Vairāk nekā divi tūkstoši Facebook lietotāju dalījušies ar video, kurā apgalvots, ka Covid-19 vakcīnas nesargā no saslimšanas. Valdība arī esot noteikusi, ka ceļotājiem jāievēro pašizolācija pēc vakcinācijas, kas parādot, ka vakcinētie esot bīstamāki sabiedrībai. Teiktais ir maldinošs. Vakcinācija samazina saslimstību un visdrīzāk arī vīrusa transmisiju. Ierobežojumus vakcinētajiem valdība mīkstina pakāpeniski.

Aprīļa beigās valdībā tika prezentēts plāns par ierobežojumu atcelšanu tiem, kas vakcinējušies pret Covid-19. Video par plānotajām izmaiņām teikts:

“Kaut arī vakcinētajiem nav jātestējas regulāri, taču atzīts, ka saslimšana iespējama arī pēc vakcinācijas un tāpēc pēc saskares ar inficētu personu jātestējas būs atkal.”

un

“Vakcīnas ne pasargā no saslimšanas, ne izbeidz testēšanas drudzi.”

Valdība noteikusi, ka tie, kuru darba pienākumi paredzēja regulāru Covid-19 testu veikšanu, piemēram, mediķi un sociālo aprūpes centru darbinieki, pēc vakcīnas saņemšanas vispārējā kārtībā vairs var netestēties. Taču, ja kāds vakcinētais nonācis saskarē ar inficēto, tests tiešām jāveic. Veselības ministrija to pamato ar vajadzību laikus atklāt bezsimptomu infekcijas gadījumus.

Vakcīnas primāri veidotas, lai pasargātu cilvēkus no smagas saslimšanas, hospitalizācijas un nāves. Tas, ka tās šo funkciju pilda, pierādījies dzīvē. ASV Slimību kontroles un prevencijas centrs (CDC) noskaidrojis, ka cilvēkiem virs 65 gadu vecuma pēc pabeigtas vakcinācijas ar Pfizer/BioNTech vai Moderna vakcīnām ir par 94% mazāka iespēja tikt hospitalizētiem nekā tiem senioriem, kas nav vakcinējušies. Jau divas nedēļas pēc pirmās devas saņemšanas risks samazinājās par 64%. Savukārt British Medical Journal 13.maijā publicēts pētījums, kurā atklāts, ka jau viena deva Pfizer/BioNTech vai AstraZeneca vakcīnas sniedz 80% aizsardzību pret hospitalizāciju cilvēkiem, kas vecāki par 70 gadiem. 

Vēl pēta to, cik lielā mērā vakcīnas samazina iespēju inficēt citus. Šobrīd pieejamie pētījumi liecina, ka vakcinācija sargā arī no bezsimptomu inficēšanās un līdz ar to arī citu aplipināšanas. 

Maijā publicēts Izraēlā veikts pētījums par Pfizer/BioNTech vakcīnu rāda – tās efektivitāte pret simptomātisku saslimšanu  ir 97%, bet pret bezsimptomu inficēšanos –  91,5%. Izraēlā, kur pilnībā vakcinēti jau 54% iedzīvotāju, kopš janvāra beigām piedzīvots būtisks saslimstības kritums. 17.janvārī atklāti 996 jauni saslimšanas gadījumi uz miljonu iedzīvotāju, bet 11.maijā – vien pieci, liecina Oksfordas universitātes projekta Our World in Data informācija. Savukārt CDC publicēja pētījumu, kurā piedalījās teju četri tūkstoši veselības aprūpes darbinieku. Inficēšanās gadījumu skaits pēc Moderna vai Pfizer/BioNTech vakcīnas saņemšanas samazinājās par 90%. Savukārt  BBC aprīļa beigās ziņoja par pētījumu, kurā atklājies, ka jau divas nedēļas pēc pirmās Pfizer/BioNTech vai AstraZeneca vakcīnas saņemšanas bija teju uz pusi mazāka iespējamība, ka infekcija tiks nodota kādam mājsaimniecības loceklim.

“Tieši vakcinētajiem ir jāievēro pašizolācija, atgriežoties no ārvalstīm, jo viņiem pastāv iespēja saslimt ar jauniem mutantiem. Savukārt dabiski izslimojušie to var nedarīt. Līdz ar to pats režīms norāda, ka tieši vakcinētie ir bīstamāki sabiedrībai un uzņēmīgāki pret saslimšanu pret jauniem variantiem nekā dabisko imunitāti ieguvušie.”

Valdība 13.maijā lēma, ka vakcinētie varēs neievērot pašizolāciju pēc ieceļošanas no Eiropas valstīm. Laikā, kad veidots video, tas vēl nebija zināms. 

Veselības ministrija Re:Check skaidroja, ka agrāk šadu atvieglojumu neieviesa nevis tāpēc, ka vakcinētie ir bīstami, bet gan tāpēc, ka par dažādu ierobežojumu atvieglošanu vakcinētajiem lemj pakāpeniski. Ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders uzsvēra, ka par izmaiņām ieceļotājiem lemts tikai tagad, jo no maija sākuma vakcinācija ir pieejama ikvienam cilvēkam no 18 gadu vecuma. “Tas ir jautājums par godīgumu. Iepriekš vakcinācija visiem cilvēkiem nebija pieejama,” skaidroja Šneiders.

Ierobežojumi vēl vairāk tiks mīkstināti, kad vakcīnu saņems lielāks skaits cilvēku. Nākamais solis VM plānā paredz, ka vakcinētie nelielos darba kolektīvos varēs nelietot sejas maskas. Ar laiku vakcinētie varēs iekštelpās pulcēties kultūras un sporta pasākumos, izmantot ēdināšanas, sporta klubu un izklaides pakalpojumus, ministrija norādījuši iepriekš. 

Jāpiebilst arī, ka pēc pārslimošanas pašizolāciju var neievērot tikai tad, ja pēc inficēšanās atklāšanas nav pagājušais vairāk nekā 180 dienas. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.