Novembra beigās sociālajos medijos tika publicēta maldinoša filma Pēkšņi nomira. Tās veidotāji – zināmi amerikāņu vakcīnu noliedzēji – nepamatoti stāsta, ka Covid-19 potes ir bioloģiskie ieroči, ko “globālās elites” izmanto, lai samazinātu pasaules iedzīvotāju skaitu. Turklāt video laikā izskan meli par šo pošu bīstamību. Filma nesen iztulkota krievu valodā un tiek izplatīta arī latviski runājošo Facebook lietotāju vidū.

Filmas veidotāji ne tikai melo, bet arī cenšas radīt nemiera un nedrošības sajūtu, izmantojot manipulatīvu valodu, mūziku un vizuālos materiālus. Piemēram, filmas ievadā pamīšus samontēti video fragmenti, kuros redzami ziņu klipi, ainas ar potēšanu, teroristu grupas ISIS slepkavības un kodolieroču sprādzieni. Filma satur daudz nepatiesas informācijas, tādēļ Re:Check apskatīs to, kam veidotāji atvēlējuši visvairāk laika – Covid pošu saistību ar mirstību, trombiem un spontānajiem abortiem, kā arī teoriju, ka plānots samazināt pasaules iedzīvotāju skaitu. 

Vakcinācija pret Covid nav palielinājusi mirstību

Nav taisnība

Filmas tēze ir, ka Covid-19 vakcīnas vainojamas pie tā, ka cilvēki pēkšņi un šķietami bez iemesla nomirst. To vedina domāt jau pats filmas sākums. Mūzikas pavadījumā tiek rādītas ainas, kur cilvēki negaidīti saļimst, taču autori nesniedz informāciju, kad un kādos apstākļos tas noticis. Kāds sociālā medija Twitter lietotājs ir apkopojis ziņu vietnēs atrodamo informāciju par daļu šo gadījumu. Piemēram, vienā fragmentā parādīts basketbolists, kas publiski zaudēja samaņu 2020. gadā, kad pote vēl nebija izstrādāta. Ir zināms, ka daudzi video redzamie cilvēki ir sveiki un veseli. Vēlāk filmā pazib ziņu virsraksti par negaidītām nāvēm un vakcinācijas ainas. Lasot šīs ziņas, redzams, ka vairumā Covid potes nav pat pieminētas un tikai vienā paustas pamatotas aizdomas, ka nāve saistīta ar vakcinēšanos. Filmas veidotāji ziņu rakstus, iespējams, izvēlējušies pilnīgi nejauši. Piemēram, viens no tiem ir par autoavāriju, bet cits – par kādu negadījumu. Viņi pat parāda rakstu, kurā runāts par Google videospēļu platformas Stadia “nāvi” jeb slēgšanu.

Vakcīnskeptiķi saļimšanu un pēkšņās nāves skaidro ar vakcināciju pret Covid. Tā izraisot strauju sirds apstāšanos jeb pēkšņās pieaugušo nāves sindromu (angliski – sudden adult death syndrome, SADS). Taču patlaban nav zinātnisku pierādījumu, ka Covid-19 vakcīnas palielina sindroma iespēju. Nav arī pamata domāt, ka SADS nāvju skaits ir būtiski pieaudzis. Piemēram, Lielbritānijas Nacionālās statistikas biroja dati rāda, ka 2021. gadā SADS nāvju skaits ir mazāks nekā iepriekšējos piecos gados.

Avots: Lielbritānijas Nacionālās statistikas birojs

Latvijā vakcinācija pret Covid-19 sākās 2020. gada beigās. Jaunākajos Veselības statistikas datubāzes datos redzams, ka pēdējos divos gados vakcinētie cilvēki miruši retāk nekā nevakcinētie. Turklāt Zāļu valsts aģentūra norāda, ka līdz šim Latvijā ir bijis tikai viens gadījums, kad cilvēka nāve ticami saistāma ar Covid-19 poti.

Avots: Veselības statistikas datubāze

Plašāk par to, ka Covid-19 vakcīnas nav saistītas ar SADS, Re:Check rakstījis šeit.

Vai Covid-19 vakcīnas izraisa trombozi?

Trūkst konteksta

Dažkārt cilvēkam veidojas asins recekļi jeb trombi, kas bloķē asinsvadus vai sirds dobumus, tādējādi asinsritei neļaujot noritēt normāli. To sauc par trombozi. Filmā pāris balzamētāji stāsta, ka viņi pēdējā pusotra gada laikā līķos atrod daudz milzīgu trombu:

Es agrāk neesmu redzējis šādus baltus, šķiedrainus recekļus, kas aizdambē asinsvadus.”

Dažkārt viņi redzot arī daudz mazu trombu, kas liekot asinīm izskatīties “netīrām”. Abos gadījumos tiek vainotas Covid-19 vakcīnas:

Es agrāk nedomāju, ka tas ir saistīts ar vakcīnu. Atskatoties es nebrīnos, ka viņi nomira no sirdstriekas, insulta vai plaušu embolijas, jo nevar dzīvot, ja tas [trombs] ir ķermenī.”

Balzamētājs ir cilvēks, kas apstrādā līķus, lai kavētu ķermeņa sadalīšanos. ASV apbedītājs un apbedīšanas mācību grāmatu autors Bens Šmits faktu pārbaudītājiem Politifact stāsta, ka balzamētāji neapgūst medicīnu un nav apmācīti atpazīt patoloģijas. “Trombi pēc nāves nav retums,” skaidro Šmits. “Pēc nāves gravitācija liek asins šķidrumam noslāņoties un pāri paliek olbaltumvielas, kas sarecē.” Tas bieži notiek, kad līķis atrodas zemā temperatūrā, piemēram, morgā. Balzamēšanā izmanto formaldehīdu, kas veicina sarecēšanu un var radīt iespaidu, ka cilvēkam bijuši lieli trombi. Šmits arī stāsta, ka ASV balzamētājiem nav informācijas par to, vai cilvēks ir bijis vakcinēts. Turklāt trombu baltā krāsa un šķiedrainums nav nekas neparasts. Tādi mēdz veidoties artērijās, kur notiek spēcīga asins plūsma. Politifact arī norāda, ka viens no video fragmentiem ar milzu trombu filmēts 2019. gadā, kad vakcinācija vēl nebija sākusies.

Tromboze ir ļoti reta Covid vakcīnu blakne. Latvijas Zāļu valsts aģentūras interneta vietnē rakstīts, ka līdz šā gada novembrim vakcinācija veikta 2,86 miljonu reižu, un iestāde saņēmusi tikai vienu ziņojumu par trombozi – konkrētu trombozes veidu, ko sauc par trombozes un trombocitopēnijas sindromu (TTS). Šajā gadījumā blakne radās pēc AstraZeneca vakcīnas. Pētnieki akadēmiskajā žurnālā British Medical Journal raksta, ka atkarībā no vecuma ar TTS saskaras vidēji 0,1–1,1 no 100 000 cilvēkiem, kas saņēmuši AstraZeneca poti. Pfizer un Moderna potēm ar trombiem saistītas blaknes novērotas vēl retāk. Jāpiebilst, ka TTS ne vienmēr ir nāvējošs. Laikus atklātā gadījumā TTS nāves risks ir 5%.

Plašāk par Covid vakcīnu blaknēm Re:Check iepriekš rakstījis šeit.

Nav tiesa, ka sievietēm biežāk ir spontānie aborti un nedzīvi mazuļi

Nav taisnība

Filmā kāda medmāsa stāsta, ka līdz ar vakcināciju pret Covid pieaudzis nedzīvi dzimušo skaits:

Pirms tika palaistas vakcīnas, ik divus līdz trīs mēnešus nedzīvi piedzima viens vai divi bērni. Kad saņēmu vēstuli, ka [augustā] bijis rekordliels nedzīvi dzimušo skaits, es vairs nevarēju izturēt. Un viņi paredzēja, ka skaits pieaugs katru mēnesi.”

Savukārt kāds ārsts stāsta, ka pēc viņa pieredzes grūtnieces tagad biežāk saskaras ar komplikācijām, piemēram, spontānajiem abortiem. Abi medicīnas darbinieki teikto neapliecina ne ar datiem, ne slimnīcas dokumentiem. Turklāt divu cilvēku personīgā pieredze nav pietiekama, lai veiktu vispārīgus secinājumus, it sevišķi, ja tā ir pretrunā ar zinātnisko literatūru, kurā apkopota informācija par tūkstošiem gadījumu.

Pagājušā gada beigās Kanādas Britu Kolumbijas Universitātes zinātnieki publicēja neatkarīgu pētījumu apkopojumu par vakcinācijas ietekmi uz grūtniecību. Viņi secināja, ka ne Pfizer, ne Moderna pote nepalielina neveiksmīgas grūtniecības vai priekšlaicīgu dzemdību risku. To secinājuši arī citu augstskolu zinātnieki. Savukārt vairākos neatkarīgos pētījumos ir pierādīts, ka, slimošana ar Covid-19 ir ļoti bīstama gan mātei, gan auglim. Piemēram, Covid pacientēm vidēji ir gandrīz divreiz lielāks risks, ka bērns piedzims nedzīvs. Turklāt grūtnieces, kas slimo ar Covid, 2,61 reizi biežāk nonāk intensīvajā aprūpē. Viņu jaundzimušie – 2,18 reizes biežāk.

Filmā pieminēti arī Pfizer dokumenti, kurus pagājušā gada beigās publicēja bezpeļņas organizācija Sabiedrības veselības un medicīnas darbinieki par caurredzamību. Pēc filmas autoru un citu vakcīnskeptiķu teiktā viens no dokumentiem it kā liecina, ka grūtnieces Pfizer potes dēļ pazaudē bērnus. Tā nav taisnība. Filmas veidotāji, iespējams, mērķtiecīgi pārprot šajā dokumentā rakstīto informāciju. Re:Check par minēto dokumentu rakstīja augustā (šeit).

Covid vakcīnas nav domātas, lai samazinātu pasaules iedzīvotāju skaitu

Nav taisnība

Filmā tiek pieminēts lielais restarts – sazvērestības teorija jeb ideja, ka tā sauktie globālisti cenšas samazināt pasaules populāciju un izveidot vienotu pasaules valdību. Filmas veidotāji lēš, ka galvenie sazvērnieki ir Microsoft dibinātājs Bils Geitss, Pasaules Ekonomikas foruma izpilddirektors Klauss Švābs un finansists Džordžs Soross. Kāda sievete filmā par vakcīnām stāsta:

Šis ir bioierocis, ko izmantoja pret cilvēci ar mērķi samazināt un kontrolēt pasaules populāciju.”

Lielā restarta sazvērestības teorijai nav pierādījumu, taču tā kļūst arvien populārāka un apaug ar jaunām idejām par to, kā tiks samazināts cilvēku skaits. Piemēram, daži teorijas piekritēji uzskata, ka 2021.–2022. gada energocenu krīze ir aizsegs, lai nomērdētu cilvēci badā. Jāpiemin, ka fiktīvais “globālistu plāns” samazināt pasaules iedzīvotāju skaitu ir izgāzies. Patlaban vakcinēti ir teju 69% pasaules iedzīvotāju, savukārt cilvēku skaits kopš pandēmijas sākuma turpina palielināties. 2019. gadā tas bija aptuveni 7,9 miljardi, bet šogad novembrī tika sasniegts iedzīvotāju skaita rekords – 8 miljardi.

Par lielā restarta izcelsmi un atbalstītājiem Re:Check iepriekš plašāk rakstījis šeit.

Secinājums: Filmā sniedz nepatiesu un nepilnīgu informāciju par Covid-19 potēm, un tās veidotāji cenšas emocionāli manipulēt ar skatītājiem. Covid-19 vakcīnas būtiski nepalielina mirstību un nav saistītas ar pēkšņās pieaugušo nāves sindromu. Tromboze ir ļoti reta potes blakne. Lielāks risks ar to saskarties ir, saslimstot ar pašu Covid. Vakcīna neizraisa grūtniecības traucējumus vai augļa nāvi. Nav pierādījumu, ka “slepena elite” cenšas samazināt pasaules iedzīvotāju skaitu. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.