“Maziem bērniem veic dzimuma operāciju” – tā dezinformators Rūdolfs Brēmanis piesaka sociālajos medijos populāru video, kurā kāds cits blogeris melo par transseksuālu bērnu tiesībām Kalifornijas štatā ASV. Pēc video teiktā kalifornieši it kā var zaudēt bērna aizgādības tiesības, ja viņi savai atvasei neapmaksā dzimuma maiņas operācijas. Tā nav taisnība; Kalifornijas likumi neko tādu neparedz.

Brēmanis video stāsta:

Maziem bērniem veic dzimuma [maiņas] operāciju un vecākiem ar likumu piespiež veikt apmaksu šai operācijai!”

Tālāk video redzams cita videoieraksta fragments, no kura saprotams, ka Brēmanis runā par kādu it kā Kalifornijā pieņemtu likumu: “Kalifornijā pieņēma, ka bērniem ir pilnvaras iedotas tādas, ka viņš var atnākt mājās un pateikt, ka viņi jūtas citā dzimumā, un vecākam ir jāmaksā par operāciju vai arī noņem bērna [aizgādības] tiesības.”

Vai maziem bērniem veic dzimuma maiņas operācijas?

Trūkst konteksta

Brēmanis video nepaskaidro, ko domā ar “maziem bērniem”. Kalifornijā nav noteikts noteikts minimālais vecums, kurā drīkst veikt dzimuma maiņas operācijas, piemēram, krūšu noņemšana, dzimumorgānu pārveidošana vai sejas plastiskās operācijas. Taču Re:Check neatrada liecības, ka šādas operācijas tiek veiktas pirmspubertātes vecuma nepilngadīgajiem.  

2022. gada beigās Vanderbilta Universitātes zinātnieki publicēja pētījumu par krūšu noņemšanas un konstrukcijas operācijām ASV. Analizējot Valsts ambulatoro operāciju datubāzi, viņi secināja, ka jaunākie pacienti bija 12 gadus veci, bet vidējais vecums – 16. No visām krūšu operācijām 5,5% veiktas nepilngadīgajiem vecumā no 12 līdz 14 gadiem. Kā norāda pētnieki, dzimumorgānu operācijas nepilngadīgajiem parasti neveic. Ziņu aģentūras Reuters apkopotajos veselības apdrošināšanas firmu datos redzams, ka no 2019. līdz 2021. gadam visā ASV dzimumorgānu operācijas tika veiktas 56 pusaudžiem vecumā no 13 līdz 17 gadiem. Salīdzinājumam ASV šajā vecumā grupā ir vidēji 21,5 miljoni jauniešu.

Vai Kalifornijā vecākiem obligāti jāapmaksā bērna dzimuma maiņas operācijas?

Nav taisnība

Abu video autoriem arī nav taisnība, ka Kalifornijas likumi vecākiem liek apmaksāt atvašu dzimuma maiņas operācijas vai tām obligāti piekrist. Lēmumus par veselības aprūpi bez vecāku piekrišanas Kalifornijā atļauts pieņemt no 18 gadu vecuma. Izņēmums ir konkrēti veselības pakalpojumi, kas saistīti ar infekcijas slimībām un seksuālu vardarbību, piemēram, STS diagnostika un ārstēšana. Pilnīgas tiesības lemt par savu veselības aprūpi Kalifornijā ir tikai nepilngadīgajam ar emancipētā statusu, proti, tādam, kam nav vecāku aizgādības un kas juridiski ir uzskatāms par pieaugušu cilvēku. Kalifornijas likumos nav minēts, ka uz dzimuma maiņas operācijām attiektos kādi izņēmumi.

Video pieminētais Kalifornijas likums – vēl nepieņemtais AB-957 – neparedz mainīt bērnu vai vecāku tiesības lemt par veselības aprūpi. Tas grozītu Kalifornijas Ģimenes likuma 3011. pantu, kas nosaka apstākļus, kurus tiesa ņem vērā, izvērtējot, kā vecākiem piešķirt bērna aizgādības un saskarsmes tiesības. Pantā norādīta bērna veselība, drošība, labklājība, vecāku paradumi un citi apstākļi. Ja likumu pieņems, pie bērna interesēm pieskaitītu arī to, vai vecāks pieņem bērna dzimuma identitāti vai dzimuma izpausmes. Likumprojektā nav skaidrots, kas tieši ar to saprotams, un ka katram bērnam gadījums jāizskata individuāli. Turklāt tas būtu tikai viens no daudziem apstākļiem, ko tiesa ņemtu vērā.

Video beigās Brēmanis aicina iestāties pret Stambulas konvenciju, vedinot domāt, ka tā veicinās bērnu dzimuma maiņas operācijas. Re:Check jau iepriekš rakstījis, ka konvencija nerunā par dzimuma maiņu. Tāpat jānorāda, ka Stambulas konvencija ir Eiropas Padomes dokuments, kuru Brēmaņa minētās ASV nav ne parakstījušas, ne ratificējušas.

Secinājums: Kalifornijā vai citur ASV dzimuma maiņas operācijas veic tikai bērniem, kas sasnieguši 12 gadu vecumu. Šādi gadījumi ir reti, un vidējais vecums šādām operācijām ir 16 gadi. Vecākiem, kas atsakās savai atvasei apmaksāt dzimuma maiņas operācijas, Kalifornijā neatņem bērna aizgādības tiesības. To neparedz arī vēl nepieņemtais Kalifornijas likums AB-957.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.