Sociālo mediju lietotāji dalās ar ierakstiem, kuros apšaubīta vakcīnu efektivitāte un jēga, jo ir gadījumi, kad cilvēki ar Covid-19 inficējas arī pēc to saņemšanas. Apgalvojumi par vakcīnu bezjēdzīgumu ir maldinoši, jo vakcīnas iedarbībai vajadzīgs laiks un tā neizslēdz iespēju inficēties, taču pasargā cilvēkus no smagākas slimības gaitas.

Kāda Facebook lietotāja dalās ar ziņu par ASV kongresmeni, kurš saņēmis pozitīvu Covid-19 testu pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas. Savā ierakstā viņa vaicā: “Vai šprices ir pilnīgi nekam nederīgas?”

Ekrānšāviņš no Facebook

Publicētajā ziņā  redzams, ka kongresmenim šobrīd nav saslimšanas simptomu un viņš jūtas labi. Tāpat CNN vēstīja, ka nav precīzi zināms, kad politiķis saņēma abas vakcīnas devas. 

Citā Facebook ierakstā vēstīts, ka Izraēlā pēc Covid-19 vakcīnas otrās devas saņemšanas saslimuši divi cilvēki veco ļaužu namā. Autors atsaucas uz mediju ziņu, ka abas vakcīnas devas cilvēki saņēmuši paredzētajā kārtībā un pēc otrās devas pagājušas 12 dienas. “Un nekāda efekta,” secina ieraksta autors.

Taču ierakstā noklusēts, ka norādītajā ziņā pausts arī – nav pārliecības par precīzu šo cilvēku inficēšanās datumu, tāpēc nevar izdarīt secinājumus par vakcīnu efektivitāti. 

Vakcīnu efektivitāte nav 100%, tās sargā no smagākas saslimšanas

“Vakcīnas uzdevums ir pasargāt no smagas un vidēji smagas slimības gaitas,” Re:Check skaidroja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska. Arī pētījumos galvenais bijis noskaidrot, vai vakcīna novērš smagas vai vidēji smagas saslimšanas. Taču aizvien nav zināms, vai vakcīna novērš asimptomātisku saslimšanu vai, piemēram, vīrusa transmisiju, norādīja Poplavska. Taču tiekot paredzēts, ka pēc vakcinācijas saslimšana noritēs vieglāk nekā gadījumā, ja tā nebūtu saņemta.

Eiropas Savienībā šobrīd apstiprināta Pfizer/ BioNTech, Moderna un AstraZeneca vakcīna, un 100% efektivitāte nav nevienai. 

Cik efektīvas ir vakcīnas?

Informācija par ražotāju Pfizer/ BioNTech vakcīnu ar nosaukumu Comirnaty liecina, ka pētījumā iekļauto cilvēku vidū simptomātisku Covid-19 gadījumu skaits pēc vakcīnas saņemšanas samazinājies par 95% salīdzinājumā ar cilvēkiem, kuri saņēma placebo jeb injekciju, kas nesatur vakcīnu. No 18 198 cilvēkiem, kuri saņēma vakcīnu, Covid-19 simptomi bija astoņiem. Savukārt no 18 325 cilvēkiem, kuri saņēma placebo injekciju, Covid-19 simptomi bija 162 cilvēkiem. Tāpat pētījums parādīja ap 95% efektivitāti dalībniekiem ar smagu Covid-19 risku, piemēram, cilvēkiem ar astmu, diabētu.

Moderna pētījumā simptomātisku Covid-19 gadījumu skaits starp tiem, kuri saņēma vakcīnu, samazinājās par 94,1%. No 14 134 vakcinētajiem Covid-19 simptomi attīstījās 11 cilvēkiem. Savukārt no 14 073 vakcinētajiem, kuri saņēma placebo injekciju, Covid-19 simptomi attīstījās 185 cilvēkiem. Pētījuma dalībniekiem ar augstu risku smagai Covid-19 norisei, piemēram, ar sirds slimībām, aptaukošanos, novērota 90,9% liela vakcīnas efektivitāte.

AstraZeneca vakcīnas Latvijā šobrīd vēl nav pieejamas. Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) šīs vakcīnas efektivitātes aprēķināšanā balstījās uz divu pētījumu rezultātiem. EZA izvērtējuma rezultāti liecina, ka simptomātisku Covid-19 gadījumu skaits vakcinēto vidū samazinājies par 59,5%. Britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Oksfordas universitātes pētījumu, 2.februārī ziņoja, ka AstraZeneca vakcīna arī būtiski samazina vīrusa transmsiju jeb nodošanu starp cilvēkiem.

Vajadzīgas divas devas; iedarbībai nepieciešams laiks

Lai iegūtu lielāko iespējamo aizsardzību, svarīgi saņemt abas vakcīnas devas, par Pfizer/ BioNTech un Moderna vakcīnu savā mājas lapā norādīja ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC). Tāpat skaidrots, ka lielākajai daļai Covid-19 vakcīnu būs vajadzīgas divas injekcijas, lai tā pilnvērtīgi darbotos. Tas pats attiecas arī uz AstraZeneca vakcīnu. CDC arī skaidro, ka cilvēka organismam ir vajadzīgs laiks aizsardzības izveidei.

Arī ZVA norāda, ka pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas imūnā atbilde ir daudz pārliecinošāka. Poplavska stāstīja, ka pēc pirmās Pfizer/BioNTech vakcīnas devas saņemšanas imunitāte varētu būt ap 50%. Savukārt pēc otrās devas vajadzīgas ne vairāk kā septiņas dienas, lai organisms izstrādātu antivielas, un imunitāte tad ir jau virs 90%.

Moderna un AstraZeneca vakcīnai nebija pietiekamu datu, lai aprēķinātu iedarbību jau pēc pirmās devas, skaidroja ZVA. Pēc Moderna vakcīnas abu devu saņemšanas imunitātes sasniegšanai vajadzīgas 14 dienas. Pēc AstraZeneca vakcīnas abu devu saņemšanas – maksimāli 15 dienas, norādīja Poplavska.

Viens gadījums arī Latvijā

ZVA dati par vakcīnu blakusparādību ziņojumiem līdz 27. janvārim liecina, ka arī Latvijā ziņots par vienu gadījumu, kad cilvēks saslimis, pirms sasniegts terapeitiskais efekts. Pacients saņēmis Pfizer/BioNTech vakcīnu. Poplavska no ZVA norādīja, ka simptomi parādījušies ceturtajā dienā pēc vakcīnas pirmās devas* saņemšanas. Cilvēks ir mediķis, tātad ar paaugstinātu risku saslimt. Saslimšana noritējusi vieglā formā. “Pirmkārt, ir nepieciešams laiks, lai iestātos maksimālā aizsardzība pēc vakcīnas saņemšanas, un diemžēl vakcīna negarantē 100% aizsardzību.” Kopumā minētajā laika posmā Latvijā vakcinēti 19 022 cilvēki.

To, ka pēc vakcinācijas inficējušos skaits ir neliels, rāda arī Izraēlas piemērs. Šajā valstī ir līdz šim lielākais vakcinēto īpatsvars. Britu medijs The Guardian 31. janvārī ziņoja, ka Izraēlā katrs trešais no kopumā deviņiem miljoniem iedzīvotāju saņēmis vismaz pirmo vakcīnas devu. Izraēlas Veselības ministrijas sniegtā informācija liecina, ka no 715 425 cilvēkiem tikai 317 jeb 0,04% saslima nedēļu pēc abu vakcīnas devu saņemšanas jeb laikā, kad sagaidāma maksimālā imunitātes sasniegšana. No vakcinētajiem, kas bija inficējušies, vien 16 cilvēkiem jeb 0,002% no visiem vakcinētajiem bija vajadzīga hospitalizācija.

Secinājums: Apgalvojumi Facebook par saslimušajiem pēc vakcinācijas ir maldinoši un ārpus konteksta. Vakcīnas pilnvērtīgai iedarbībai ir vajadzīgs laiks, un tā pasargā no smagas un vidēji smagas saslimšanas.

* Pēc ZVA informācijas precizējuma labots inficēšanās laiks. Cilvēkam Covid-19 saslimšana tika konstatēta četras dienas pēc pirmās, nevis otrās vakcīnas devas saņemšanas.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.