Cilvēki sociālajos medijos aktīvi dalās ar kādas “Latvijas mediķu alianses” biedru vēstuli, kas adresēta Tiesībsargam, Saeimai un Latvijas valdībai. Tās autori valdības un ārstu lēmumus saistībā ar obligātās vakcinācijas ieviešanu noteikto profesiju pārstāvjiem sauc par nelikumīgiem un pauž, ka no vakcinācijas mirstot cilvēki, vakcīnas esot eksperimentālas, bet Francijā esot atcelta obligāta vakcinācija. Šie apgalvojumi neatbilst patiesībai vai ir izrauti no konteksta. Nav arī pierādījumu, ka šāda oganizācija patiesi pastāv un ka tajā apvienojušies 190 mediķi.

Kas ir Latvijas Mediķu alianse?

“Latvijas mediķu alianse” jeb “Brīvo mediķu alianse”, visticamāk, ir Āgenskalna klīnikas vadītāja, homeopāta Edgara Medņa veidojums. Nav atrodamas ziņas, ka tā būtu Latvijā juridiski reģistrēta organizācija. Savukārt Āgenskalna klīnika jau vairākkārt nonākusi mediju redzeslokā, jo izplatījusi maldus par Covid-19. Šogad tā nonākusi arī policijas redzeslokā

Klīnika arī savulaik piedāvājusi astrologa un gaišreģa pakalpojumus, kā arī, piemēram, par 120 eiro sundā tajā varēja sazināties ar sargeņģeli vai par 160 – sakārtot enerģētisko ķermeni. 2018.gadā Veselības inspekcija saistībā ar to uzsāka pārbaudi, kuras rezultātā prasīts klīnikas mājaslapā atdalīt informāciju par ārstniecības un citiem pakalpojumiem.

Vēstulē norādīts, ka tās sūtītāji ir “Latvijas mediķu alianses 190 biedri”, taču šim skaitlim nav nekādu pierādījumu. Re:Check Edgaram Mednim nosūtīja e-pasta vēstuli ar jautājumiem, kur varētu redzēt 190 biedru vārdus un uzvārdus un vai organizācija ir reģistrēta oficiāli, bet atbildi nesagaidīja. Lai sazinātos ar Edgaru Medni, Re:Check zvanīja arī uz Āgenskalna klīniku, kur administratore aicināja sūtīt viņam e-pasta vēstuli. Mednis tās katru dienu lasot. 

Atklātajā vēstulē pausts:

“Valstī iepirktajām vakcīnām pret Covid-19 infekciju zāļu aprakstā ir uzrādītas nāvīgas neparedzamas blaknes – tromboze, anafilakse, miokardīts. Un nāve (skat. vēstulei pievienoto VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) 01.10.2021 ziņojumu, kurā ir apkopotas  Covid-19 vakcīnu izraisītās sekas).”

VAERS datubāze nenorāda uz patiesajām vakcīnu blaknēm un neļauj secināt, vai un cik daudz cilvēku to dēļ miruši. Par to jau iepriekš rakstīja Re:Check. VAERS ir datubāze, kurā ziņot par vakcīnu blaknēm var ikviens, tāpēc to bieži vien ļaunprātīgi izmanto antivakcīnu aktīvisti.

Šo datubāzi uztur ASV slimību kontroles un prevencijas centrs (CDC) un Pārtikas un zāļu administrācija (FDA), bet ziņojumus tajā var pievienot jebkurš, līdz ar to VAERS nav uzticams informācijas avots par blaknēm vai nāvēm pēc vakcinācijas. Re:Check iepriekš rakstīja, ka, lai pārbaudītu, cik šie dati ir uzticami, 2004.gadā amerikāņu anesteziologs Džeimss Laidlers sistēmā iesniedza ziņojumu, ka pēc gripas vakcīnas viņam sāka augt muskuļi, āda palika zaļa un viņš pārvērtās par filmu varoni Halku, rakstīja medijs Vice. Arī šo ziņojumu apstiprināja. Datubāzes mājaslapā norādīts, ka VAERS ziņojumus nevar izmantot, lai noteiktu, vai un kādas blaknes izraisa vakcīna: “Ziņojumi var saturēt informāciju, kas ir nepilnīga, nepatiesa, gadījuma rakstura vai neapstiprināma.” 

CDC mājaslapā ziņots, ka Covid-19 vakcīnas ir drošas un efektīvas. Tās saņēmuši jau miljoniem cilvēku: līdz 12.oktobrim vien ASV ir ievadītas vairāk nekā 403 miljoni Covid-19 vakcīnu devu. Daļai cilvēku pēc vakcīnas saņemšanas nav nekādu blakusparādību, taču bieži sastopamas tādas blaknes kā pietūkums, apsārtums un sāpes injekcijas vietā, drudzis, galvassāpes, nogurums, muskuļu sāpes, drebuļi un slikta dūša. Nopietnas blakusparādības kā anafilakse jeb smaga alerģiska reakcija sastopamas reti.  Pēc Janssen vakcīnas saņemšanas pastāv retu, bet nopietnu nevēlamu notikumu risks – asins recekļi ar zemu trombocītu skaitu (tromboze ar trombocitopēnijas sindromu vai TTS). Šī blakusparādība gadās aptuveni septiņām uz vienu miljonu vakcinētu sieviešu vecumā no 18 līdz 49 gadiem. Sievietēm no 50 gadu vecuma un visu vecumu vīriešiem šī nevēlamā parādība ir vēl retāka. Ļoti reti tromboze ar trompocitopēniju novērojama arī Vaxzevria vakcīnai.

“Šobrīd, kad vēl tikai notiek klīniskais pētījums, neviens nevar apgalvot, ka vakcīnas ir drošas. Nevienā valstī  injekcijas pret Covid-19 infekciju netiek sauktas par vakcīnām, bet gan ģenētisku medikamentu, kas ir klīniskā pētījuma 3. fāzē.”

Apgalvojumam nav pamata. Re:Check jau vairākkārt rakstīja, ka vakcīnas ir drošas un efektīvas, un vakcinācija nav gēnu terapija. Visas vakcīnas ir izgājušas standarta pārbaudes procedūras, pirms tās padarītas pieejamas lietošanai. Latvijā lietotajām vakcīnām publicēti pēdējās, 3.fāzes, klīnisko pētījumu rezultāti, ko veic pirms zāļu apstiprināšanas. Pfizer/BioNTech pētījums publicēts New England Journal of Medicine. Tajā piedalījās vairāk nekā 43 tūkstoši cilvēku. AstraZeneca vakcīnas pētījumā piedalījās 23 tūkstoši cilvēku, un tā rezultāti publicēti The Lancet. Arī pētījums par Moderna vakcīnu publicēts New England Journal of Medicine, tajā piedalījās 30 tūkstoši cilvēku. Pēc tam vakcīnas pārbaudīja un apstiprināja Eiropas Zāļu aģentūra.

ZVA iepriekš skaidroja, ka pētījumi un drošuma uzraudzība zālēm parasti turpinās arī pēc to reģistrācijas. Covid-19 vakcīnu gadījumā sekos līdzi dalībnieku veselības stāvoklim vismaz divus gadus pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas, kas ļaus secināt, piemēram, cik ilgi saglabājas imunitāte. Tāpat notiek pētījumi, kuros iesaistīti bērni. 

“Tieši šī iemesla dēļ 13.10.2021 Francijas senāts atcēla obligāto vakcināciju pret Covid-19 infekciju.”

Saistībā ar delta varianta izplatību Francijā jauni Covid-19 ierobežošanas pasākumi tiek ieviesti jau kopš 9.augusta. Septembrī obligāta vakcinēšanās tur noteikta valsts amatpersonām vai darbiniekiem, veselības un sociālo iestāžu un dienestu darbiniekiem. 14.oktobrī Francijas mediji ziņoja, ka derīga vakcinācijas sertifikāta saņemšana pagarināta līdz 15.novembrim, taču paplašinājies arī profesiju loks, kuru pārstāvjiem obligāti jāvakcinējas. 

13.oktobrī Francijas parlamenta augšpalāta Senāts noraidīja parlamenta sociālistu grupas iesniegtu likumprojektu, kas paredzēja obligātu vakcināciju pret Covid-19 noteikt visiem iedzīvotājiem. Notika debates, bet lielākā daļa vienojās par vakcinācijas “stimulēšanu, nevis pienākumu”. Taču noteikto profesiju pārstāvjiem vakcinācija paliek obligāta.

“Kamēr nav uzrādīti pierādījumi par mirstību no visiem veselības traucējumiem vakcīnu saņēmušo un nevakcinēto vidū, vakcināciju pieprasīt ir noziegums, jo tiek pārkāpts Ārstniecības likums, kas prasa pierādījumus, ka profilakse neveicina mirstību.”

un

“Ārstniecības likums prasa zināt un uzrādīt pierādījumus, kā vakcinācija ietekmē vakcīnu  saņēmušā cilvēka veselību un mirstību. Taču vakcinācijas ietekme uz kopējo mirstību no jebkādiem veselības traucējumiem, ko izraisa vakcīna, joprojām nav zināma.”

Ir zinātniski pierādīts, ka vakcinācija pasargā no smagas slimības gaitas, hospitalizācijas un nāves, līdz ar to vakcinācija neveicina mirstību, bet gan pasargā no tās. Zāļu Valsts aģentūra (ZVA) regulāri apkopo statistiku par saņemtajiem ziņojumiem par Covid-19 vakcīnu blakusparādībām. Šie dati pieejami ZVA mājaslapā. 20.septembrī atjaunotie dati liecina, ka Latvijā līdz šim nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta cēloniska saistība ar vakcīnu. Līdz 19.septembrim ZVA saņēmusi 33 blakusparādību ziņojumus par letāliem gadījumiem, kas ir notikuši vairāku dienu (līdz 40 dienām) laikā pēc vakcinācijas. No 33 ziņojumiem 22 gadījumu vērtēšana ir noslēgta, bet vēl 11 gadījumos vērtēšana turpinās, jo ir pieprasīti autopsijas rezultāti un cita informācija, ziņoja ZVA. Savukārt Covid-19 ir atņēmis dzīvības jau 2 967 Latvijas iedzīvotājiem.

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas 2021. gada 27. janvāra rezolūcija (…) 7.3.1.apakšpunktā paredzēts: “Nodrošināt pilsoņu informēšanu par to, ka vakcinācija nav obligāta un ka neviens nav politiski, sociāli vai kā citādi spiests sevi vakcinēt,  ja viņi to nevēlas.”

Par šo rezolūciju Re:Check iepriekš jau rakstīja – tai nav juridiska spēka. Šo rezolūciju gada sākumā pieņēma Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA), kurā apvienojas Eiropas Padomes valstu nacionālo parlamentu pārstāvji. 

Eiropas tiesību speciālists, jurists Aleksejs Dimitrovs, kurš konsultē Eiropas Parlamenta Zaļo/EBA grupu juridiskajos jautājumos, toreiz skaidroja Re:Check, ka tajā tiešām ir aicinājums valstīm vakcinēt tikai brīvprātīgi, bet tas nav juridiski saistošs. Viņš arī norādīja, ka janvārī, kad rezolūcija pieņemta, bija citāda epidemioloģiskā situācija. “Janvārī mēs nezinājām, ka, piemēram, vakcinācijas tempi atsevišķās valstīs būs tik gausi, un būs delta variants, līdz ar ko dalībvalstis arvien vairāk domās par obligātu vakcināciju, vismaz attiecībā uz atsevišķām grupām,” stāstīja Dimitrovs.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.