Statistika tikai par vienu atsevišķu dienu, kurā no Covid-19 nomira četri vakcinēti un divi nevakcinēti cilvēki, kļuvusi par pamatu skaļiem apgalvojumiem, ka vakcīnas nav efektīvas un vakcinētie mirst vairāk. Tā nav taisnība, jo vienas dienas dati neparāda kopējo tendenci, kas ir gluži pretēja – absolūtais vairums ar Covid-19 mirušo līdz šim bijuši nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši. 

Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) 11.decembrī publicētie dati rāda, ka iepriekšējās diennakts laikā saņemtas ziņas par četru vakcinētu un divu nevakcinētu cilvēku nāvi ar Covid-19. Šī ziņa izpelnījusies lielu uzmanību pandēmijas noliedzēju vidū, jo šķietami apstiprina viņu pārliecību, ka vakcīnas nav efektīvas. Piemēram, kādā ierakstā teikts: 

Datus grūti noslēpt. vakcinētie mirst 2x vairāk (atsevišķas dienas griezumā) par nevakcinētajiem!” 

Vienas dienas dati ir izrauti no konteksta. SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja rakstiski norāda Re:Check, ka dati atsevišķās dienās mēdz svārstīties, un nāves gadījumu statistika jāvērtē, skatoties uz ilgāku laika posmu. “Visbiežāk vērtē septiņu dienu dinamiku, 14 dienu dinamiku vai mēnesi. Par konkrētās dienas mirušajiem – visiem bija viena vai vairākas hroniskas blakus saslimšanas,” skaidro Arāja.

SPKC regulāri apkopo aktuālos datus par Covid-19 pacientiem: gan pēc dzimuma un vecuma, gan pēc vakcinācijas statusa. 

Piemēram, no oktobrī mirušajiem Covid-19 slimniekiem nevakcinēti vai vakcināciju nepabeiguši bija 87%. Vakcinēto vidū saslimstības un arī letālu seku īpatsvars var palielināties, jo arī sabiedrībā kopumā vakcinēto īpatsvars ir daudz lielāks nekā nevakcinēto.

Pēc SPKC datiem septembrī miruši 15 vakcinēti Covid-19 pacienti un 121 nevakcinēts slimnieks, bet oktobrī – 67 vakcinētie, 13 vakcinācijas kursu uzsākušie un 453 nevakcinētie.

Grafikā, kurā rēķināts mirušo nevakcinēto skaits no visiem nevakcinētajiem un mirušo vakcinēto skaits no visiem vakcinētajiem, arī redzams, ka nevakcinētie mirst daudz vairāk.

Avots: Saeimas Aizsardzības komisijas sēde

Tāpat tiek apkopoti dati par stacionēto pacientu slimības gaitas smagumu un vakcinācijas statusu. Secināms, ka nevakcinētie tiek stacionēti biežāk, kā arī biežāk viņiem ir vidēji smaga vai smaga slimības gaita.

Stacionēto Covid-19 pacientu struktūra pēc smaguma un vakcinācijas statusa. Avots: SPKC

Vēl vienā ierakstā pausts:

Lūdzu SPKC skaidrot, kā tas ir iespējams, ja vakcīna ir 100% efektivitāte pret nāvi!”

Citā ierakstā arī teikts:

“Šādu neefektīvu vakcīnu uzspiešana ir noziegums❗️NEKAVĒJOTIES ATCELT OBLIGĀTO VAKCINĀCIJU ❗️UN QR KODU SISTĒMU!❗️JA PIEKRĪTI! ‼️ DALIES❗️”

Nav taisnība, ka vakcīnas nav efektīvas – zinātniski un statistiski pierādīts, ka vakcinācija pasargā no smagas slimības gaitas, hospitalizācijas un nāves. Taču vakcīnām nav 100% aizsardzība pret nāvi, un tā arī nav tikusi solīta. 

Pfizer/BioNTech vakcīna Comirnaty ir pirmā Covid-19 vakcīna, kas saņēma pilnu apstiprinājumu no ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA). Trešās fāzes pētījuma rezultāti liecina, ka tā ir uz 91% efektīva pret simptomātisku slimības gaitu. Moderna ir apstiprināta ārkārtas lietošanai, un tā klīniskajos pētījumos uzrādīja 94% efektivitāti. Savukārt Johnson&Johnson ziņoja par 66% Janssen vakcīnas efektivitāti vidēji smagas vai smagas slimības profilaksē un 85% – smagas vai kritiskas slimības gaitas profilaksē.

Re:Check iepriekš jau rakstīja, ka arī vakcinētie cilvēki nonāk slimnīcā un arī mirst, taču daudz retāk nekā nevakcinētie. Lielāks risks nonākt slimnīcā pat vakcinēto vidū ir senioriem virs 65 gadu vecuma – epidemiologi atzinuši, ka vecāka gadagājuma cilvēki un cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu var būt neaizsargātāki, jo viņu organisms, iespējams, nav radījis pietiekami spēcīgu imūnreakciju pēc vakcīnas.

Jāņem vērā arī tas, ka, jo vairāk iedzīvotāju ir vakcinēti, jo lielāks, visticamāk, būs arī vakcinēto mirušo procents. Latvijā pret Covid-19 pilnībā vakcinēti ir jau 75% pilngadīgo iedzīvotāju un 65% no visiem iedzīvotājiem.

Secinājums: Neviena vakcīna par 100% nepasargā no inficēšanās, hospitalizācijas vai nāves. Nāves gadījumu statistika jāveido, skatoties uz ilgāku laika posmu, nevis uz vienas dienas rādītājiem. Nevakcinētie Covid-19 pacienti biežāk nonāk slimnīcā un biežāk mirst nekā vakcinētie.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.