Gada beigas, laiks savilkt galus, ko šogad esam paveikuši.

Brīžiem šķiet, ka pusi no tā esam pavadījuši Daugavpilī – vai nu fiziski, vai galvā. 

Sākām jau gada sākumā, kad, pateicoties kāda mūsu lasītāja atsūtītam datu nesējam, meklējām (un atradām) pedofilu, ko policija vairākkārt bija palaidusi garām. Tas bija ievads Latvijā pirmajai mobilajai redakcijai, kuru atvērām otrajā lielākajā pilsētā. Tajā gandrīz vairs nav neatkarīgu un vietvaru uzraugošu mediju. Rezultātā parādījām, kā, piemēram, Daugavpils mērs Elksniņš dzīvo pāri saviem līdzekļiem. Tikai joprojām gaidām, kad savu darbu izdarīs KNAB un VID. 

Kā mums gāja ar citām lietām, jūs drīz varēsiet pārliecināties paši – no 14.01 TV3 svētdienu vakaros rādīs mūsu četru sēriju dokumentālo seriālu “Šķelšanās” par to, kas ar mums kā sabiedrību notiek kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā. Liela daļa darbības notiek Daugavpilī. Šoreiz neesam apstājušās tikai pie rakstiem un filmām – būs arī iespēja mūs satikt teātrī, lai uzzinātu personiskus stāstus par to, kā tas tapa (un kas seriālā neiegāja). Tas būs februārī, drīz varēsim pastāstīt sīkāk.

Likumsakarīgi, ka daudz pētījām Krievijai noteikto sankciju apiešanu. Gan koksnes eksportā, ko vēlāk sāka izmeklēt Eiropas Komisija,  gan kopā ar starptautiskajiem kolēģiem atrodot sankcijām pakļauto miljardieru īpašumus un piesegus Latvijā un citās Eiropas valstīs.

Tāpat kopā ar starptautiskajiem kolēģiem analizējām, kādi pirms iebrukuma Ukrainā bija Kremļa plāni Baltijā.

Inga īstenoja senu plānu uztaisīt dokumentālu filmu par cilvēkiem, kuri muļķības un naudas dēļ iesaistās starptautiskā nelegālo imigrantu pārvadāšanas tīklā, domādami, ka nekas par to nebūs. Ungārijas cietumi ir pilni latviešu, kas notiesāti par šo nodarījumu. Filma arvien ir mūsu Youtube kanālā. Cerams, atturējām citus no nozieguma izdarīšanas. Savukārt Inese palīdzēja poļu, lietuviešu un baltkrievu kolēģiem, kuri arī pētīja, kā Baltkrievija maskē savu hibrīdkaru, pāri robežai sūtot nelegālos migrantus. Publikācijā mūsu iekšlietu ministrs atzina, ka esam Baltijas vājākais posms, jo mums uz robežas nav žoga. Tas kārtējo reizi aktualizēja jautājumu, kā esam šo jautājumu novilcinājuši, un izdarīja spiedienu uz atbildīgajiem censties saraut iekavēto. 

Izdarījām arī kaut ko labu citiem – uzvarējām KNAB tiesā par informācijas atklātību, kas saistās ar partiju finansēšanas pārkāpumiem. Šo lieliski argumentēto spriedumu tagad var izmantot jebkurš. Esam arī saņēmuši prasītos izbeigto administratīvo lietu materiālus par pārkāpumiem partijas “Latvijas attīstībai” kasē. Kad pabeigsim visu ar seriālu saistīto, ar Inesi ķersimies klāt. Esmu tos izlasījusi un varu pateikt, ka būs ļoti interesanti. Un daudz jautājumu, kāpēc KNAB nevarēja lietu novest līdz tiesai.

Tas nav viss padarītais, bet ir ieskats pētniecības pusē (vairāk meklējiet mājaslapā). 

Otra puse – faktu pārbaudītāji Re:Check – arī nav sēdējuši rokām klēpī. Mūs uzņēma Eiropas faktu pārbaudītāju tīklā, kas ir vēl viena kvalitātes zīme neitrālam un caurskatāmam darbam. Tāpat Re:Check turpināja darboties kā partneris ES finansētā projektā, informējot par dezinformācijas tendencēm Baltijā.

Populārākais temats šogad bija tas, ko paši maldinātāji sauc par džendera ideoloģiju. Tai skaitā Stambulas konvencija, kurai veltījām vismaz desmit faktu pārbaudes rakstus. 

Nav pazuduši arī meli, kas saistīta ar Ukrainu, vakcīnām un jebko, kas palīdz Latviju dēvēt par neizdevušos valsti. Jauna tendence ir arvien uzstājīgākā klimata dezinformācija, kas līdzīgi kā citur lielākoties izpaužas kā globālās sasilšanas noliegšana un zaļās enerģijas dēmonizēšana. Mēs apkopojām, kā tas notiek Baltijas valstīs.

Daudz runājām par sociālajiem medijiem, īpaši par Tik Tok, kas populistiem politiķiem kalpo par galveno platformu cilvēku mobilizēšanai un balsu vākšanai. Parādījām, kā tur top politika, kas var pat līdzēt nonākt Saeimā. 

Šogad redzējām, ka Tik Tok arvien vairāk iecienījuši arī dezinformatori. Arī mūsu mērķis ir ar uzticamu un kvalitatīvu informāciju sasniegt pēc iespējas plašāku cilvēku loku dažādos auditorijas burbuļos. Tāpēc kopš novembra esam arī Tik Tok. Tur stāstām par savu darbu, bet mūsu kolēģis Ronalds Siliņš atspēko populārākos Re:Check pamanītos melus un maldus. 

Ko mēs darīsim nākamgad? 

To pašu – un cerams, ka vēl labāk. Re:Baltica kopienai par plāniem noteikti pastāstīsim pirmajiem.

Ar vislabākajiem novēlējumiem,

Annija, Evita, Inga, Inese, Sanita un Ronalds


Vairāk par projektu


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.