Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook populārs kļuvis mūziķa Kaspara Pudnika video, kurā viņš un vēl kāds cilvēks klāsta vairākas Latvijā populāras sazvērestības teorijas. 

Pudniks un viņa sociālo mediju kolektīvs regulāri izplata nepatiesu informāciju. Viņi, piemēram, nesen maldināja par kādu safabricētu Raimonda Paula citātu un par vakcīnu bīstamību.

“Ķīmisko trašu” teorija ir pilnīgs izdomājums

Pudniks video piesauc kādu Latvijā izplatītu sazvērestības teoriju:

“Kas ir jauns zināms par ķīmiskajām trasēm? Šobrīd debesis klāj biezi mākoņi, bieži līst un mēs neredzam, bet, visticamāk, nekas apstājies nav, vai ne?”

Savukārt Pudnika viesis min nesenu kāda cita dezinformatora “eksperimentu”, kas it kā šo teoriju pierāda.

Tā sauktās ķīmisko trašu teorijas piekritēji uzskata, ka lidmašīnas slepeni un mērķtiecīgi izsmidzina kaitīgas vielas. Tās esot redzamas kā lidmašīnu atstātās svītras debesīs. Latvijā “ķīmiskās trases” iepriekš vainotas Covid-19 vīrusa izplatīšanā, augu indēšanā un putnu nogalināšanā.

Šīs svītras nav kaitīgas ķīmiskās vielas, bet tā sauktās inversijas gāzu sliedes. Tās veido nekaitīgi ledus kristāli, kas rodas, kad ūdens tvaiks no lidmašīnas dzinēja nonāk tropopauzē, kur ir zems spiediens un −56°C temperatūra.

Plašāk par šo sazvērestības teoriju un tās izcelsmi Re:Check rakstīja šeit, bet par viesa minēto “eksperimentu” šeit.

Latvija nav komercuzņēmums

Pudnika viesis lēš:

“Latvija – mēs esam SIA LV ar reģistru Delavērā [red. – ASV štats] (..) “Mēs neesam suverēna valsts. Mēs esam korporācija SIA LV.”

Sazvērestības teorija, ka Latvija nav valsts, bet komercuzņēmums, ne vienu reizi vien izskanējusi sociālajos medijos. To parasti pamato, norādot, ka Latvija un tās institūcijas, piemēram, Saeima atrodas Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā (UR) vai privātās uzņēmumu datu bāzēs.

Kā pērn jūlijā Re:Check skaidroja Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa, ne viss, kas atrodas uzņēmumu reģistros, ir komercuzņēmums. Latvijas UR reģistrētas arī valsts pārvaldes iestādes (piemēram, ministrijas), reliģiskas organizācijas un citas juridiskas personas. Turpretim komercuzņēmumus, piemēram, sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) jāreģistrē komercreģistrā. Savukārt pati Latvijas Republika ir rēgistrēta kā starptautiska juridiska vienība, kas veic finansiālas darbības. 

Maldinātāji šo sazvērestības teoriju mēdz izmantot, lai pamatotu, piemēram, nodokļu nemaksāšanu vai apšaubītu valdības leģitimitāti. Tās izplatītāji dažkārt stāsta, ka cilvēkiem bez piekrišanas neesot jāseko valsts likumiem jeb “privātuzņēmuma kārtības noteikumiem”.

Dziesmu svētku skatuvē nebija ieslēpti masonu simboli

Raidījuma viesis piemin sazvērestības teoriju, ka tika izplatīta šovasar pēc Dziesmu un deju svētku koncerta Tīrums. Proti, tā skatuvē bijuši paslēpti masonu jeb brīvmūrnieku simboli: “Tieši tas pats, kas bija Dziesmu svētkos ar šiem simboliem.”

Skatuves dizainam nebija nekādas saistības ar brīvmūrniekiem. To jūlijā Re:Check apstiprina Tīruma režisors Juris Jonelis un scenogrāfe Austra Sniķere. Skatuves dizainā izmantotas stilizētas latviešu senču zīmes. Plašāk par to un citām ar Dziesmu un deju svētkiem saistītiem maldiem var lasīt šeit.

Ekspertu grupa GREVIO nav tiesīga lemt par bērniem

Stambulas konvencija (SK) ir starptautisks Eiropas Padomes līgums, kas ar likumu uzlabošanu un dažādiem praktiskiem pasākumiem paredz mazināt vardarbību pret sievietēm un ģimenē. Viena no SK ratificēšanas priekšrocībām ir pieeja uzraudzības mehānismam GREVIO. Maldinātāji šai 15 cilvēku grupai regulāri piedēvē lielu varu. Piemēram, Pudnika viesis apgalvo, ka “GREVIO varēs domāt, ko darīt ar jūsu bērniem.”

Ne Stambulas konvencijā, ne tās paskaidrojošajā ziņojumā nav minēts, ka GREVIO ir tiesības lemt par dalībvalstīs dzīvojošajiem bērniem. GREVIO ir tikai uzraugs – neatkarīgu ekspertu grupa, kas regulāri auditē valstu progresu konvencijas mērķu sasniegšanā, publicē ziņojumus par rezultātiem un iesaka tālāku rīcību.

Sociālajos medijos bieži izskan, ka Stambulas konvencijas ratificēšana ļaus GREVIO vai citām organizācijām izņemt bērnus no ģimenēm. Arī tā nav taisnība; Re:Check par to rakstījis, piemēram, šeit un šeit.

Latvijā ir statistika par pazudušajiem cilvēkiem

Tālāk video izskan:

“Latvijā nav statistikas. Pat mums pašiem nav statistikas par cilvēkiem, kas ir pazuduši bez vēsts, cik tad ir atrasti, kā ir atrasti, cik atrasti miruši un cik atrasti vēl kaut kur.”

Novembra sākumā Latvijas Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte Re:Check skaidroja, ka pēdējos gados par pazudušiem cilvēkiem ziņots vidēji 1490 reizes gadā, bet atrasti – vidēji 1300 pazudušo. Pēc datiem var padomat, ka katru gadu bez vēsts pazūd vidēji 190 cilvēku, taču šī statistika nav par cilvēkiem, bet par iesniegumu skaitu. Proti, dažkārt par vienu un to pašu personu pienāk vairāki iesniegumi. Tāpat, piemēram, nepilngadīgie, kas paši apzināti devušies prombūtnē, pēc atrašanas mēdz atkārtoti pamest mājvietu.

Grāvīte norādīja, ka biežākie pieaugušo pazušanas iemesli ir “slimības, mīlestība, strīdi, brīvības alkas arī neatdoti parādi.” Nereti pazūdot arī seniori, kuriem ir kādas veselības problēmas vai atmiņas traucējumi. Lielākajā daļā gadījumu personas atrod dzīvas. Vairāk nekā 90% gadījumu, kad cilvēki atrasti miruši, nāves iemesls ir negadījums, pašnāvība vai slimība.

Par Latvijā un Eiropā pazudušajiem bērniem Re:Check plašāk rakstīja šeit.

Augusta Maui salu ugunsgrēkus neizraisīja slepeni ieroči

Šogad augustā Havaju salu Maui pašvaldībā izcēlās plaši savvaļas ugunsgrēki. Pēc vietējo varas iestāžu ap aplēsēm tajos nomira aptuveni 100 cilvēki un tika iznīcinātas apmēram 2000 ēkas. Ārzemēs vairākkārt izskanēja nepamatotas teorijas, ka kāds šos ugungrēkus ir izraisījis mākslīgi. Tās video atkārtoja arī Pudnika viesis:

“Maui sala, kur notika ļoti interesantas lietas, ka nodega viss, tikai nenodega biezo cilvēku īpašumi. Bilam Geitsam, Amazon šefam Džefam Bezosam, slaveniem aktieriem nenodega neviens īpašums. (..) Šajā pašā Maui salā pazuda četri tūkstoši bērnu. (..) Tas nebija parasts ugunsgrēks. Var vadīt ar šiem bioieročiem liesmas tā, kā vajag.”

Nav nekādu pierādījumu, ka ugunsgrēku kāds mērķtiecīgi izraisīja. Augustā ASV Nacionālā meteoroloģijas dienesta Honolulu biroja meteorologs Džons Bravenders FactCheck.org skaidroja, ka meža ugunsgrēki aizsākās laikā, kad bija ļoti spēcīgs vējš un relatīvi zems mitrums. Ugunij izplesties palīdzējis arī arvien pieaugošais sausums.

Arī apgalvojums par “biezo” īpašumiem ir maldinošs. Faktu pārbaudītāji no ziņu aģentūras Agence France-Presse augustā norādīja, ka Bilam Geitsam Maui nepieder neviens īpašums, bet Džefa Bezosa māja atrodusies vairāk nekā 40 kilometru attālumā no ugunsgrēkiem. Pēc tīmeklī atrodamās informācijas vienīgais “biezais”, kuram tajos nodega īpašums, bija mūziķis Miks Flītvuds no grupas Fleetwood Mac.

Raidījuma viesis nesniedz nekādus pierādījumus tam, ka ugunsgrēku laikā pazuda 4000 bērnu. Maui pašvaldības institūcija Maui Nui Strong savā mājaslapā raksta, ka joprojām nav atrasti seši no ugunsgrēkos pazudušajiem cilvēkiem (informācija atjaunināta 20. oktobrī).

Secinajums: Debesīs redzamās svītras ir ūdens tvaiki, kas sasalst, lidmašīnai lidojot desmit un vairāk kilometru augstumā; tās nav cilvēkiem bīstamas vielas. Latvija nav komercuzņēmums. Dziesmu svētku skatuvē nebija ieslēpti masonu simboli. GREVIO nav tiesību lemt par bērniem. Latvijā ir statistika par pazudušajiem cilvēkiem. Maui salu ugunsgrēkus neizraisīja slepeni ieroči.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.