Kopš jūlija beigām sociālajā medijā Facebook vairāki simti lietotāju ir dalījušies ar attēlu, kurā it kā redzams Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) plāns 2030. gadam. Attēlā redzamais “plāns” ir pārrakstīts un tulkots no rabīna un vakcīnskeptiķa Amnona Ichāka 2020. gada video. Gan attēlā, gan Ichāka video nav nekādu pierādījumu, ka plānu tiešām veidojis ANO.

Avots: Ekrānšāviņš no Facebook

Kāds Facebook lietotājs dalās ar attēlu un raksta:

“Ļaudis, uzmanīgi lasiet šo dokumentu un jums daudz kas taps skaidrs…”

Fiktīvajā ANO plānā teikts, ka, piemēram, tiks ieviesta vienota pasaules valdība un sociālā reitinga sistēma kā Ķīnā. Cilvēkos tikšot implantēti mikročipi un vairs nedrīkstēs ārstēties ar dabiskas izcelsmes medikamentiem. “Plānā” arī vairākkārt tiek atkārtots viens un tas pats, piemēram, minēta gan privātīpašuma likvidēšana, gan privātu mājokļu atcelšana. “Plānam” ir tāds pats nosaukums kā populārajai jaunās pasaules kārtības sazvērestības teorijai – uzskatam, ka slepenas elites kontrolē pasauli.

Ne latviski tulkotajā attēlā, ne Ichāka video nav sniegti nekādi pierādījumi, ka saraksts tapis ANO. Nevienā ierakstā, kas satur attēlu, netiek parādīti oriģinālie dokumenti, no kuriem it kā iegūta informācija. Šādas publikācijas arī nav atrodamas ANO interneta vietnē. Tādēļ nav nekāda pamata uzskatīt, ka internetā klejojošais saraksts ir ANO jaunās pasaules kārtības plāns.

Par šo “plānu” 2020. gadā rakstīja Gruzijas faktu pārbaudītāji MythDetector. Viņi lēš, ka sazvērestības teorija saistīta ar 2015. gada ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiėm 2030. gadam. Mērķi ir ļoti plaši, piemēram, izskaust nabadzību visās tās izpausmēs, kā arī saglabāt un ilgtspējīgi izmantot okeānus, jūras un to resursus. Lielākajai daļai mērķu nav norādīti rādītāji, pēc kuriem varētu teikt, ka tie ir sasniegti. Nav ari minēts, kā tieši šie mērķi tiks sasniegti.

Veca sazvērestības teorija jaunā kažokā

Sazvērestības teorijas bieži kļūst populāras lielu pārmaiņu laikā vai krīzes situācijās, kā, piemēram, Covid-19 pandēmijas laikā. Zinātnieki akadēmiskajā žurnāla SAGE Memory Studies, apkopojot pētījumus, skaidro, ka sazvērestības teorijas sniedz vienkāršas atbildes uz sarežģītiem jautājumiem. Tās ļauj novelt atbildību par nesaprotamiem vai sarežģītiem notikumiem uz kādiem “ļaunajiem” cilvēkiem vai jau iepriekš nievātām sabiedrības grupām. 

Cilvēki ir īpaši uzņēmīgi pret sazvērestības teorijām, kad viņi jūtas nedroši par nākotni vai nejūt, ka viņiem ir teikšana par savu dzīvi. Bieži vien sazvērestības teorijas savam labumam izmanto radikāli politiskie spēki, naida grupas, profesionāli dezinformatori, brīnumlīdzekļu pārdevēji un citi, kas apgalvo, ka zina “patiesību” un var palīdzēt.

Nepamatotas sazvērestības teorijas, ka slepena elite kontrolē vai vēlās kontrolēt pasauli, nav jaunas. Politikas zinātnes doktors un Islandes Universitātes profesors Eirikurs Bergmans savā akadēmiski publicētajā grāmatā Sazvērestības teorijas un populisms raksta, ka šādas teorijas pastāv vismaz divus tūkstošus gadu. Tām ir vairāki paveidi un nosaukumi, bet tās visas vieno mīts par slepenu eliti, kas patiesībā esot pie pasaules grožiem. Dažkārt šīm teorijām, it sevišķi ASV, ir reliģisks aspekts, proti, aiz elites it kā stāvot sātans. Citreiz par grēkāžiem pataisīti, piemēram, ebreji, katoļu biedrības vai noteiktu politisku un filozofisku virzienu pārstāvji.

Bergmans skaidro, ka sazvērestības teorijas paveids ar nosaukumu Jaunās pasaules kārtība kļuva populārs neilgi pēc ASV prezidenta Džordža Herberta Buša 1990. gada runas par Persijas līča karu. Bušs lēsa, ka Persijas līča krīze paver iespēju virzīties uz vēsturisku sadarbības periodu. “No šiem nemierīgajiem laikiem var rasties mūsu piektais mērķis – jauna pasaules kārtība; jauns laikmets – brīvāks no terora draudiem, spēcīgāks taisnīguma meklējumos un mūsu ceļā uz mieru. Laikmets, kurā pasaules nācijas – Austrumi un Rietumi, Ziemeļi un Dienvidi – var plaukt un dzīvot harmoniski,” teica Bušs. Bijušā prezidenta aicinājums uz mierpilnu dzīvi pēc aukstā kara beigām aktivizēja sazvērestību teoriju cienītājus, kam pēc PSRS sabrukuma vajadzēja jaunu ienaidnieku.

Mūsdienās īpaši populāri ir divi augstāk minētās sazvērestības teorijas paveidi – lielais restarts un QAnon.

Lielais restarts – grēkāzis mūsdienu krīzēs

Lielais restarts ir mūsdienās aktuālākais jaunās pasaules kārtības sazvērestības teorijas paveids. Teorijas piekritēji apgalvo, ka valstu līderi un tā sauktie globālisti cenšas samazināt pasaules populāciju, izveidot vienotu pasaules valdību un iznīcināt kapitālismu. Tas tikšot darīts pašas elites it kā radītās Covid-19 pandēmijas aizsegā. Laika gaitā lielais restarts apaudzis arī ar maldiem par vakcināciju pret Covid-19, mājsēdēm, energocenu krīzi, klimata politiku un Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Kalifornijas Universitātes Bērkli atzara publicētajā žurnālā Transit sociologs Sebastians Sčullers skaidro, ka sazvērestības teorija aizsākās pēc 2020. gada Pasaules ekonomikas foruma, kura nosaukums bija Lielais restarts. Šajā forumā tika apspriesta pasaule pēc Covid-19 pandēmijas un kā nākotnē mainīsies kapitālisms. Pasaules ekonomikas forums bieži saņem pamatotu kritiku no žurnālistiem. Piemēram, par to, ka sludina neierobežotu kapitālismu un ka foruma pārstāvji tikai “tukši runā”, neko nedarot, lai risinātu globālas problēmas kā klimata pārmaiņas. Savukārt pētnieki apšauba foruma ikgadējo globālās konkurētspējas ziņojumu objektivitāti. Tomēr sazvērestības teoriju izplatītāji fokusējas nevis uz pamatotu kritiku, bet pašu izdomātiem pieņēmumiem, ka Pasaules ekonomikas forums plāno atņemt cilvēkiem privātīpašumu vai nomērdēt pasauli badā.

Lielā restarta sazvērestības teoriju popularizējuši labēji noskaņoti mediji, kā piemēram, ASV Fox News un Austrālijas Sky News. Teorija guvusi arī neonacistu un antisemītu atbalstu. Viņi Pasaules ekonomikas foruma vietā vaino Rotšildu ģimeni, Džordžu Sorosu vai ebrejus kopumā. Lielā restarta teoriju jau divus gadus regulāri piemin arī Krievijas valsts mediji, piemēram, starptautiskajai publikai domātā televīzija Russia Today.

Latvijā sazvērestības teoriju par lielo restartu izplata vairāki Aināra Šlesera partijas Latvija pirmajā vietā biedri, kas kandidēs 14. Saeimas vēlēšanās – atmiņas ūdens pārdevējs Jānis Pļaviņš, Kristus pasaulei mācītājs Mārcis Jencītis, kā arī bijušais žurnālists Sandris Točs. Sazvērestības teorijas popularitāti veicinājusi arī publiciste Vija Beinerte, rakstot par to, piemēram, ziņu portalā LA.lv un Rīgas Apriņķa Avīzē.

Par lielo restartu Re:Check iepriekš rakstījis šeit.

QAnon – sazvērestības teorija katram dzīves gadījumam

Pētnieki akadēmiskajā žurnālā JAAPL raksta, ka QAnon sazvērestības teorija sākās 2017. gadā, kad kādā galēji labēji noskaņotā interneta forumā anonīms lietotājs ar segvārdu Q nepamatoti paredzēja, ka Hilarija Klintone tiks arestēta tā paša gada 30. oktobrī. Tas nenotika, bet QAnon kustība gadu gaitā kļuvusi arvien populārāka. Liela daļa Q ziņu ir šifrētas, un viņa sekotāji tās kopīgi cenšas atrisināt. Q ziņu nekonkrētais saturs ļauj tās intepretēt un piesaistīt gandrīz jebkam, piemēram, Covid-19 pandēmijai vai ASV prezidenta vēlēšanām. Piemērs Q ziņai ir “Bum. Bum. Bum. Bum. Nedēļa, ko atcerēties. Tumšs uz gaišu. Aptumsums nepieciešams. Q.”

Žurnālisti, kas vairākus gadus pēta QAnon sazvērestība teoriju, to salīdzina ar filmām kā Da Vinči kods vai Nacionālie dārgumi, kurās varoņi kriptologi atklāj senus noslēpumus. Q izdevās pārliecināt savus sekotājus, ka viņš ir augsta līmeņa valdības ierēdnis un ka bijušais ASV prezidents Donalds Tramps slepeni cīnās pret globālistu eliti, kas it kā valdot pār pasauli. Ne pats Q, ne viņa sekotāji nesniedz nekādus pierādījumus saviem apgalvojumiem un viņu prognozes nepiepildās. QAnon atbalstītāji bijuši iesaistīti vairākos teroraktos, kā arī iebrukumā ASV Kongresa ēkā 2021. gada 6. janvārī.

Sociālie mediji pavēra iespēju QAnon teorijai izplatīties ārpus anonīmiem forumiem. Patlaban ASV Kongresā ir vismaz trīs republikāņu partijas pārstāvji, kas publiski piekrituši šai sazvērestības teorijai. QAnon teoriju palīdzēja popularizēt arī Tramps, publiski atsakoties to nosodīt. Latvijā šo teoriju izplatījis atmiņas ūdens tirgotājs Jānis Pļaviņš, kurš Saeimas vēlēšanās startēs no Aināra Šlesera partijas Latvija pirmajā vietā saraksta.

Plašāk par QAnon un kā to popularizējis Jānis Pļaviņš, Re:Check iepriekš rakstījis šeit.

Secinājums: Nav nekādu pierādījumu, ka sociālajos medijos izplatītais attēls parāda ANO plānus par jauno pasaules kārtību 2030. gadā. Jaunā pasaules kārtība ir vairākas desmitgades veca sazvērestības teorija, kura ar citiem nosaukumiem – lielais restarts un QAnon – ir aktuāla arī mūsdienās.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.