Pēc vakcīnu apstiprināšanas bērniem no pieciem līdz 12 gadiem tīmeklī ar jaunu sparu tiek izplatīta dezinformācija par to it kā kaitīgumu. Piemēram, vairāk nekā 700 sociālā medija Facebook lietotāju dalījušies ar ierakstu, ka Covid-19 vakcīnas esot bērniem bīstamas, jo tām neesot veikti genotoksicitātes un kancerogenitātes pētījumi. Taču šādi pētījumi vakcīnām nav obligāti, un šādu pētījumu neesamība nenorāda, ka genotoksiskas vai kancerogēnas iedarbības risks nebūtu izvērtēts.

Ierakstā teikts:

“pfizzzer vak. – genotoksicitātes un kancerogenitātes pētījumi nav veikti.

M0deRNA vak.- kancerogenitātes pētījumi nav veikti.

Janssen vak. – genotoksiskās un kancerogēnās īpašības nav vērtētas.

Astra vak. – kancerogenitātes pētījumi nav veikti.

(Tiem, kas nezina kancerogenitāte nozīmē audzēju veidošanos.)”

Tiesa, ka Pfizer/BioNTech, AstraZeneca un Janssen ražotāju vakcīnām genotoksicitātes un kancerogenitātes pētījumi nav veikti, taču tie vakcīnām nav obligāti un parasti arī netiek veikti, Re:Check rakstiski skaidro Zāļu valsts aģentūra (ZVA). “Antigēniem, kas nodrošina vēlamo imūnreakciju pēc vakcinācijas, šādas īpašības nepiemīt, savukārt palīgvielām tādus pētījumus veic tikai noteiktos gadījumos, piemēram, ja tās ir jaunas un līdz ar to mazāk izpētītas”. Moderna vakcīnai veikts genotoksicitātes pētījums ar jauno lipīdu komponentu SM-102. Re:Check iepriekš jau atspēkoja baumas par to, ka šī viela esot kancerogēna, varot izraisīt vēzi vai kaitēt auglībai. Savukārt Novavax vakcīnai, kura 20.decembrī tika ieteikta lietošanai ES, veikti genotoksicitātes pētījumi ar Matrix-M palīgvielu. Nevienai no vakcīnām genotoksiskas vai kancerogēnas iedarbības risks nav paredzams vai konstatēts.

Šādu pētījumu neesamība nenozīmē, ka genotoksiskas vai kancerogēnas iedarbības risks vakcīnām nebūtu izvērtēts, norāda ZVA. Ja šādi pētījumi noteiktai vakcīnai netiek veikti, vakcīnu ražotājam jānorāda pamatojums, kāpēc viņš tos neuzskata par nepieciešamiem. Reģistrācijas procesā šo pamatojumu un iesniegtos datus izvērtē arī eksperti, kuri nepieciešamības gadījumā var pieprasīt papildu pētījumu veikšanu.

Nav pamata apgalvojumiem, ka vakcīnas pret Covid-19 ir bērniem bīstamas, par to iepriekš jau rakstīja Re:Check. Lai gan bērni nav riska grupa, arī viņus skar šī slimība. Latvijā tikai Bērnu slimnīcā no tās šogad ārstējušies aptuveni 300 bērni. Līdz šim Latvijā Covid-19 infekcija tika apstiprināta vairāk nekā 19 tūkstošiem bērnu līdz deviņu gadu vecumam, un gandrīz 30 tūkstošiem bērnu no 10 līdz 19 gadiem.

Mīts, ka Covid-19 vakcīnas negatīvi ietekmē auglību, ir populārs vakcīnu un Covid-19 pandēmijas noliedzēju vidū, taču apgalvojumam nav pamata. Daudz nopietnāks apdraudējums ir pati inficēšanās, ziņoja Healthline, Deutsche Welle un citi uzticami avoti. Pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 35 tūkstoši mRNS Covid-19 vakcīnu saņēmušo grūtnieču, netika secināts, ka vakcīna jebkādā veidā ietekmētu vai kaitētu mazulim vai grūtniecei.

Speciālisti norāda, ka grūtniecēm un nesen dzemdējušām sievietēm ir paaugstināts risks saslimt ar Covid-19 izraisītām smagām slimībām, kā arī paaugstināts priekšlaicīgu dzemdību un citu komplikāciju risks. Joprojām nav pierādījumu, ka vakcīnas pret Covid-19 negatīvi ietekmētu auglību, savukārt pierādījumi par vakcīnu drošību grūtniecēm arvien pieaug. Jāpiebilst, ka Latvijā līdz šim no Covid-19 mirušas trīs grūtnieces. Vēl vairākas pārslimojušas smagi.

Arī genotoksicitāte jeb šūnu ģenētiskā materiāla postošā ietekme vakcīnām nav raksturīga. Ar vakcīnu nav iespējams veikt ģenētiskas izmaiņas, un arī šo apgalvojumu jau vairrākkārt atspēkoja Re:Check.

“Ja vēl palasa šo to Zāļu valsts aģentūras mājas lapā aktuālajā pārskatā par C0VlD -19 vakcīnu drošumu, tad var atrast šādu teikumu: “galvenais klīniskais pētījums tiks pabeigts tuvāko divu gadu laikā.”

“Tas, ka klīniskā izpēte turpinās arī pēc reģistrācijas, farmācijas nozarē ir normāla un ierasta prakse, lai iegūtu papildu datus vai precizētu kādus īpašus aspektus,” norāda ZVA. Joprojām turpinās arī pašlaik reģistrēto Covid-19 vakcīnu klīniskie pētījumi – piemēram, lai turpinātu uzraudzīt to drošumu ilgtermiņā vai turpinātu izpēti noteiktām cilvēku grupām, piemēram, bērniem.

Arī iepriekš vakcīnu skeptiķi izplatījuši maldus, ka Covid-19 vakcīnas esot eksperimentālas un nepārbaudītas, par to arī rakstīja Re:Check. Toreiz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece Jana Pavāre stāstīja, ka nelielai daļai bērnu pēc pārslimošanas radušās citas problēmas. “Visbiežāk tas noticis, viegli slimojot vai pat [slimojot] asimptomātiski mājās. Šiem bērniem uz labas veselības fona attīstījās multisistēmu iekaisuma sindroms jeb vētraina organisma reakcija, imūnās sistēmas vētraina darbība, kura bojā vairākas orgānu sistēmas. Visiem bija vismaz trīs, četru orgānu sistēmu bojājums,” norādīja Pavāre.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.