un palielināta jauniešu pašnāvību skaita.

Heritage Foundation ir ASV bāzēta konservatīva lobijorganizācija, kas iestājas pret zaļo politiku, reproduktīvās veselības (abortu, kontracepcijas) pieejamību, valsts apmaksātu veselības aprūpi un LGBT+ tiesībām; pēdējā pusotra gada laikā arī pret ASV finansiālo atbalstu Ukrainai. Atšķirībā no akadēmiskiem žurnāliem Heritage Foundation vietnē publicētie pētījumi neiziet tā saukto zinātnisko recenzēšanu jeb peer-review. Recenzēšanas laikā kvalificēti jomas eksperti pārbauda pētījuma dizainu, darbā izmantotās metodes, statistisko analīzi, rezultātu interpretāciju un citus tā aspektus. Heritage Foundation šādu recenzēšanu neveic.

“Pētījumā” Grīns novērojis, ka štatos, kur nepilngadīgajiem ir kādas tiesības par ārstēšanos lemt pašiem, kopš 2010. gada vairāk pieaudzis pašnāvību skaits vecuma grupā no 12 līdz 23 gadiem. Viņš izmanto ASV Slimību kontroles centra (CDC) pašnāvību datus, taču tajos nav izdalīti transseksuāli cilvēki. Kā atskaites punktu Grīns izvēlējies 2010. gadu, jo tajā hormonālā terapija un pubertāti kavējoši medikamenti it kā kļuvuši populāri. Popularitāti viņš pamato ar Google meklējumu skaitu atslēgas vārdiem, kā piemēram, “transgender” un “puberty blockers”.

Grīns maldinoši pieņem, ka nepilngadīgo tiesības pašiem lemt par noteiktiem ārstēšanās veidiem automātiski nozīmē arī tiesības bez vecāku piekrišanas sākt hormonālo terapiju vai pubertātes kavēšanu. Tā nav taisnība, jo līdz “pētījuma” publicēšanai nevienā ASV štatā nepilngadīgie nevarēja saņemt hormonālo terapiju bez vecāku piekrišanas. Izņēmums bija reti gadījumi, kad nepilngadīgajam piešķirts emancipētā statuss, proti, bērnam nav vecāku aizbildniecības, un viņš juridiski ir uzskatāms par pieaugušu cilvēku. Savukārt pubertāti bloķējošus medikamentus parasti sāk lietot 10 vai 11 gadu vecumā, kad bērni paši nedrīkst lemt par savu veselības aprūpi. Tāpat Grīns nav ņēmis vērā to, vai šajos štatos attiecīgie pakalpojumi vispār jauniešiem bija pieejami un cik viegli tos bija saņemt.

Zinātniskā literatūra liecina, ka hormonālā terapija būtiski uzlabo transseksuālo jauniešu garīgo veselību. Piemēram, pērn aprīlī publicētā neatkarīgā pētījumā ASV zinātnieki par šo un citiem tematiem aptaujāja vairāk nekā 34 tūkstošus LGBT+ jauniešu. Viņi secināja, ka hormonālās terapijas pacientiem retāk bija depresija, pašnāvnieciskas domas un viņi retāk mēģināja veikt pašnāvību. Patlaban nav skaidrs, kāpēc pēdējo desmit gadu laikā ASV palielinājies jauniešu pašnāvību skaits, taču Grīna minējums ir apšaubāms.

Vai dzimuma maiņas operācijas ir nedrošas un neefektīvas?

Nav taisnība

Tālāk video autore runā par dzimuma maiņas operācijām:

“Atkal strādā visādas medicīnas organizācijas un ārsti, kas stāsta par “transgendera operācijām” kā drošām un efektīvām. Un ka tādas vajag darīt garīgās veselības uzlabošanai. Tas jau ir atklāts noziegums un meli.”

Video autore nestāsta, kas to ir atklājis, un nesniedz tam nekādus pierādījumus. Viņas teiktais ir pretrunā ar zinātnisko literatūru. Ar dzimuma maiņu saistītas operācijas ir, piemēram, krūšu palielināšana, sēklinieku noņemšana, dzimumorgānu operācijas, ādamābola samazināšana, sejas plastiskā operācija vai balss maiņas operācija.

2021. gadā neatkarīgi Austrālijas pētnieki akadēmiskajā žurnālā Journal of Gay & Lesbian Mental Health publicēja pētījumu apkopojumu par šo operāciju saistību ar transpersonu garīgo veselību. Viņi secināja, ka tās būtiski samazina transseksuālo pacientu depresijas, trauksmes un pašnāvības risku. Tāpat transpersonām, kas veikušas šīs operācijas, ir mazāk dzimuma disforijas simptomu un pēc pašu viedokļa uzlabojusies dzīves kvalitāte. Pie līdzīgiem secinājumiem nonākuši arī citi zinātnieki, kas par šo tematu publicējuši akadēmiskus pētījumu apkopojumus.

Re:Check neatrada pētījumus, kas apstiprinātu video autores teikto, ka ar dzimuma maiņu saistītās operācijas ir neefektīvas. Tāpat nav pierādījumu, ka šāda veida operācijas ir nedrošas – komplikācijas tajās ir retas un ne biežākas kā cita veida operācijās.

Secinājums: ANO neatkarīgā seksuālās orientācijas un dzimuma identitātes eksperta jūnijā publicētajā ziņojumā nav aicināts pārrakstīt reliģiskos tekstus, lai tie atbilstu “LGBT ideoloģijai”. Nav pamata saistīt ASV nepilngadīgo tiesības pašiem lemt par savu veselības aprūpi ar plašāku pieeju hormonālajai terapijai vai pubertāti bloķējošiem medikamentiem. Pieeja šīm ārstēšanas metodēm samazina pašnāvības risku transseksuālu jauniešu vidū. Ar dzimuma maiņu saistītas operācijas pilngadīgām transpersonām ir drošas un samazina dažādu psiholoģisko traucējumu risku.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.