Apmēram pusotrs tūkstotis cilvēku Facebook dalījušies ar kādas organizācijas Valsts prezidentam adresētas vēstules attēlu. Tajā pausta nostāja pret bērnu vakcinēšanu, taču tā pamatota ar nekorekti atstāstītiem un no konteksta izrautiem Zāļu valsts aģentūras (ZVA) darbinieces izteikumiem. ZVA ekspertei arī piedēvēti vārdi, kurus viņa nav teikusi.

Vēstulē teikts:

“Vēlamies jūs informēt, ka Valsts Zāļu aģentūras Reģistrācijas departamenta vadītāja Elīna Poplavska intervijā 2021.gada 1.jūnijā informēja, ka šīs vakcīnas ir nepārbaudītas un ar nezināmām sekām un ka tiek veikts klīnisks pētījums uz bērniem un pieaugušajiem, kas turpināsies 2 gadus.”

ZVA Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska par 12 – 15 gadus vecu pusaudžu vakcināciju stāstīja preses konferencē 1.jūnijā. Tās pilnais ieraksts pieejams šeit. Viņa informēja, ka Eiropas Zāļu aģentūra rekomendējusi ļaut 12 – 15 gadus vecus bērnus vakcinēt ar kompānijas Pfizer/BioNTech vakcīnu Comirnaty, un skaidroja, kas atklāts pirmsreģistrācijas klīniskajā pētījumā. 

Pētījumā vakcīnu saņēma 1005 bērni, no kuriem neviens nesaslima, ziņo ZVA. Savukārt 978 bērni saņēma placebo jeb zāles nesaturošu injekciju. No nevakcinētajiem saslima 16 bērni. Tādējādi aprēķināts, ka vakcīnas efektivitāte ir 100%. Visbiežāk novērotas tādas pašas blakusparādības kā pieaugušajiem – sāpes injekcijas vietā, nogurums, galvassāpes, muskuļu un locītavu sāpes, drudzis. Jāpiebilst, ka Eiropas Zāļu aģentūra šobrīd vērtē, vai ir kāda saistība starp ļoti retiem miokardīta (sirds muskuļa iekaisuma) un perikardīta (sirdij apkārt esošās membrānas iekaisuma) gadījumiem jauniem cilvēkiem un Comirnaty vakcīnu.

Poplavska preses konferencē norādīja, ka pēc reģistrācijas vēl tiek ievākta informācija par vakcīnu drošību un efektivitāti ilgtermiņā – tas tiek darīts gan attiecībā uz pieaugušo, gan uz bērnu vakcināciju. “Kompānijai ir uzlikts nosacījums ziņot par šo pētījumu tālāko iznākumu, pētījums turpinās vēl divus gadus,” Poplavska sacīja. Viņa neteica, ka vakcīnas ir nepārbaudītas un ar nezināmām sekām.

ZVA rakstiskā atbildē Re:Check uzsvēra, ka informācija vēstulē intepretēta nepareizi un vakcīnas nav uzskatāmas par nepārbaudītām vai eksperimentālām. Eiropas Zāļu aģentūra uzsvērusi, ka “drošības prasības Covid-19 vakcīnām ir tādas pašas kā jebkurai vakcīnai ES un netiek pazeminātas pandēmijas kontekstā”.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska preses konferencē skaidroja, ka galvenā vakcinācijas mērķa grupa joprojām ir pieaugušie, īpaši seniori un cilvēki ar hroniskām slimībām, kuriem ir augstāks risks slimot smagi. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece Jana Pavāre apstiprināja, ka bērni slimo daudz retāk, tomēr slimnīcā līdz šim ārstēties nācies vairāk nekā 80 bērniem ar akūtu Covid-19. Tāpat nelielai daļai bērnu pēc pārslimošanas radušās citas problēmas. “Visbiežāk tas noticis, viegli slimojot vai pat [slimojot] asimptomātiski mājās. Šiem bērniem uz labas veselības fona attīstījās multisistēmu iekaisuma sindroms jeb vētraina organisma reakcija, imūnās sistēmas vētraina darbība, kura bojā vairākas orgānu sistēmas. Visiem bija vismaz trīs, četru orgānu sistēmu bojājums,” norādīja Pavāre.

Pasaules Veselības organizācija norādījusi, ka bērnu vakcinācija ir mazāk steidzama nekā pieaugušo, ja vien bērnam nav veselības problēmu, kas to pakļauj augstākam riskam. Tāpat norādīts, ka trūkst pētījumu, lai sniegtu vispārīgus ieteikumus bērnu vakcinācijai pret Covid-19. Taču arī PVO apstiprinājusi, ka Pfizer/BioNTech vakcīna ir piemērota bērniem no 12 gadu vecuma.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.