Latvijas pilsone, iespējams, kalpo kā piesegs sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Arkādija Rotenberga īpašumiem.

Cītīgākie Latvijas dzeltenās preses lasītāji varētu viņu atminēties kā “seksīgo Mariju no Maskavas”, kura tajos  nokļuva romāna dēļ ar vienu no valstsvienības basketbolistiem. Pārējiem vārds Marija Borodunova neizsaka neko. Taču šī Latvijas pilsone ir kļuvusi par iespaidīga nekustamo īpašumu portfeļa turētāju vairākās Eiropas valstīs, kuru saista ar Kremlim pietuvināto un sankcijām pakļauto Krievijas miljardieri Arkādiju Rotenbergu.

Par 36 gadus veco sievieti ir zināms maz. Redzamas uzņēmējdarbības vēstures viņai nav. Sanktpēterburgas valsts ekonomikas universitātē aizstāvētā disertācija ir par sporta un veselības pakalpojumu sniegšanu. Pēc īsā uzplaiksnījuma Latvijas dzeltenajā presē un apgrozīšanās Maskavas zelta jaunatnes ballītēs, par kurām atmiņas glabā internets, viņa no sabiedriskās dzīves nozuda un profilus sociālajos tīklos svešiem slēdza. Nekustamā īpašuma iegādes dokumentā Francijā kā viņas nodarbe norādīta kosmetoloģija.

Taču Borodunovas dzīve ir progresējusi no nelielas privātmājas Rīgas Pļavnieku mikrorajonā, kurā mitinājās viņas ģimene, līdz 65 miljonus eiro vērtam 400 kvadrātmetru penthausam Monako augstceltnē, kura reklāmās dēvēta par “dārgāko punktu zemes virsū”, villai Francijas dienvidos un daļām uzņēmumā, kas attīsta iespaidīgus nekustamo īpašumu projektus Maskavā. 

Borodunovas īpašumu saraksts vedina domāt, ka viņa darbojas kā piesegs, lai īpašumus nevarētu atrast un iesaldēt kā saistītus ar sankcijām pakļauto miljardieri. Taču, iespējams, abu attiecības varētu būt ciešākas nekā tikai darījumu partneriem. 

Getcontact programmatūra, kas lietotājiem rāda, ar kādu vārdu konkrētais mobilā telefona numurs ir saglabāts citu lietotāju telefongrāmatās, vismaz 12 gadījumos viņas tālruni identificē kā “Mariju Rotenbergu” dažādās variācijās, ieskaitot “Arkādija Rotenberga sieva.” To žurnālistiem apstiprināja arī divi neoficiāli avoti. Dokumentālu apstiprinājumu abu attiecību statusam pagaidām nav izdevies iegūt. Viens no avotiem, kas pārzina Arkādija Rotenberga tuvāko loku, bet personiskās drošības dēļ neļāva nosaukt savu vārdu, sacīja, ka Rotenberga un Borodunovas attiecības “viņiem tuviem cilvēkiem ir zināmas jau sen.”

Uz nosūtītajiem jautājumiem ne Rotenbergs, ne Borodunova neatbildēja.

#RotenbergFiles

Borodunovas loma tapusi zināma, pateicoties noplūdušai Rotenbergus un viņus apkalpojošas industrijas e-pastu sarakstei, kuru IStories un OCCRP nodeva 17 starptautisku mediju grupai, kurā ir arī Re:Baltica. Publikācijas sociālajos tīklos atrodamas zem mirkļbirkas #RotenbergFiles.

Noplūdušo tuvu 50 000 e-pastu un dokumentu centrā ir Maskavas biznesmenis Maksims Viktorovs, kurš presē labāk zināms kā dārgu vijoļu cienītājs. Taču, kā izrādās, Viktorovs ar juristu un menedžmenta kompānijām ir industrijas centrā, kas apkalpo Rotenbergus un palīdz maskēt īpašumu patiesā labuma guvējus, apgrūtinot to atrašanu un iesaldēšanu. E-pastus IStories un OCCRP nodeva avots, kas vēlējās palikt anonīms personīgās drošības apsvērumu dēļ. Noplūde rāda, kā oligarhi iegulda milzīgus resursus, lai apietu sankcijas, kam vajadzētu viņus atslēgt no globālās finanšu sistēmas. Tā vietā sankcijas sagādā vairāk darba viņus apkalpojošajai industrijai, kamēr paši brāļi Rotenbergi un viņu ģimenes turpina dzīvot savas luksusa pilnās dzīves. Viktorovs uz OCCRP jautājumiem neatbildēja, pieprasot klātienes tikšanos Maskavā un atsakot vairākkārt piedāvāto videointerviju.

Rotenberga bagātība auga līdz ar viņa vecā Pēterburgas drauga un sparinga partnera Vladimira Putina nonākšanu Kremlī. Kopš tūkstošgades sākuma brāļu Rotenbergu biznesi sāka saņemt milzīgus valsts pasūtījumus. Tie būvēja stratēģiski svarīgos objektus, sākot no gāzesvada NordStream un beidzot ar Soču olimpisko pilsētiņu un 19 kilometru garo tiltu, kas savieno Krieviju ar anektēto Krimu Ukrainā. 

Pietuvinātība Putinam Arkādijam Rotenbergam maksāja nonākšanu ASV un ES sankciju sarakstā pēc Krimas aneksijas 2014.gadā. Tas nozīmē, ka visiem Rotenbergu īpašumiem Eiropā būtu jātiek iesaldētiem. 

Penthauss Monako

Penthausu Monako Borodunova iegādājās 2016.gada vasarā, izmantojot sarežģītu Maltas un Monako uzņēmumu ķēdi. Par to liecina Maltas uzņēmumu reģistra dati un uzņēmumu dokumenti, kas atrodami noplūdušajos e-pastos.   

“Ferrari” ir dabisks atribūts cilvēkiem, kas var atļauties nopirkt dzīvokli Monako “Sun Towers”. Izejot no mājas, viņus turpat sagaida “Veuve Clicquot” šampanieša bārs. Foto: OCCRP

Kopš 2017.gada februāra Borodunovas Monako īpašumam ir īrnieks – Britu Virdžīnu salās (BVI) reģistrēta firma Faraotis Holdings Ltd, kura par to maksā 260 000 eiro mēnesī. Tai pieder arī privāta lidmašīna, kuru pārlidojumiem izmanto Rotenbergu ģimene.

Īpašumi Maskavā

Savukārt 2017.gadā Borodunova kļuva par vienīgo investori slēgtā Krievijas ieguldījumu fondā, kuram saskaņā ar tās likumiem nav jāatklāj īpašnieki. Caur šo fondu viņas īpašumā nonāca 80 procenti akciju Krievijas uzņēmumā “RG Development”, kas ir starp vadošajiem Maskavas nekustamo īpašumu attīstītājiem.

 2014.gadā Krievijas valsts ziņu aģentūra citēja Arkādiju Rotenbergu, ka viņš ir viens no šīs firmas dibinātājiem un investoriem. Vēlāk šī publikācija no interneta pazuda un Rotenbergi saistību ar uzņēmumu noliedza, pat veiksmīgi tiesājoties ar Vācijas laikrakstu un panākot raksta daļas dzēšanu.

Tikai 2020.gadā vien Borodunova Krievijā nopelnījusi 25,5 miljonus ASV dolāru, liecina IStories iegūtie Krievijas nodokļu dokumenti. 

Borodunovai arī pieder apjomīgi īpašumi ekskluzīvos Maskavas un Sanktpēterburgas māju kompleksos.

Villa Francijā

Trešā saite ir firma “Seestern”, kas LinkedIn raksturota kā “vadošas Krievijas rūpniecības un banku grupas iekšējais pakalpojumu uzņēmums”. Saskaņā ar IStories iegūtajiem Krievijas dokumentiem, Borodunova norādīta kā tā vadītāja vietniece. “Seestern” kā darbavietu LinkedIn norādījusi arī viņas māsa. 

Borodunovu un Aļesju Mahinu (Alesia Makhina) saista gan viena deklarētā adrese Maskavā (dzīvoklī, kas formāli pieder Mahinai), gan uzņēmums, uz kura vārda noformēta villa Francijā, gan “Seestern”. Foto avots: IStories

Putins 2013.gadā pasniedz Draudzības ordeni Arkādijam Rotenbergam kā Krievijas Džudo federācijas pārstāvim. Avots: Kremlin.ru

Viena no uzņēmuma īpašniecēm ir Aļesja Mahina. Mahina un Borodunova 2013.gadā nodibināja uzņēmumu Francijā, kas iegādājās 4,25 miljonus eiro vērtu villu Nicā, liecina Francijas uzņēmumu reģistra un darījuma dokumenti. 

Dokumentos Mahina aprakstīta kā Krievijas Džudo federācijas sporta direktore (Arkādijs Rotenbergs vēsturiski saistīts ar džudo, tostarp kā Putina cīņu biedrs Ļeņingradā, un ir organizācijas pirmais viceprezidents). 

Mahina uz žurnālistu nosūtītajiem jautājumiem neatbildēja.

Šobrīd villa pieder Borodunovai un abām viņas Nicā dzimušajām meitām. Dokumentos bērnu tēvs nav norādīts.


Autori: Sanita Jemberga (Re:Baltica), Graham Stack (OCCRP), Dmitry Velikovsky (IStories)

Ilustrācija: Dārta Hofmane

Sociālie tīkli: Inese Liepiņa (Re:Baltica)



NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.