Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook no jauna aktualizējusies tā saukto ķīmisko trašu sazvērestības teorija – uzskats, ka lidmašīnas izsmidzina kaitīgas vielas. Šoreiz kāds vīrietis vedina domāt, ka pašreizējais putnu gripas uzliesmojums patiesībā ir aizsegs “ķīmisko trašu” sekām. Ierakstā nav sniegti nekādi pierādījumi, taču ar to dalījušies vairāki simti cilvēku.

Ieraksta autors publicē attēlus ar lidmašīnu atstātajām svītrām un lēš, ka viņa dārzā atrastais mirušais putns ir ar tām saistīts:

“Šausmīga lieta tā “putnu gripa”. Pa ausu galam dzirdēju, ka tā mēdz uzliesmot tieši neidentificēto lidmašīnu maršrutos. Bet tā, taču, tikai sagadīšanās, vai ne?”

Re:Check zinātniskās literatūras meklēšanas rikā Google Scholar neatrada nevienu pētījumu, kas apstiprinātu, ka lidmašīnu atstātās svītras nogalina putnus. Putnu gripu izraisa A tipa gripas vīruss. Nav zināms, kādēļ miris ieraksta autora atrastais putns, taču maija sākumā Latvijā sāka plosīties vīrusa paveids H5N1; to izolēja un identificēja zinātniskais institūts Bior. Putnu gripas gadījumi Latvijā konstatēti jau agrāk, piemēram, 2021. gadā.

“Ķīmiskās trases” ir zinātniski nepamatota sazvērestības teorija, kura pēdējos gados ir īpaši populāra Latvijas sociālajos medijos. Debesīs redzamās svītas nav kaitīgas ķīmiskās vielas, bet tā sauktās inversijas gāzu sliedes. Inversijas gāzu sliedes veido nekaitīgi ledus kristāli, kas rodas, kad ūdens tvaiks no lidmašīnas dzinēja nonāk tropopauzē, kur ir zems spiediens un aptuveni -56°C temperatūra. Dažkārt svītras pazūd gandrīz uzreiz, bet tās var palikt redzamas pat desmitiem minūšu; to ietekmē atmosfēras mitrums un temperatūra.

Arī zinātnieku veiktās aptaujas liecina, ka ķīmisko trašu eksistencei nepiekrīt teju neviens jomas eksperts. 2016. gadā aptaujā 76 no 77 atmosfēras pētniekiem un ģeoķīmiķiem atbildēja, ka nekad mūža nav saskārušies ar pieradījumiem, kas apstiprinātu slepenas izsmidzināšanas programmas esamību.

Kā aizsākās ķīmisko trašu sazvērestības teorija?

Teorijas pirmsākumi atrodami pagājušā gadsimta 90. gadu beigās. Pētnieki akadēmiskajā žurnālā The Geographic Journal stāsta, ka pirmais zināmais teorijas piemērs atrodams 1999. gada rakstā, ko internetā publicējis kāds Viljams Tomass. Tajā teikts, ka “ķīmiskās trases” ASV pilsētas Sietlas iedzīvotājiem it kā izraisījušas bezspēku, acu asarošanu, vilkēdi un želejai līdzīgas vielas uzkrāšanos plaušās. Mūsdienās ar sociālo mediju palīdzību sazvērestības teorija kļuvusi īpaši populāra. Pēc Kanādas pētnieku aptaujas rezultātiem 2011. gadā aptuveni 2,6% cilvēku ASV, Lielbritānijā un Kanādā pilnībā ticēja sazvērestības teorijai par ķīmiskajām trasēm, bet 14% – daļēji. 

Teorijas atbalstītāji parasti vaino tā sauktos globālistus, ebrejus, ķīniešus, krievus, farmācijas vai naftas firmas u.c. Bieži vien grēkāži ir cilvēku grupas, pret kurām attiecīgajā sabiedrībā jau ir negatīva attieksme. Arī “smidzināšanas” iemesli atšķiras, piemēram, daži uzskata, ka ļaundaru mērķis ir samazināt pasaules iedzīvotāju skaitu, kontrolēt cilvēku prātus, iznīdēt dabu, ietekmēt laikapstākļus vai izplatīt Covid-19 vīrusu. Lai gan dažādos laikos un vietās atšķiras teorijas detaļas, visus tās paveidus vieno kopējs naratīvs, ka cilvēce ir briesmās.

Secinājumi: Debesīs redzamās svītras ir ūdens tvaiki, kas sasalst, lidmašīnai lidojot desmit un vairāk kilometru augstumā. Tās nesatur bīstamas vielas, kas varētu nogalināt putnus. Putnu gripa ir īsta slimība, un to izraisa A tipa gripas vīruss.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.