Ievērojama daļa naida kurināšanas lietu nāk no ierakstiem sociālajos medijos. Tās ir dažādas – sākot no kara blogera, kurš Latvijas medijos pirms kara portretēts kā tik sekmīgs, ka nopircis Ferrari, beidzot ar “viss ir slikti” Facebook grupas uzturētāju un tiktokeriem. Neviens no šajās lietās iesaistītajiem uz Re:Baltica saziņas mēģinājumiem neatsaucās, līdz ar to lietu būtību varam izklāstīt tikai kartītēs. Viņu motivācija mums nav zināma.

Re:Baltica prokuratūrā noskaidroja, ka 2023. gada 16. februārī Fjodorovs atzina savu vainu nacionālā naida izraisīšanā un kara noziegumu attaisnošanā, kā arī to nožēloja. Lieta līdz tiesai nenonāca, prokurors viņam piesprieda sodu 12 400 eiro apmērā. Jau martā Fjodorovs sniedza interviju Kremļa propagandas medijam, kurā stāstīja, ka ir aizbēdzis uz Maskavu un Latvijā neatgriezīsies pat uz vecāku bērēm. Tāpat viņš uzsvēra, ka drošībnieki viņu situši, spīdzinājuši un apzaguši. (Rindkopa pievienota 21.03.2023)

Dienu pēc kara sākuma dzimšanas dienu“Stabilitātei!” birojā svinēja tās līderis Aleksejs Rosļikovs, aicinot visus uz torti. Viens no viesiem bija vēlāk aizturētais Jurijs Mihailovs (foto pa labi). Rosļikovs sākumā teica, ka Mihailovu nepazīst, bet pēc tam atcerējās, ka zina gan. Iepazinušies šais svinībās. “Atnāca apsveikt, jo cilvēks ļoti gandarīts ar manu darbu.” Jautāts, vai pareizi svinības rīkot nākamajā dienā pēc kara sākuma, Rosļikovs atbildēja: “Savu dzimšanas dienu vai tad man nesvinēt? Nu, beidziet. Tas jau ir pārspīlēti pat priekš Re:Baltica. (..) Pirmkārt, pirmās divas dienas vispār nesapratu, kas tur notiek. Otrkārt, tā ir mana dzimšanas diena, beidziet. ” Foto: Mihailova Facebook

Lasi tālāk:

1.daļa: Prokremliski politiķi 

2.daļa: Provokatori

3.daļa: Propagandisti 

4.daļa: Sociālo mediju varoņi 

5.daļa: Parasti cilvēki 


Autori: Inese Liepiņa, Sanita Jemberga, Re:Baltica
Redaktore Sanita Jemberga, Re:Baltica
Vizualizācijas: Reinis Hofmanis un Dārta Hofmane
Tehniskais atbalsts: Madara Eihe
Angliski tulkojusi Ieva Raudsepa


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.