Teorija, ka sadarbība kā autoram ar ES sankcionētiem Krievijas uzņēmumiem traktējama kā sankciju pārkāpšana, tiesā vēl nav testēta, proti, nav neviena sprieduma. Tikpat juridiski nezināma teritorija ir apsūdzības par palīdzību ārvalstij pret Latvijas Republiku vērstā darbībā, izveidojot interneta vietni, ko finansē Krievija.

Šogad janvārī par to sāka tiesāt trīs portāla imhoclub darbiniekus – tā izveidotāju, pazīstamo prokrievisko aktīvistu un publicistu Juriju Aleksejevu, kā arī Krievijas pilsoņus Dmitriju Sustretovu un Pjotru Pogorodniju, kuri bijuši administratori.

No kreisās: Pjotrs Pogorodnijs, Dmitrijs Sustretovs un Jurijs Aleksejevs. Foto: imhoclub.by, un Inese Liepiņa

Imhoclub lieta aizsākās jau sen – 2018. gada oktobrī, bet tikai divus gadus vēlāk  cēla apsūdzības un šogad sāka tiesāt. Sēdi nācās atlikt, jo viens no apsūdzētajiem atrodoties Krievijā un ir slims. Kopā ar Aleksejevu uz sēdi ierodas arī atbalsta komanda, tostarp pazīstamais prokremliskais aktīvists Aleksandrs Gapoņenko, kas procesu – un Re:Baltica korespondenti – iemūžina ar mobilo telefonu. 

Apsūdzības loģika Re:Baltica nav zināma, jo prokurore Maija Broka no komentāriem atteicās – likuma pants esot jauns un tāpēc nav skaidrs, kā tiesa varētu to traktēt.

Lietas būtību Re:Baltica izlobīja no agrākiem likumsargu paziņojumiem un Aleksejeva teiktā. Proti, Krievijas interešu aizstāvība izpaudās tā, ka Krievijas ĀM pakļautībā esošs nodibinājums finansēja portālu (to likums neaizliedz – red.). Tā darbības mērķis bijis stiprināt Krievijas ietekmi Latvijā. Saturu apsūdzētie esot veidojuši atbilstoši finansētāja noteiktām vadlīnijām, teikts prokuratūras paziņojumā presei. 

“Kādu kaitējumu var nodarīt diskusiju lapiņa internetā?” retoriski vaicā Aleksejevs. Viņš, sastapts tiesas gaitenī, Re:Baltica apstiprināja, ka Ārvalstīs dzīvojošo tautiešu atbalsta un tiesību aizstāvības fonds portālu tiešām finansēja. “2012. gadā bija neliels grants. 120 tūkstoši eiro uz diviem gadiem (..) Naudu mēs saņēmām oficiāli un maksājām nodokļus,” viņš saka. Fonds apmaksā arī Aleksejeva advokātu. 

Aleksejevs noliedz, ka saņēmis vadlīnijas, kas portālā jāraksta. To izveidojis, lai “gudriem cilvēkiem būtu platforma, kurā patērzēt”. Viņš pats esot caurskatījis visas publikācijas un neesot bijusi neviena, kas pārkāptu likuma robežas. Arī Sustretovs un Pogorodnijs vainu neatzīst.

Lasi tālāk:

1.daļa: Prokremliski politiķi 

2.daļa: Provokatori

3.daļa: Propagandisti 

4.daļa: Sociālo mediju varoņi 

5.daļa: Parasti cilvēki 


Autori: Inese Liepiņa, Sanita Jemberga, Re:Baltica
Redaktore Sanita Jemberga, Re:Baltica
Vizualizācijas: Reinis Hofmanis un Dārta Hofmane
Tehniskais atbalsts: Madara Eihe
Angliski tulkojusi Ieva Raudsepa


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.