Vilcienā uz Saulkrastiem ukrainietei, kas runājusi pa telefonu, piesējies krieviski runājošs vīrs, vecumā drusku virs 50. “Izdzirdēja valodu, piesēdās blakus un sāka krieviski aizskart, sakot “nu ko, hahluška”. Viņa aizgāja. Viņš sekoja. Teica – jūs visus haholus ir jānogalina -, meta ar ūdens pudeli, trāpīja pa kāju. Pēc tam teica – jūs hahli esat izdzimteņi un jūs visus jānošauj,” notikušo izklāsta prokurore Evita Šiba. Izmeklēšanā Krievijā dzimušais Latvijas nepilsonis stāstījis, ka strādā fizisku darbu, pēc darba iedzēris un, lūk, rezultāts. “Vainu atzina, solījās tā vairs nedarīt. Pašam esot daļēji ukraiņu asinis, naida nav,” saka prokurore. Tā kā vaina nožēlota, lietu pabeidza bez tiesas –  kā sodu noteica 200 stundas sabiedriskā darba. 

“Ārā no Latvijas banderoviešu izdzimteņi, jūs visus vajag nošaut,” šādu vēstuli īsi pirms kara saņēma Ukrainas vēstniecība Latvijā. Nezinādams, ka jau nokļuvis VDD redzeslokā, sūtītājs marta vidū nolēma vēstniecībai no sava privātā e-pasta rakstīt vēlreiz: “Ārā no valsts kopā ar bēgļiem par vairāk nekā 20 mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu Donbasā.” Nevienas personas vārdu prokuratūra neatklāj, tāpēc Re:Baltica nevarēja uzmeklēt šo vīrieti no Latgales, lai noskaidrotu, kas pamudināja viņu tā rīkoties. Cilvēks esot bezdarbnieks, precējies, apgādībā bērns. “Atzina vainu, nožēloja, bija dzērumā,” saka prokurors Zgirskis. Par nodarīto sodīts ar 140 stundām sabiedriskā darba. 

Kāds Tik Tok lietotājs bija dalījies ar video, kurā sieviete no daudzdzīvokļu mājas loga skaļi atskaņo Krievijas himnu. Vīrietis viņai jautā “Vai tas ir normāli?” Uz ko sieviete krievu valodā atbildēja, ka viņa nedzird sakāmo un piebilda: “Kamēr skan Krievijas himna, runāt nedrīkst.” Par notikušo RPP sāka administratīvo lietu. Foto: ekrānšāviņš no video.

Kāds cits vīrietis pie LTV ziņas FB pierakstījis: “Esmu krievs un esmu par Putinu, slava Krievijai un krievu tautai. Es te piedzimu un uzaugu, šī ir mana valsts. Mēs krievi da celsimies un jūs latviešus apšausim”. Prokurore Margarita Dolgova Re:Baltica teica, ka apsūdzētais esot ģimenes cilvēks ar trim bērniem, kurš pat neesot krievu tautības. “Izdarīja muļķību, viņam gribējies redzēt cilvēku reakciju uz šādiem komentāriem,” viņa sacīja.

Prokurori Re:Baltica raksturoja, ka lielākoties bravūrīgie internetā, nonākot līdz izmeklēšanai, vairs tik drosmīgi nav, vainu nožēlo un lietas beidzas ar vienošanos un sabiedriskajiem darbiem. 

Taču tas nebūs Kreiles gadījums. Runājot par izolatorā pavadītajām divām diennaktīm, viņas acis gluži vai iedegas: “Dvēseles pieredze. Pirmo diennakti izgulējos, domāju. Bet otrajā bija enerģijas pieplūdums, prieks, laime.” Neviena no ierosinātājām lietām viņai nelikšot apstāties: “Man viss, ko es daru, patīk”. 

ĀRPUS KADRA

Lasi tālāk:

1.daļa: Prokremliski politiķi 

2.daļa: Provokatori

3.daļa: Propagandisti 

4.daļa: Sociālo mediju varoņi 

5.daļa: Parasti cilvēki 


Autori: Inese Liepiņa, Sanita Jemberga, Re:Baltica
Redaktore Sanita Jemberga, Re:Baltica
Vizualizācijas: Reinis Hofmanis un Dārta Hofmane
Tehniskais atbalsts: Madara Eihe
Angliski tulkojusi Ieva Raudsepa


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.