Virkne aizturēto mierīgi varētu startēt vairākās kategorijās:  gan pie politaktīvistiem, gan propagandistiem, gan provokatoriem.

Vladimirs Lindermans. Foto: LETA

Piemēram, Vladimirs Lindermans, kurš ar prokrieviskām aktivitātēm nodarbojas jau sen. Pēc kādreizējā nacionālbošļevika teiktā, pret viņu bijušas ierosinātas 11 krimināllietas, bet līdz šim viņš nav zaudējis nevienu tiesu.

Šobrīd aktīvi ir divi kriminālprocesi. Pirmo sāka vēl pirms kara par sadarbošanos ar sankcijām pakļautās Krievijas propagandas mašīnas Rossiya Segodnya finansētajām propagandas vietnēm Baltnews un Sputnik, kur Lindermans ir viens no autoriem (šajā procesā ir apsūdzēti 14 cilvēki, kuru vārdus prokuratūra neatklāj, bet lieta pēc trīs gadu izmeklēšanas vēl nav nonākusi tiesā).  

Otrajā Lindermans ir apsūdzēts par naida kurināšanu, kā arī kara noziegumu attaisnošanu. Lieta saistīta ar viņa izpausmēm internetā. Tajā uzskaitītas pārdesmit publikācijas gan Sputnik, gan viņa profilā FB, piemēram, metot atkritumos Ukrainas atbalsta plakātus, lai “attīrītu Rīgu no šīs pretkrieviskās miskastes”.

Viens no lietā iekļautajiem Lindermana ierakstiem. Foto: ekrānšāviņš no Lindermana Facebook

Lindermans vainu noliedz un apsūdzību sauc par “pilnīgiem murgiem”. “Uz šo brīdi nav juridiska fakta – juridiska, ne mediju vai politisku deklarāciju līmenī – par kara noziegumiem, kurus izdarījuši vieni vai otri Krievijas militāra dienesta darbinieki. (..) Tiesa nav bijusi,” viņš skaidro. Pēc Lindermana loģikas, kamēr tiesa nav pierādījusi Krievijas kara noziegumus, neviens tos nevar noliegt, jo juridiski tie neeksistē. 

Jautāts, vai Krievija sāka karu Ukrainā, Lindermans atbild: “Par šo neizteikšos, man nevajag vēl vienu krimināllietu”. 

Lasi tālāk:

1.daļa: Prokremliski politiķi 

2.daļa: Provokatori

3.daļa: Propagandisti 

4.daļa: Sociālo mediju varoņi 

5.daļa: Parasti cilvēki 


Autori: Inese Liepiņa, Sanita Jemberga, Re:Baltica
Redaktore Sanita Jemberga, Re:Baltica
Vizualizācijas: Reinis Hofmanis un Dārta Hofmane
Tehniskais atbalsts: Madara Eihe
Angliski tulkojusi Ieva Raudsepa


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.