Vakcīnu pretinieku sajūsmu un vakcinēto raizes izraisījis ASV Slimību kontroles un prevencijas centra (CDC) nesenais paziņojums, ka arī vakcinētie var saslimt un izplatīt Covid-19 delta paveidu tāpat kā nevakcinētie cilvēki. Tas kalpojis par iemeslu vairākiem sociālo mediju ierakstiem, ka vakcinēties nav vērts. Taču CDC ziņojumos norāda, ka pagaidām saslimšanas gadījumi ar delta variantu starp vakcinētajiem sastopami reti, simptomi ir viegli un vakcīna pasargā no smagas saslimšanas un nāves.

CDC paziņojuma pamatā ir gadījumu izpēte Masačūsetas štatā, kur pēc vairākiem masu pasākumiem slimības uzliesmojums skāra arī ievērojamu daļu vakcinēto apmeklētāju (tobrīd 74% saslimušo, no kuriem 90% konstatēja deltu). Gan vakcinēto, gan nevakcinēto rīklēs un aizdegunēs konstatēja vienlīdz augstu virālo slodzi jeb vīrusa koncentrāciju (viral load). “Augsta virālā slodze norāda uz palielinātu transmisijas risku un raisa bažas, ka, atšķirībā no citiem vīrusa variantiem, ar deltu inficētie vakcinētie cilvēki var izplatīt vīrusu,” teikts CDC direktores Rošelas Valenskas paziņojumā. Atklājums lika CDC mainīt vadlīnijas par masku nēsāšanu, norādot, ka uzliesmojumu epicentros to sabiedriskās iekštelpās vajadzētu turpināt darīt katram.

Medijos nonācis CDC iekšējai lietošanai paredzēts dokuments, kur norādīts, ka ik nedēļu simptomātisku saslimšanu konstatē apmēram 0,02% no 162 miljoniem vakcinēto amerikāņu.

Rīgas Stradiņa universitātes Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja, profesore Juta Kroiča Re:Check skaidro, ka inficējoties gan vakcinēta, gan nevakcinēta cilvēka aizdegunē nonāk vīruss. Taču vakcinētie smagākas sekas visbiežāk nepieredz. “Kad vakcinētais ir inficējies, līdz viņam pašam vīruss neiekļūst, viņš smagi neslimo, bet tā ir pilnīgi pietiekama koncentrācija, lai viņš aplipinātu citus cilvēkus,” viņa skaidro. Dažu dienu laikā vīruss vakcinētajos cilvēkos iet bojā. 

Pētījums Singapūrā apstiprina, ka augstā virālā slodze ilgāk saglabājas nevakcinētiem pacientiem. Kroiča norāda, ka tātad nevakcinētie citiem ir bīstami ilgāk. 

Delta Latvijā sāk plosīties, bet vēl ne kritiski

Indijā atklātais vīrusa delta paveids mēneša laikā no jūnija līdz jūlija beigām kļuvis par dominējošo arī Latvijā, un saslimstība pamazām pieaug. Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati rāda, ka līdz 2.jūlijam infekcija (ar dažādiem paveidiem) konstatēta 0,3% cilvēku ar pabeigtu vakcinācijas kursu. Miris viens pilnībā vakcinēts seniors, kuram bija vairākas blakussaslimšanas. Kumulatīvas saslimstības rādītājs 3.augustā ir 42,2 uz 100 tūkstošiem cilvēku, bet 17.jūlijā šis rādītājs bija 27,8. Tiek uzskatīts, ka slimība izplatās nekontrolēti, ja vismaz 4% no Covid-19 testiem ir apstiprinoši, taču šobrīd infekciju konstatē 1,3%, ziņo lsm.lv.

Variants lipīgāks, saslimšana smagāka

ASV medijos par pagrieziena punktu vīrusa izpratnē sauktais CDC dokuments norāda, ka delta variants ir lipīgāks nekā ebola, sezonālā gripa un apmēram tikpat lipīgs kā vējbakas. 

Kroiča paskaidro: “Viens inficētais divu cilvēku vietā, kā bija alfa gadījumā, inficē no sešiem līdz astoņiem cilvēkiem.” 

Tas ietekmē, kādu aizsardzību cilvēkiem jāizvēlas sevis pasargāšanai. “Pietiek čivināt par diviem metriem un roku mazgāšanu. Tas vairs delta varianta gadījumā nestrādā. Ir jānēsā maskas un pat ar respiratoriem,” uzsver Kroiča, norādot, ka auduma maskas pietiekamu aizsardzību nenodrošina. Piemēram, Austrijā un Vācijā jau gada sākumā noteica, ka veikalos un sabiedriskajā transportā obligāti jānēsā medicīniskās, nevis auduma maskas.

Arī saslimšana ar deltu varētu būt smagāka nekā ar iepriekšējiem paveidiem – pētījumi norāda uz lielāku risku nonākt slimnīcā un nomirt. Piemēram, Skotijā veiktā pētījumā lēsts, ka hospitalizācijas risks varētu būt dubultojies, salīdzinot ar Lielbritānijā atklāto alfa paveidu. 

Taču vakcinētie no nonākšanas slimnīcās lielākoties ir pasargāti. Anglijā pierādīts, ka gan Pfizer/BioNTech, gan AstraZeneca vakcīnu efektivitāte pret hospitalizāciju ir virs 90%. Vakcinētie arī retāk izjūt tādus simptomus kā drudzi, klepu vai elpas trūkumu, apstiprina pētījums Singapūrā

Re:Check iepriekš rakstīja, ka šobrīd vērojams – vairākās valstīs ar augstu vakcinācijas aptveri pieaug saslimstība, taču mirstība saglabājas zema.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.