Facebook un Telegram lietotāji aktīvi dalās ar vairākiem ierakstiem, ka Moderna vakcīnas sastāvā esot viela SM-102, kas it kā varot izraisīt vēzi, kaitēt auglībai un vairākiem orgāniem. Tā nav patiesība. Ieraksta autori atsaucas uz informāciju ķīmisko produktu tirgotāja mājaslapā, kur šo vielu tirgo šķīdinātu hloroformā. Kaitīgs ir hloroforms, nevis SM-102. Vakcīnas sastāvā hloroforma nav.

Vienā no Facebook ierakstiem, ar kuru dalījušies vairāk nekā 800 lietotāji, teikts:

“Tur arī redzams SM -102 atšifrējums, kas cilvēkam bez ķīmiķa priekšzināšanām maz ko dos. Bet tālāk seko šis: “Vielas / maisījuma pielietojums”. Un tur teikts, ka izmantojams “Tikai pētnieciskai lietošanai, nevis cilvēkiem vai veterinārijai.” Labdien! Šī viela, kā tālāk rakstīts, var izraisīt vēzi, ka tā var kaitēt auglībai vai nedzimušam bērnam. Ilgstošas vai atkārtotas iedarbības rezultātā bojā centrālo nervu sistēmu, nieres, aknas un elpošanas sistēmu.”

Moderna vakcīnas zāļu aprakstā ir norādīts tās sastāvs. Tajā tiešām ir arī SM-102 lipīdu jeb tauku nanodaļiņas. Zāļu valsts aģentūra iepriekš Re:Check norādīja, ka vakcīnas sastāvā ir nelielas tauku daļiņas, kurās iestrādāta svarīgākā vakcīnas sastāvdaļa – mRNS, kas pēc injekcijas sniedz organismam instrukciju, kā izveidot uz SARS-CoV-2 vīrusa virsmas atrodamu proteīnu. Pateicoties šai instrukcijai, organisms iemācās uz proteīnu reaģēt, lai cilvēku pasargātu, saskaroties ar vīrusu. Lipīdu daļiņas vakcīnā ir, lai aizsargātu mRNS, un tās nav cilvēkam kaitīgas.

Ieraksta autore atsaucas uz ķimikāliju tirgotāja Cayman Chemical mājaslapu, kurā it kā esot iekļauta informācija par vielas kaitīgumu. Patiesībā kompānija tirgo SM-102 lipīdus, kas šķīdināti hloroformā. Visi brīdinājumi un riski veselībai attiecas uz hloroformu. Tas skaidri norādīts gan avotā, uz kuru atsaucas ieraksta autore (piemēram, 10.lapaspusē), gan arī citviet mājaslapā. Saskaroties ar nepatieso informāciju, kompānija 19.maijā arī izplatījusi paziņojumu, kur norāda, ka viņu tirgotā šķīduma sastāvā 90% ir hloroforms, bet tikai 10% – SM-102. Paziņojumā arī atkārtoti uzsvērts, ka uzskaitītie riski attiecas uz hloroformu, ne SM-102, kuram kaitīga ietekme nav konstatēta. Kompānija arī norādījusi, ka šo šķīdumu tirgo tikai lietošanai pētniecībā. 

Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes profesors Kristaps Jaudzems skaidro, ka ūdenī tauki praktiski nešķīst, taču ar vielām ļoti bieži manipulācijas veic tieši šķīstošā stāvoklī, tāpēc nepieciešams hloroforms: “Tā var būt gan ķīmiskā sintēze, gan arī kaut kāda maisījuma sagatavošana. Kad vēlamā manipulācija ir izdarīta, tad šķīdinātāju var aizvākt.” 

Jaudzems norāda, ka hloroformu vakcīnās nelieto, tāpēc drošības brīdinājumi neattiecas uz vakcīnām. Arī Moderna vakcīnas zāļu aprakstā var izlasīt, ka tās sastāvā nav hloroforma. 

Šādi ieraksti kļuvuši populāri arī ārpus Latvijas, un to saturu pārbaudījuši, piemēram, žurnālisti no AP, Politifact, kā arī Austrālijas ziņu aģentūras AAP. Secinājumi sakrīt ar tiem, ko izdarīja Re:Check.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.