Pandēmijas skeptiķu vidū popularitāti guvis video, kurā franču ārsts Kristians Perons pauž dažādus nepatiesus apgalvojumus par Covid-19 vakcīnām. To vidū ir daudzkārt atspēkoti mīti, piemēram, ka tās nenovēršot smagas veselības problēmas, ka tās izraisījušas desmitiem tūkstošu nāvju un esot eksperimentāls produkts.

Video redzamais Perons ir ārsts infektologs. Video pausts, ka viņš ir bijušais Pasaules Veselības organizācijas (PVO) viceprezidents, bet tā nav taisnība. PVO pārstāvis Reuters faktu pārbaudītājus informējis, ka Perons līdz 2016.gadam bija viceprezidents vienā no organizācijas piesaistīto ekspertu padomēm. Tās uzdevums bija konsultēt PVO un Eiropas valstis imunizācijas jautājumos. 

Perons jau iepriekš kļuvis pazīstams, izplatot dažādus Covid-19 mītus, tajā skaitā apgalvojot, ka Francijā vairāk nekā 25 tūkstoši Covid pacientu būtu izdzīvojuši, ja ārsti viņiem nebūtu lieguši pretmalārijas zāles hidroksihlorokvīnu. Šīs zāles kļuva populāras alternatīvu ārstniecības līdzekļu lietotāju vidū, tās izmantoja un ieteica arī bijušais ASV prezidents Donalds Tramps. Taču PVO vēl pagājušā gada aprīlī apstiprināja, ka, balstoties uz vairāku pētījumu rezultātiem, tā hidroksihlorokvīnu Covid ārstēšanā neiesaka izmantot. 

2020.gada decembrī viņa zinātnē nebalstītot izteikumu dēļ Parīzes slimnīcu organizācija atcēla Peronu no infekcijas un tropisko slimību nodaļas vadītāja amata slimnīcā, kurā viņš tolaik strādāja (preses relīze šeit). Vēl pirms Covid-19 pandēmijas Perons ieguva pretrunīgu slavu, skaidrojot ērču pārnēsātās Laimas slimības izcelsmi. Viņš paziņoja, ka to izplata ērces, kuras esot modificējis kāds ASV patvērumu radis nacistu zinātnieks. “Tāpēc ASV armija un tās pakļautībā esošie zinātnieki ir ieinteresēti slēpt epidēmiju,” viņa 2016.gada rakstīto citēja Francijas laikraksts Le Monde (šeit).

Video Perons stāsta, ka “daudzi skaitļi mākslīgi palielināti ar PCR palīdzību” un “cilvēki, kas ieradās slimnīcā, un viņiem bija pozitīvs tests, nomirst no Covid, lai gan viņi nomira no kaut kā cita”. Tie ir populāri mīti visā pasaulē, un tos līdz šim atspēkojuši daudzi faktu pārbaudītāji, tajā skaitā Re:Check. PCR testi ir piemēroti koronavīrusa infekcijas noteikšanai, un Covid par nāves pamatcēloni tiek atzīts tiem cilvēkiem, kas miruši šīs slimības slimības izraisītās pneimonijas dēļ, nevis tikai bijuši inficēti. Re:Check to skaidroja gan 2020.gada decembrī (šeit), gan pirms pāris mēnešiem (šeit). 

Tāpat Perons stāsta, ka “mēs oficiāli zinām, pamatojoties uz datubāzi, ka vakcīnas ir izraisījušas 36 tūkstošus nāvju Eiropā, 25 tūkstošus ASV, tostarp miruši simtiem sportistu”. Šie skaitļi, visticamāk, tiek ņemti no ES un ASV vakcīnu blakņu ziņošanas sistēmām, kas, kā norādījuši šo datu bāžu turētāji, nav uzticams informācijas avots un nāves no vakcīnām neapstiprina. Re:Check par to rakstīja šeit un šeit. ASV oficiāli atzīts, ka vakcīnu ietekmē miruši deviņi cilvēki. Tāpat nav nekādu pierādījumu, ka vakcīnu dēļ būtu miruši simtiem sportistu, arī par šo mītu Re:Check jau rakstīja (šeit).

Perona teiktajā arī vairākkārt izskan, ka vakcīnas esot eksperimentālas, jo radītas pārāk īsā laikā, un “saskaņā ar Nirnbergas kodeksu ir kategoriski aizliegts lietot eksperimentālus produktus”. Vakcinācija pret Covid-19 nav medicīnisks eksperiments, jo vakcīnām ir veiktas visas lietošanai nepieciešamās izpētes fāzes un saņemti vajadzīgie saskaņojumi. Vakcīnu izstrāde skaidrota šeit un šeit, bet mītu par Nirnbergas kodeksu Re:Check skaidroja šeit.

Perons arī stāsta, ka vakcīnas nav efektīvas, nenovērš transmisiju un “nenovērš nopietnas veselības problēmas”. Vakcīnas tiešām ir mazāk efektīvas pret vīrusa omikrona paveida izplatību, lai gan būtiski samazināja iespēju inficēties ar līdzšinējiem tā paveidiem. Nav tiesa, ka tās nav efektīvas un nenovērš smagu slimības gaitu. Re:Check par to rakstījis šeit un šeit. Piemēram, Reuters skaidro, ka ASV pēc pētnieku pērnā gada rudenī veiktām aplēsēm vakcinācija novērsusi aptuveni 140 000 nāvju, savukārt Anglijā rēķināts, ka novērsti 230 tūkstoši hospitalizāciju starp cilvēkiem vecumā virs 45 gadiem. 

Perona teiktajam, ka “valstīs, kurās ir visvairāk vakcinēto, vairāk nekā 90% cilvēku intensīvajā terapijā ir divkārša vai trīskārša vakcinācija”, trūkst konteksta. To, kāpēc valstīs ar augstu vakcinācijas aptveri hospitalizēto vai mirušo vidū var būt vairāk vakcinētu cilvēku, Re:Check skaidroja šeit. Vakcīnu efektivitāte ar laiku mazinās, ir gadījumi, kad īpaši imūnsupresētiem pacientiem imunitāte neizveidojas, turklāt kopumā nevakcinēto šādās valstīs ir daudz mazāk nekā vakcinēto. Piemēram, Latvijā decembrī gan inficēto, gan stacionēto, gan mirušo pacientu vidū daudz vairāk bija nevakcinētu cilvēku, rēķinot uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati (šeit).


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.