Starp cilvēkiem, ko apsūdz par Krievijas kara atbalstīšanu dažādos veidos, ir vairāki bijušie Saskaņas un marginālāku prokrievisku partiju politiķi. 

Kuzmuks un Telegram

Decembrī tiesas priekšā stājās Igors Kuzmuks, kurš vairākus sasaukumus bija Saskaņas Rīgas domes deputāts, slavens pamatā ar piedalīšanos Rīgas satiksmes slaukšanā konsultanta statusā (vairāk lasi šeit). Viņa un partijas ceļi šķīrās 2021.gadā, kad Kuzmuku izslēdza par tai neglaimojošiem ierakstiem sociālajos medijos.

2019. gada 23. februārī, ko Krievijā atzīmē ka armijas dienu, Kuzmuks Facebook ievietoja foto ar militārā sveicienā pieliktu roku pie cepures ar PSRS simboliku. Apraksts vēsta “Kalpoju Savienībai”. Foto: ekrānšāviņš no Kuzmuka FB un LETA.

Tagad Kuzmuku, kurš strādā par sporta treneri, tiesā par atbalstu naudas un citas mantas vākšanai Krievijas bruņotajiem spēkiem. Uz tiesu Kuzmuks ierodas ar tulku. Neraugoties  uz to, ka bijis domes deputāts, viņš latviski runā ar grūtībām. No komentāriem Re:Baltica atsakās. 

Šādas lietas Latvijā vēl nav bijis. 

Igaunijā jau vasarā trīs cilvēkus notiesāja par to, ka vākuši naudu un pirkuši dronus Krievijas armijai. 

Kuzmuka gadījums ir citāds. Viņu tiesā par viena ieraksta pārpublicēšanu savā Telegram kanālā, kur viņš dalījies ar okupētā Zaporižjas apgabala administrācijas darbinieka uzsaukumu ziedot naudu un citas lietas Krievijas armijai. 

“Viņš atzīst, ka ir to darījis, bet [Satversmes] 100. pants viņam atļauj jebko izplatīt. Neuzskata, ka tas būtu kaut kas noziedzīgs,” Re:Baltica teica lietas prokurors Kaspars Zgirskis. “Domāju, ka 100. pants viņam nepalīdzēs. (..) 100. pants ir vērtība, bet to nevar attiecināt uz jebko.”

Pankratovs – “tas neesmu es”

Pankratovs TV Zvezda raidījumā “Otkritij efir” Foto: ekrānšāviņš no raidījuma.

Otrs ir bijušais Saskaņas politiķis Ruslans Pankratovs, kurš pēc izslēgšanas no tās kļuva par marginālās Rīcības partijas vadītāju. 

Latvijā viņu zina retais, toties Krievijas propagandas kanālos Pankratovs regulāri uzstājās kā “runājošā galva”. 

TV tūres ir viņa apsūdzību pamatā par naida kurināšanu un ES sankciju pārkāpšanu, piedaloties dažādu Krievijas propagandas kanālu intervijās, paskaidroja prokurors Zgirskis.

2022. gada jūnijā Pankratovs uzstājās raidījumā kanālā TV Zvezda. Prokurors ir pārliecināts, ka tā ekspolitiķis pārkāpis ES sankcijas. “Piedalījās raidījumā kanālā, ko kontrolē persona, kas ir ES sankciju sarakstā,” saka Zgirskis (sankciju sarakstā ir mediju holdinga Krasnaja Zvezda prezidents Aleksejs Pimanovs – red.). Jautāts, vai tiešām dalība raidījumā skaitās sankciju pārkāpums, prokurors atbild: “Es uzskatu, ka nedrīkstētu tā darīt, bet tiesai jālemj. Tas būs smagākais jautājums tiesā.” 

Naida kurināšanu prokuratūra saskata ne tikai TV Zvezda intervijā, bet arī sarunā interneta izdevuma OSN studijā. Tajā Pankratovs karu sauc par specoperāciju un stāsta, ka Ukrainas bēgļi  visiem jau esot apnikuši (zadolbaļi – krievu.val.): “Visa Rīga tajos karogos, viņi uzvedas rupji.” Stāsta, cik slikti Latvijā klājas krievvalodīgajiem, un kritizē Krieviju, kas nepietiekami pret to vēršas. 

Pankratova telezvaigznes karjera aprāvās, kad viņu jūlija beigās esot arestējuši tieši pie lidmašīnas trapa, atgriežoties no Helsinkiem. Pankratovs par apsūdzībām ir neizpratnē un sauc tās par politisku pasūtījumu: “Ja jūs esat korespondents, jūs saņemat algu pēc līguma, jūs tad noteikti varētu saukt pie atbildības. Bet, ja jūs ņemat man interviju, kā es pārkāpju ES sankcijas?” 

Viņš pieļauj, ka VDD šādi grib parādīt rīcībspēju –  “ar kaut ko cīnās”. “Es skatos uz šo VDD muļķību un man ir ļoti bail, jo viņi reāli vienkārši aizbāž cilvēkiem mutes,” rezumē Pankratovs. Abos raidījumos neko likumu pārkāpjošu viņš neesot teicis. 

Uz jautājumu, vai Krievija uzsāka karu Ukrainā, Pankratovs atbildēt atsakās: “Tāds provokatīvs jautājums, es uz to neatbildēšu. Notika tas, kas notika, tas arī ir viss, ko es varu pateikt. Mums ar jums  nav objektīvu datu par iemesliem.” 

17. jūlijā portālā vesti.ru publicētā sižetā redzams, ka Pankratovs apmeklējis Krievijas okupētās pilsētas Zaporižjas apgabalā. Tur viņš piedalījies okupācijas varas ieceltās vadības preses konferencē, kurā it kā starptautiskie mediji tiek informēti par referendumu par okupēto pilsētu pievienošanu Krievijai. Pankratovs saka, ka attēlos nav redzams viņš un Zaporižjā bijis neesot. Taču viņa Facebook profilā atrodami foto, kas liecina, ka sirmi mati viņa bārdā ir tieši turpat kur video redzamajai personai. Arī brilles, šķiet, ļoti līdzīgas. 
Re:Baltica rīcībā ir arī citas fotogrāfijas no šīs “ekskursijas”. Kājās viņam ir tie paši apavi, kas atrodami Facebook bildēs.  

Lasi tālāk:

1.daļa: Prokremliski politiķi 

2.daļa: Provokatori

3.daļa: Propagandisti 

4.daļa: Sociālo mediju varoņi 

5.daļa: Parasti cilvēki 


Autori: Inese Liepiņa, Sanita Jemberga, Re:Baltica
Redaktore Sanita Jemberga, Re:Baltica
Vizualizācijas: Reinis Hofmanis un Dārta Hofmane
Tehniskais atbalsts: Madara Eihe
Angliski tulkojusi Ieva Raudsepa


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.