Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijas drošības iestādes ierosinājušas vairāk nekā 40 kriminālprocesu par naida kurināšanu, darbošanos pret Latvijas interesēm, sankciju pārkāpumiem un citiem noziegumiem, tostarp tādiem, kuriem tiesās nav bijis precedentu.

1.daļa: Prokremliski politiķi 

2.daļa: Provokatori

3.daļa: Propagandisti 

4.daļa: Sociālo mediju varoņi 

5.daļa: Parasti cilvēki 

Vispirms viņa parādījās protestos pret karu pie Krievijas vēstniecības, kur uz ukraiņu atbalstītāju fona provokatīvi stāvēja ar plakātu “Krievija, es ar tevi!” Pēc tam nofotografēta veikalā ar Krievijas atbalstītājiem raksturīgo “Z” uz somas. Vēl pēc tam – leģionāru piemiņas dienā pie Brīvības pieminekļa, kur viņu aizturēja policisti. Vēlme uz turieni doties bijusi tik liela, ka esot izkāpusi pa kaimiņu logu, jo pie viņas dežūrējuši likumsargi.

Bira jautājumi – kas viņa ir un kāpēc to dara? 

Jeļena Kreile. Foto: Inese Liepiņa

Tagad varam atbildēt – Jeļena Kreile (56), mājsaimniece. Dzimusi un augusi Latvijā, bet latviski zina pāris vārdu. Skolā valodu esot mācījusies, bet tikai formāli, arī vīrs krievs – neesot bijis īstas vajadzības. Algotu darbu esot strādājusi pāris gadu – mikroshēmu rūpnīcā. Pēc tam audzinājusi dēlu un rūpējusies par labsajūtu mājās. Parasta cilvēka dzīve. 

Protestētāja viņā esot pamodusies Covid-19 pandēmijas laikā, kad ieejai veikalā vajadzēja vakcinācijas sertifikātu. Tad arī sākušās pirmās saķeršanās ar likumsargiem, kas kulminēja pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. 

Šobrīd par viņas rīcību ir ierosināts viens kriminālprocess par kara noziegumu attaisnošanu un 15 administratīvie par aizliegto simbolu izmantošanu publiskās vietās. Sakrājušies, jo katrā policijas apmeklējumā viņai ir līdzi kāds priekšmets Krievijas karoga krāsās – ūdens pudele, piespraude. Tās viņa izmanīgi sauc par rotaslietām, jo par rotāšanos cilvēku sodīt nevar. 

Pa kreisi – zīmīte, kādas Kreile katru mēnesi sūta savas lietas izmeklētājam. Pa labi – Krievijas krāsās izkrāsota aploksne, kurā viņa uz iecirkni atnesa paskaidrojumu un piesprauda pie durvīm. Foto: Inese Liepiņa

Uz sarunu ar Re:Baltica sieviete ieradusies ar piespraustu nozīmīti Latvijas karoga krāsās. To var ieraudzīt tikai tad, kad viņa novelk virsjaku ar piespraudi, kur Krievijas trikoloru attēlo krāsainie zīmuļi. “Dvēsele tā gribēja un es tā darīju,” viņa pamato savas aktivitātes pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Šādas un līdzīgas atbildes gluži kā iekalts pantiņš, ilgi neaizdomājoties, ir uz jebkuru jautājumu, kurā Re:Baltica viņai lūdz skaidrot savu rīcību. Jautāta, ko Kreile ar savu rīcību grib pierādīt, sieviete atbild: “To, ka es esmu brīvs cilvēks.”

Sieviete nemitīgi atkārto, ka neiestājas ne par karu, ne par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, bet no viņas nav iespējams iegūt atbildi, kas notiek Ukrainā. Tas nekādi neesot saistīts ar pret viņu uzsāktajām lietām. Par šādiem tematiem viņa ārpus ģimenes nerunāšot. Vainu nevienā no lietām Kreile neatzīst. Vēršanās pret viņu notiekot, jo “ļaunie spēki vēršas pret labajiem, tie ir dēmoni”.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma Valsts drošības dienests (VDD) saistībā ar karu sācis 36 kriminālprocesus un vēl četrus pārņēmis no Valsts policijas – par kara noziegumu noliegšanu, armijas slavināšanu, naida kurināšanu, palīdzību ārvalstij, vēršoties pret Latvijas neatkarību, sankciju pārkāpšanu. Vairāki simti lielāku vai mazāku lietu – par uzbrukumiem ukraiņiem vai auto bojāšanu, kara simboliem publiskās vietās utml. – ierosinātas arī Valsts policijā un Rīgas pašvaldības policijā. 

Daļu neatrisinās nekad, jo tās ir ierosinātas ierosināšanas pēc. Piemēram, uz vairākām mājām vienādā manierē uzvilkti burti “Z”. Daļa līdz tiesai nenonāks – piemēram, pie Uzvaras pieminekļa 10.maijā aizturētā jaunieša Aleksandra Dubjago rīcībā prokuratūra beigās nesaskatīja kara noziegumu slavināšanu, bet viņš vairāk nekā mēnesi nosēdēja izolatorā. Daļa balansē uz vārda brīvības robežas un tiesai nāksies radīt precedentus – kad beidzas viedoklis un sākas kara slavināšana vai naida kurināšana? Kad karogs ir karogs un dziesma ir dziesma, bet kad – atbalsts Krievijas iebrukumam?

Dubjago 10. maijā Uzvaras parkā pie nu jau nojauktā pieminekļa. Viņam blakus stāv Viktorija Matule. Jauniete pērn aizbēga uz Baltkrieviju un vēlāk uz Krieviju, jo esot politiski vajāta. Tagad viņa publicējas Imhoclub un ir viena no tiesībsargu redzeslokā nonākušās Telegram grupas “Baltijas antifašisti” administratorēm. Savos sociālajos medijos saka, ka Latvijā atgriezīsies “tikai ar tankiem”. Foto: ekrānšāviņš no jauns.lv video

Likumsargi informāciju par konkrētajiem cilvēkiem, kurus uzskata par Krievijas agresijas atbalstītājiem, nesniedz – publicē tikai nodarījumu. No dažādiem avotiem – tiesu spriedumiem, sēdēm, publiskām ziņām, intervijām – Re:Baltica noskaidroja, kas viņi ir.

Viņus var iedalīt piecās grupās – bijušie politiķi no dažādām krievu partijām, profesionāli provokatori, propagandisti, sociālo mediju “varoņi”, kā arī parasti cilvēki, daudzi no kuriem bijuši reibumā.

Kreiles aizturēšana 2022. gada 16. martā. Zaļās somas otrā pusē ir ar krāsu uzvilkts “Z” burts. Foto: LETA un Twitter @andelis80

Lasi tālāk:

1.daļa: Prokremliski politiķi 

2.daļa: Provokatori

3.daļa: Propagandisti 

4.daļa: Sociālo mediju varoņi 

5.daļa: Parasti cilvēki 


Autori: Inese Liepiņa, Sanita Jemberga, Re:Baltica
Redaktore Sanita Jemberga, Re:Baltica
Vizualizācijas: Reinis Hofmanis un Dārta Hofmane
Tehniskais atbalsts: Madara Eihe
Angliski tulkojusi Ieva Raudsepa


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.