Digitālie Covid sertifikāti savulaik ieviesti, balstoties uz meliem, un nebija nekāda pamata atlaist no darba vai citādi ierobežot nevakcinētus cilvēkus. Šāds apgalvojums dažādās valstīs lavīnveidīgi izplatījies pēc tam, kad Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Nīderlandes Roberts Ross publicējis fragmentu no Pfizer pārstāves iztaujāšanas – viņa tajā apstiprina, ka pirms vakcīnas nonākšanas tirgū netika pētīts, kā tā ietekmē slimības izplatīšanos jeb transmisiju. EP deputāts Ross un viņa atbalstītāji stāsta, ka tas ir šokējoši un pat noziedzīgi, taču nekā šokējoša tajā nav: vakcīnas ražotājam šādi pētījumi tolaik nebija jāveic un fakts, ka Pfizer tos nav veicis, bija zināms visu šo laiku. Turklāt pirms sertifikātu ieviešanas jau bija zinātniski pierādījumi, ka pote samazina slimības izplatīšanos.

Šā gada aprīlī darbu sāka EP komiteja ar nosaukumu Covid-19 pandēmija: iegūtās mācības un ieteikumi nākotnei. Tās mērķis ir pētīt Eiropas valstu reakciju uz pandēmiju. Šā gada 10. oktobrī notika komitejas sanāksme, kurā piedalījās Pfizer pārstāve Džanīna Smola. Sanāksmes laikā Eiroparlamenta deputāts no Nīderlandes labēji konservatīvās eiroskeptiķu partijas JA21 deputāts Ross Smolai jautāja, vai pirms Pfizer Covid-19 vakcīnas nonākšanas tirgū tika pārbaudīta tās spēja apturēt slimības transmisiju sabiedrībā. Uz to Smola atbildēja noraidoši. 

Sociālajos medijos galvenokārt tiek izplatīts nevis oriģinālais video fragments no komitejas sanāksmes, bet deputāta Rosa speciāli uzņemts video jau pēc komitejas sēdes. To mikroblogošanas vietnē Twitter vien redzējuši vairāk nekā 11 miljoni cilvēku. Šajā video viņš Smolas atbildi prezentē kā skandalozu atklājumu, kas diskreditē pamatojumu vakcinācijas sertifikātu ieviešanai. Proti, sabiedrībai stāstītais par vajadzību vakcinēties ne tikai paša, bet arī pārējo labā esot izrādījušies lēti meli.

Foto: Ekrānšāviņš no LA.lv. 

Arī Latvijas ziņu vietne LA.lv bez konteksta un skaidrojumiem izvēlējusies publicēt Rosa video, nevis nerediģēto saturu no komitejas sanāksmes. Dienu pēc publicēšanas tas bija kļuvis par lasītāko LA.lv rakstu. Jāpiebilst, ka Ross ar savu “skandalozo” atklājumu dienu vēlāk viesojās arī ASV galēji labējā propagandas raidījumā Tucker Carlson Tonight.

Kādēļ Pfizer nepārbaudīja potes ietekmi uz Covid-19 transmisiju sabiedrībā?

Ross un dezinformatori internetā vedina domāt – Pfizer būtu bijis jāpārbauda, vai vakcīna ietekmē Covid-19 transmisiju, pirms pote tika apstiprināta lietošanai. Tā nav taisnība, jo pētījumi par pošu ietekmi uz vīrusa izplatīšanos parasti tiek veikti, kad jau ir apstiprināts, ka vakcīna potētajiem cilvēkiem sniedz aizsardzību pret slimību un ir droša. Turklāt veikt pētījumus par transmisiju sabiedrībā ir sarežģīti, pirms cilvēki tiek masveidā vakcinēti.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) norāda, ka, lai vakcīna tiktu apstiprināta lietošanai, tās ražotājiem jāveic vairāku veidu pētījumi:

Avots: Eiropas Zāļu aģentūra

Šajos pētījumos netiek pārbaudīts, vai konkrētā pote samazina slimības transmisiju sabiedrībā. Šo informāciju zāļu regulatori parasti pēta pēc potes apstiprināšanas. Tādēļ Rosam nav taisnība, ka Pfizer pārstāves sniegtā atbilde ir “skandaloza”. Arī tolaik šī informācija bija zināma. Piemēram, kad 2020. gada beigās ASV Pārtikas un zāļu administrācija (FDA) apstiprināja Pfizer potes lietošanu, tā rakstīja, ka “nav pierādījumu, ka vakcīna novērš vīrusa transmisiju starp cilvēkiem.” To, ka vēl nav zināms, kā vakcīnas ietekmē vīrusa pārnesi jeb transmisiju un ka tā tiks pētīta vēlāk, pēc vakcinācijas sākuma 2021. gada sākumā rakstīja arī Re:Check (šeit un šeit). “Informācija par transmisiju arī citām vakcīnām parasti tiek iegūta ilgākā laika posmā,” Latvijas Zāļu valsts aģentūras pārstāves teikto 2021. gada februārī citēja Re:Check.

Jāpiebilst, ka daudzi sociālo mediju lietotāji komentē Rosa publicēto video, pārprot tā saturu. Proti, daudzi uzskata, ka klips it kā pierāda, ka pote nav efektīva pret Covid-19.

Kāds komentētājs, piemēram, jautā: Pagaidiet, pote tika autorizēta ārkārtas lietošanai, lai novērstu Covid-19, bet netika pārbaudīts, vai tā ir?!”

Smola stāstīja, ka Pfizer nav pētījis vīrusa transmisiju sabiedrībā. Viņa neteica, ka Pfizer nepārbaudīja vakcīnas efektivitāti cilvēkiem, kas saņēmuši poti. Pfizer klīniskie pētījumi un 2021. gada sākumā veiktie neatkarīgie pētījumi liecināja, ka pote ir efektīva.

Vai vakcīnas samazina Covid-19 transmisiju?

Atsaucoties uz Pfizer pārstāves teikto, ka firma nav veikusi pētījumus par transmisiju, Ross vedina domāt, ka potes to neietekmē. Viņš stāsta:

Miljoniem cilvēku visā pasaulē domāja, ka viņiem jāvakcinējas mīta dēļ, ka tu to dari citu labā. Tagad tie, izrādās, ir lēti meli.”

Savukārt kādā populāra Facebook ieraksta autors stāsta:

“Pfizer pārstāve atzīst, ka vakcīnas nekad nav tikušas testētas uz vīrusa pārnesi. Tas nozīmē, ka NAV bijis pamatojuma atlaist no darba nevakcinētus cilvēkus un/vai ierobežot nevakcinētu cilvēku tiesības.”

Rosam nav taisnība, jo viņa apgalvojums ir pretrunā ar zinātnisko literatūru. Turklāt Pfizer pārstāve neteica, ka vakcīnas nesamazina transmisiju; viņa teica, ka Pfizer to nav pētījis. Pirms sertifikātu ieviešanas jau bija pieejama zinātniskā literatūra par šo jautājumu.

Neilgi pēc vakcīnas nonākšanas tirgū – 2021. gada sākumā – zinātnieki sāka publicēt pirmos pētījumus par to, kā potēšanās ietekmē Covid-19 izplatību. Sākotnēji pētījumu bija maz vai tikai par to cilvēku grupām, kas vakcīnu saņēma pirmie. Piemēram, 2021. gada martā publicētā pētījumā tika konstatēts, ka vakcinēto veselības darbinieku mājsaimniecībās Covid-19 izplatījās mazāk. Cits martā publicēts pētījums žurnālā Nature Medicine parādīja, ka vakcinētiem Covid-19 slimniekiem ir mazāks vīrusa daudzums asinīs nekā nevakcinētajiem. Tolaik zinātnieki sprieda, ka tas varētu liecināt, ka šie cilvēki ir mazāk “lipīgi”. Savukārt aprīlī Lielbritānijas valsts aģentūra Public Health England, izmantojot valsts datubāzes, secināja, ka mājsaimniecībās ar vakcinētiem slimniekiem ir par 40–50% mazāka vīrusa transmisija starp ģimenes locekļiem. Par vairākiem pētījumiem, kas apliecina – vakcinēšanās samazina arī Covid-19 izplatību – Re:Check rakstīja gan 2021. gada pavasarī (šeit), gan vēlāk.

Jaunāki lielāka mēroga pētījumi liecina – vakcinēšanās izteikti samazina Covid-19 alfa un delta varianta izplatīšanos. Piemēram, šā gada februārī tika secināts, ka slimnieki, kas saņēmuši abas potes, divas līdz trīs reizes retāk nodod slimību kontaktpersonām (slimojot ar attiecīgi delta un alfa paveidu). Savukārt vakcinācijas ietekme uz omikrona varianta izplatīšanos ir mazāka, bet joprojām būtiska. Turklāt joprojām aktuāli ir tas, ka cilvēki, kas, pateicoties potei, neslimo paši, nevar “aplipināt” citus.

Kādēļ ES ieviesa Covid-19 sertifikātus?

Ross savā video komentē Pfizer pārstāves teikto:

Viens no Pfizer vadītājiem man tikko atzina, [ka vakcīnas] ieviešanas laikā nebija pārbaudīts, vai vakcīna aptur vīrusa transmisiju. Tas apgāž visu likumisko pamatojumu Covid sertifikātiem.”

Covid-19 pandēmijas laikā vairākas valstis vairākkārt slēgušas savas robežas, lai iegrožotu slimības izplatīšanos. ES digitālie Covid-19 sertifikāti tika piedāvāti, lai nodrošinātu drošu un brīvu ceļošanu starp ES valstīm. Eiropas Komisija noteica vairākus mērķus, kas būtu jāsasniedz Covid-19 sertifikātiem, un tikai viens no tiem bija novērst slimības izplatīšanos.

Mēnesi pirms sertifikātu ieviešanas Eiropas tiesību profesore Īrisa Lenga Kembridžas Universitātes žurnālā European Journal of Risk Regulation analizēja sertifikātiem noteiktos mērķus. Tie ir veicināt drošu kustību ES; nodrošināt, ka ES dalībvalstis pašas neievieš stingrākus ierobežojumus ceļošanai; piedāvāt cilvēkiem alternatīvu vakcinācijai – ceļot, pierādot izslimošanu vai uzrādot negatīvu testu; atvieglot ierobežojumu koordināciju ES līmenī.

Lenga norāda, ka EK priekšlikumu paskaidrojošā memorandā raksta, ka sertifikāti “ļautu ES pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kas izmanto savas tiesības uz brīvu kustību, parādīt, ka viņi atbilst sabiedrības veselības prasībām, ko saskaņā ar ES tiesību aktiem noteikusi galamērķa dalībvalsts.” Proti, sertifikāts dod iespēju pierādīt, ka persona, iebraucot valstī, neradīs draudus sabiedrības veselībai.

Secinājums: EP deputāta Rosa apgalvojumi ir maldinoši. Pētījumi par vīrusa transmisiju parasti notiek pēc tam, kad vakcīna ir apstiprināta lietošanai un to jau izmanto būtiski liela sabiedrības daļa. Lai vakcīna tiktu apstiprināta lietošanai, piemēram, Eiropas Savienībā, Pfizer bija jāpierāda, ka tā ir droša un sniedz aizsardzību pret Covid-19 cilvēkiem, kas tiek potēti. Covid-19 vakcīnu primārais uzdevums ir samazināt nāves un smagu simptomu risku, taču vakcīnas samazina arī transmisiju. Neliela mēroga pētījumi par vakcīnu ietekmi uz transmisiju bija pieejami jau pirms sertifikātu ieviešanas.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.