Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Facebook strauji populārs kļūst video, kurā nepatiesi apgalvojumi saistībā ar karu Ukrainā tiek jaukti kopā ar vakcīnu meliem un sazvērestības teorijām. Virkne video dzirdamo apgalvojumu ir nepatiesi: Ukrainā nav ASV bioloģisko laboratoriju, vakcīnas neizraisa AIDS, lidmašīnas nerada cilvēkiem bīstamas ķīmiskās trases. 

Re:Check konstatēja, ka vairāki izskanējušie apgalvojumi neatbilst patiesībai. 

Par Krievijas sākto karu Ukrainā:

“Tad pirmie triecieni agrā rītā piecos bija vērsti tieši uz vietām, kur pēc amerikāņu apskatnieku uzskatiem bija izvietotas amerikāņu bioloģiskās laboratorijas. Viņas kaut kur ir pie bāzēm militārajām, es pieļauju.”

Ukrainā nav ASV bioloģisko laboratoriju. To faktu pārbaudītājiem no Politifact (šeit) apstiprinājis ASV Ieroču kontroles asociācijas padomes loceklis, kurš prezidenta Baraka Obamas laikā bija atbildīgais par ASV kodolieroču, ķīmisko un bioloģisko aizsardzības līdzekļu programmu. Viņš skaidrojis, ka ASV ir nodrošinājis tehnisku atbalstu Ukrainas Veselības ministrijai laboratoriju aprīkošanai. Laboratorijas pieder Ukrainas valstij, un tās izmantotas, piemēram, Covid pandēmijas laikā. Šāda sadarbība ar Ukrainu un citām valstīm sākta pēc PSRS izjukšanas, lai mazinātu bioloģiska rakstura apdraudējumu, skaidrojusi ASV Aizsardzības ministrija. 

Šis apdraudējums dabiski, nejauši vai apzināti izplatītu infekcijas slimību uzliesmojumus pasaulē. 

Apgalvojums, ka ar ASV palīdzību Ukrainā tiek attīstīti dažāda veida masu iznīcināšanas ieroči, ir viens no Kremļa pēdējā laikā arvien aktīvāk izmantotajiem naratīviem. Par to rakstījuši, piemēram, ES dezinformācijas pētnieki (šeit).

Par ķīmiskajām trasēm:

“Kamēr Latvijā kaisa ķīmtrases uz galvas šie te saucamie es nezinu … vai NATO vai kā sauca, tikmēr cilvēki uztraucas par notikumiem tur, piemēram, Ukrainā. Es nezinu, vai viņi nejūt, ka viņiem apsmidzina laukus, piesārņo ar šīm ķīmtrašu atliekām. “

Lidmašīnu ķīmiskās trases ir sens mīts, kas atkal kļuva populārs Covid pandēmijas laikā. Re:Check par to rakstījis (šeit). Pieņēmumam, ka augsti lidojošu lidmašīnu gaisā uz laiku atstātās baltās sliedes ir izkaisītu ķīmisku vielu trases, nav nekāda pamatojuma. Desmit un vairāk kilometru augstumā ir ļoti zema gaisa temperatūra, un inversijas sliedes veidojas, sasalstot ūdens tvaikiem, Tās pēc neilga laika izgaist un līdz zemes virsmai nenonāk. 

Par vakcīnu sastāvu:

“(..) jāatdod savs ķermenis kaut kādai mRNS vakcīnai gēnu modulācijai”.

Vakcīnas nemaina cilvēka gēnus. Par to Re:Check rakstījis šeit un šeit. To zinātnieki skaidrojuši arī citiem medijiem.

“Arvien vairāk parādās Rietumu presē dažādos medijos dažādu zinātnieku atzinumi, un arī Delfos kaut kur paspruka par HIV izplatību arvien nopietnāku. Un ne par HIV tieši, bet par AIDS. AIDS ir vakcīnu izraisīts AIDS, tagad ir tas vakcīnu izraisīts imūndeficīta sindroms.” 

un 

“Laboratorijās konstatē, ka tur ir AIDS elementi klāt.”

Arī šo mītu nesen jau atspēkoja Re:Check (šeit). Baumas par to, ka vakcīnas pret Covid-19 izraisot AIDS, sociālajos medijos parādījās pēc šogad publicētā pētījuma (lasāms šeit), kurā Oksfordas Universitātes datu institūta pētnieki identificēja “VB variantu” jeb “ļoti virulentu B apakštipa HIV-1 variantu”. Taču tajā norādīts, ka pētīt sāka sen pirms pandēmijas – jau sākot ar 2002.gadu. Novērojumi ir balstīti uz 109 cilvēkiem, kas ir inficēti ar šo variantu: 107 Nīderlandē un divi Šveicē un Beļģijā. Pētījumā teikts, ka ģenētiskās sekvences analīze liecina – variants radās deviņdesmitajos gados. Šis HIV variants ātrāk nonāk līdz AIDS stadijai, taču pētnieki norādījuši, ka, savlaicīgi sākot ārstēšanu, rezultāti ir tikpat labi. 

Kalifornijas Universitātes Sandjego Medicīnas katedras asociētais profesors Džoels Vertheims AP News sacījis, ka šis variants pastāv jau gadiem ilgi un ir bijis virulents visu laiku. Vienīgais, kas to saista ar Covid-19 pandēmiju, ir pētījuma publicēšanas laiks. Proti, tas publicēts tagad, lai gan pētījumi notikuši pirms daudziem gadiem. Vertheims par pilnīgi aplamiem un smieklīgiem nosaucis apgalvojumus, ka Covid-19 vakcīnas izraisot HIV. Arī Delfi rakstīja par jaunā HIV celma atklāšanu, taču ne pētījumā, ne Delfi vai citu uzticamu mediju rakstos tas netiek saistīts ar vakcīnām, jo tam nav nekāda pamata. 

“Un atceramies, nomira nesen Eiroparlamenta šefs Sasoli. .. Viņš nomira it kā no audzēja, bet ļoti strauji un zibenīgi. Un tur pat neslēpjoties uzrakstīja, ka tas ir imūndeficīta sindroma izraisīts notikums.”

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli nomira šā gada 11.janvārī. Pieņēmumam, ka nomira no audzēja, nav nekāda pamatojuma. Sasoli, kuram bija 65 gadi, 2021.gada septembrī saslima ar legionelozi jeb leģionāru slimību. Viņš ar plaušu karsoni nonāca slimnīcā, pēc tam atguvās, bet veselības problēmas atkal saasinājās. Par to novembrī rakstīja, piemēram, medijs Euractiv (šeit), atsaucoties uz pašu Sasoli. Legioneloze ir reta infekcijas slimība; infekcijas avots ir baktērijas saturošs, parasti sastāvējies ūdens; inficēšanās ir bīstama cilvēkiem ar jau eksistējošām saslimšanām – piemēram, respiratorām slimībām un kopumā novājinātu imūnsistēmu, skaidro Slimību profilakses un kontroles centrs. Sasoli nāves iemesls bija veselības komplikācijas, ko izraisīja imūnsistēmas darbības traucējumi.

Par mirstību: 

“Gada pēdējos mēnešos oktobrī novembrī par 28% lielāka mirstība nekā gadā pagājušajā vispār un 20.gadā, kad plosījās trakais Covid un bija lokdauni un vispār nebija nekāda tur mirstība. Sākot vakcinēt, mēs zinām arī no citu valstu pieredzes, ir ārkārtīga mirstība. Vakcīnas izraisa šo te … nešaubīsies, ka tā ir vakcīnu problēma.”

Taču mirstība pērn pieauga Covid-19, nevis vakcīnu dēļ, par to Re:Check rakstīja šeit. Vakcīnu pretinieku un pandēmijas noliedzēju pamatojums ir no konteksta izrauti skaitļi par mirušajiem Latvijā pēdējo gadu laikā. Taču, ja nebūtu Covid-19 pandēmijas, 2020.gadā mirstība būtu bijusi rekordzema, savukārt augsta mirstība 2021.gadā saistīta ar Covid-19, nevis ar vakcīnām. Statistika arī skaidri apliecina, ka miruši galvenokārt nevakcinētie.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.