Būtība: Pieci žurnālisti no Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica un četri no vienīgā neatkarīgā Daugavpils medija chayka.lv nedēļu pavada mobilajā redakcijā uz pilsētas galvenās ielas, uzklausot iedzīvotājus par viņu problēmām, kā arī iztaujājot par attieksmi pret diviem sabiedrībā pretrunīgi vērtētiem lēmumiem (pāreja uz izglītību latviski un valodas eksāmens Krievijas pensionāriem).

Laiks: uz vietas redakcija strādāja no 2023.gada 21.līdz 26.augustam. Sagatavošana sākās jau kopš vasaras sākuma, bet publikāciju izstrāde turpinājās līdz novembra sākumam.

Ko nevaram izmērīt: redakcijas apmeklētāju sarakstā iekļauti 118 cilvēki, bet, tā kā brīžiem nāca nepārtrauktā straumē vai vairāki vienlaikus, daļa nav piefiksēta. Nav pieskaitīti arī cilvēki, kas nāca uz filmēšanas pasākumiem (paralēli redakcijas darbam filmējām dokumentālo seriālu “Šķelšanās”, ko TV3 pārraidīs 2024.gada janvārī). Lēšam, ka atnāca līdz 150. Mums nav zināma otra tāda redakcija LV, kur nedēļas laikā tiktu uzklausīti tik daudzi iedzīvotāji. 

Mēs ar šo Latvijā nebijušo eksperimentu, kura ideju aizņēmāmies no Maķedonijas kolēģiem, ļoti lepojamies. Tā bija:

  1. noderīga, jo ļāva cilvēkiem attālā reģionā personīgi komunicēt ar žurnālistiem (sk. redakcijas apmeklējuma datus), iepazīties ar žurnālistu darba metodēm un profesionālas žurnālistikas vajadzību/noderīgumu viņu dzīvēs;
  1. vajadzīga godīgai diskusijai, jo ar profesionālas mediju organizācijas palīdzību ieguvām informāciju par sabiedrībai un tās drošībai nozīmīgiem lēmumiem un procesiem reģionā, par kuru visiem ir viedoklis, bet ne pārāk daudz zināšanu;
  1. iekļaujoša, parādot, kā kopā var strādāt dažādu valodu un līmeņu (reģionāli/nacionāli) mediji, vieniem paaugstinot kvalifikāciju un jūtot solidaritāti arī ārpus reģiona, bet otrajiem – iegūstot jaunus informācijas avotus.
  1. jaunus kontaktus, jo neba jau mēs tikai redakcijā sēdējām, bet iepazināmies ar vietējiem aktīvistiem, nevalstiskajām organizācijām utml. Daļa no viņiem kļuva par varoņiem dokumentālajā filmā, daļa – par informācijas avotiem, kuri tagad dod ziņu, ja Daugavpilī notiek kas mediju uzmanības vērts.

Ko varam izmērīt: Redakcijas darba rezultātā ir tapuši četri pašu materiāli latviešu valodā (divi raksti, viens podkāsts, viena radio pārraide). 

Daugavpils modīgais cars

Kā Daugavpilī pāriet uz mācībām vienotā skolā

Vai Elksniņa dzīvesveids atbilst ienākumiem

Vienotā izglītība Daugavpilī, Atvērtie faili, 23.11.23 (vēl nav pieejams)

Šie materiāli ar Re:Baltica iesaisti ir pārpublicēti IR, TVNET un sabiedrisko mediju vietnē. Pārējās 12 publikācijas medijos un LR1 diskusija ir šo mediju iniciatīva. Visi šo materiālu tulkojumi un pārpublicējumi krieviski ir attiecīgā medija pašu ieguldījums, par ko Re:Baltica nav maksājusi.

Ziņas par redakciju un citu mediju žurnālistu novērojumiem tajā atrodamas 30 citu mediju publikācijās.

Finanses

Mēs ar redakcijas projektu startējām Mediju atbalsta fonda (MAF) konkursā kvalitatīva nacionālo mediju satura atbalstam. Uzvarējām. Kopējais finansējums bija 18 300,25 eiro. Mēs solījām publiski atskaitīties par katru centu. Te būs.

Algas (pirms nodokļiem, četri žurnālisti un redaktori, ½ vai 1 mēnesis)6298 eiro 
Darba devēja sociālais nodoklis1677,7 eiro
Satura atspoguļošanas izmaksas (nojumes apdruka, reklāmraksti) 453,7 eiro
Fotogrāfi un maketētāji (pirms nodokļiem)854 eiro
Chayka.lv pakalpojumi (redakcijas vietas, filmēšanas lokāciju, apsardzes, apdrukas pakalpojumu meklēšana, palīdzība atļauju un pieslēgumu kārtošanā, žurnālistikas konsultācijas)2000 eiro
Apsardze1288,65 eiro
Filmēšanas/žurnālistikas pakalpojumi (pirms nodokļiem)3902,8 eiro
Viesnīcu un dzīvokļu īre831, 26 eiro
Transporta izdevumi118,92 eiro
Nojumes iegāde, piegāde, uzstādīšana un novākšana, krēslu un galdu īre874,99 eiro

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par Daugavpils redakcijas projekta un dokumentālās filmas saturu atbild Re:Baltica. #SIF_MAF2023


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.