Facebook ik pa laikam tiek izplatīti apgalvojumi, ka Pasaules Ekonomikas foruma dibinātājs Klauss Švābs esot “pandēmijas tēvs”, kurš pārvaldot pasauli. Apgalvojumam nav nekāda pamatojuma. Re:Check skaidro, kas ir Klauss Švābs un kāpēc sazvērestības teoriju piekritēji sasaista viņu ar pandēmijas sākumu.

Kādā ierakstā citēts fragments no Švāba intervijas, kurā viņš runā par Pasaules Ekonomikas forumu, ikgadējo sanāksmi un sadarbības partneriem.

Ierakstam pievienots arī video – apmēram 50 sekundes garš fragments no Švāba intervijas angļu valodā ar subtitriem krievu valodā. Video sākumā krieviski rakstīts, ka to esot sacījis “pats velns”; tāpat video pievienots teksts, ka “cilvēkiem jāzina patiesība, kurš un kā pārvalda pasauli” un ka “Klauss Švābs ir viens no pandēmijas tēviem, ceturtās tehniskās revolūcijas un transhumānisma”.

Šīs intervijas pilnā versija ir ievietota sociālajā medijā YouTube vēl 2007.gadā (šeit). Tajā Švābs iepazīstina ar Pasaules Ekonomikas forumu tā galvenajā mītnē Ženēvā un stāsta par ikgadējo sanāksmi Davosā, partneriem un ieinteresētajām pusēm.

Kāpēc sazvērestības teoriju piekritēji sauc Švābu par pandēmijas tēvu?

Klauss Švābs ir Pasaules Ekonomikas foruma dibinātājs un izpilddirektors. Pasaules Ekonomikas forums ir starptautiska nevalstiska organizācija, kas rīko globālus forumus pasaules ekonomikas, politikas un biznesa līderiem. Viņš ir arī 2020.gadā izdotās grāmatas Covid-19: Lielais restarts līdzautors. Grāmata ir par Covid-19 radītās ekonomiskās krīzes pamatcēloņiem; tajā aprakstīts un mēģināts saprast, kā cietušo ekonomiku varētu atdzīvināt.

Savā rakstā par lielo restartu (šeit) Švābs skaidrojis, ka “pandēmija sniedz retu, bet šauru iespēju aizdomāties, pārdomāt un atjaunot mūsu pasauli, lai radītu veselīgāku, taisnīgāku un pārtikušāku nākotni.” BBC pērn rakstīja (šeit), ka Švāba plāna apjoms ir milzīgs – tas aptver tehnoloģijas, klimata pārmaiņas, darba nākotni, starptautisko drošību un citas tēmas – un ir grūti saprast, ko tieši lielais restarts varētu nozīmēt praksē. Tas viss radījis labvēlīgu augsni sazvērestības teoriju attīstībai.

Sociālajos medijos ātri vien parādījušās viltus ziņas, balstītas uz nepamatotiem apgalvojumiem, ka lielais restarts esot pasaules mēroga sazvērestības sastāvdaļa un tās mērķis ir Covid-19 pandēmijas plānošana un pārvaldīšana. Pretvakcīnu aktīvisti un pandēmijas noliedzēji apgalvo, ka drošības pasākumi tikuši ieviesti nevis vīrusa izplatības ierobežošanai, bet gan ekonomisko un politisko mērķu sasniegšanai, savukārt lielais restarts ir daļa no globālā plāna jaunās pasaules kārtības radīšanai.

Ārvalstu sociālo mediju vidē par Švābu regulāri parādās dažādi nepatiesi apgalvojumi. Piemēram, pagājušā gada vasarā faktu pārbaudītāji no AFP atspēkoja mītu, ka Švābs savā grāmatā it kā rakstījis, ka miljardiem cilvēku mirs no “organizētām epidēmijām”. Ierakstam tika pievienots attēls ar Švābam piedēvētu citātu, taču fragments ir no kādas citas 1992.gada grāmatas ar pavisam citu autoru. Vēl kāda viltus ziņa vēstīja, ka 2021.gada novembrī Šveicē Švābs ticis arestēts par noziegumiem, kas saistīti ar pandēmiju, bet šī gada janvārī apgalvots, ka viņš esot saistīts ar Rotšildu ģimeni. Par šiem nepatiesajiem apgalvojumiem rakstīja faktu pārbaudītāji no FullFact (šeit un šeit).

Secinājums: Klauss Švābs nebija ieplānojis Covid-19 pandēmiju. Ierakstā izmantots 2007.gada video, kurā Švābs iepazīstina ar Pasaules Ekonomikas forumu un stāsta par ikgadējo sanāksmi Davosā, kā arī partneriem un ieinteresētajām pusēm.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.