Arī Latvijas Facebook vidē popularitāti guvis video, kurā amerikāņu politiskais komentētājs Takers Karlsons savā raidījumā Tucker Carlson Tonight televīzijas kanālā Fox News apgalvo, ka vakcinēties ir bīstami un no Covid-19 vakcīnām mirst cilvēki. Šiem apgalvojumiem nav pamata, jo viņa izmantotais informācijas avots – Vakcīnu nevēlamo notikumu ziņošanas sistēma – nenorāda uz patiesajām vakcīnu blaknēm un neļauj secināt, vai un cik daudz cilvēku to dēļ miruši. 

Karlsons raidījumā saka:

“Kopš decembra beigām 2020.gadā līdz pagājušajam mēnesim 3362 cilvēki ASV ir miruši pēc Covid vakcīnas saņemšanas. 3362. Tie ir aptuveni 30 cilvēki katru dienu.”

Karlsons norāda, ka izmanto datus no Vakcīnu nevēlamo notikumu ziņošanas sistēmas (VAERS). Re:Check jau rakstīja, ka VAERS ir ASV datubāze, kurā ikviens var ziņot par vakcīnu blaknēm. VAERS kalpo kā agrīnās brīdināšanas sistēma, lai atklātu iespējamās vakcīnu drošības problēmas, apkopojot informāciju par iespējamām blakusparādībām vai veselības problēmām, kas rodas pēc vakcinācijas. Ja ar šīs programmas palīdzību tiek identificēta kāda problēma, kas var būt saistīta ar vakcīnas drošību, zinātnieki var veikt pētījumus, lai noskaidrotu, vai tā rada reālu risku. 

Tiesa, ka datubāzi uztur ASV slimību kontroles un prevencijas centrs (CDC) un Pārtikas un zāļu administrācija (FDA), bet ziņojumus tajā var pievienot jebkurš, līdz ar to VAERS nav uzticams informācijas avots par blaknēm vai nāvēm pēc vakcinācijas. Re:Check iepriekš rakstīja, ka, lai pārbaudītu, cik šie dati ir uzticami, 2004.gadā amerikāņu anesteziologs Džeimss Laidlers sistēmā iesniedza ziņojumu, ka pēc gripas vakcīnas viņam sāka augt muskuļi, āda palika zaļa un viņš pārvērtās par filmu varoni Halku, rakstīja medijs Vice. Arī šo ziņojumu apstiprināja. Datubāzes mājaslapā norādīts, ka VAERS ziņojumus nevar izmantot, lai noteiktu, vai un kādas blaknes izraisa vakcīna: “Ziņojumi var saturēt informāciju, kas ir nepilnīga, nepatiesa, gadījuma rakstura vai neapstiprināma.” 

“Starp citu, tas ziņošanas periods beidzās 23.aprīlī, un mums nav zināmi skaitļi par laiku pēc tam. Jaunākā statistika nav pieejama. Bet mēs varam pieņemt, ka 12 dienās pēc tam ir nomiruši vēl 360 cilvēki. Ja saskaita kopā, tās ir 3722 nāves. Gandrīz 4000 cilvēku, kas miruši pēc Covid vakcīnas saņemšanas. Patiesais skaits, visdrīzāk, ir augstāks. Iespējams, daudz augstāks.” 

norādīts CDC mājaslapā, no 2020.gada 14.decembra līdz 2021.gada 3.maijam ASV tika ievadīti vairāk nekā 245 miljoni Covid-19 vakcīnu devu. Šajā laikā VAERS saņēma 4178 ziņojumus par nāvi. Tie ir 0,0017% no to cilvēku skaita, kuri saņēmuši vakcīnu. CDC un FDA ārsti pārskata katru nāves gadījuma ziņojumu, tiklīdz par to tiek paziņots, un CDC pieprasa medicīniskos dokumentus dziļākai analīzei. Līdz šim nav apstiprināts neviens nāves gadījums, kuru būtu izraisījusi Covid-19 vakcīna.

Par Karlsona teikto rakstījuši arī ASV mediji. PolitiFact, atsaucoties uz Džonsa Hopkinsa Starptautiskā vakcīnu piekļuves centra izpilddirektora Viljama Mosa teikto, uzsver, ka sākumā tika vakcinēti vecāka gadagājuma cilvēki, un tas, ka daži no viņiem nomira neilgi pēc vakcinācijas, ir pilnīgi normāli, jo viņi tik un tā būtu miruši. Viņš arī skaidrojis, kāpēc VAERS sistēmu var izmantot baiļu sēšanai par Covid-19 vakcīnām. Proti, līdz šim lielāko daļu vakcīnu saņēmusi neliela sabiedrības grupa – mazi bērni ar stipru veselību. Savukārt ar Covid-19 vakcīnām vakcinē visus cilvēkus, kas ir vecāki par 16 gadiem, un pirmie to saņēma tieši vecākās paaudzes pārstāvji, kuru veselība ir vājāka un viņu vidū mirstība ir daudz augstāka. ASV katru dienu no dažādiem cēloņiem mirst aptuveni astoņi tūkstoši cilvēku, liecina CDC dati

Vice Karslonu sauc par pašlaik ietekmīgāko ASV ētera personību ar milzīgu auditoriju – pēc Nielsen datiem, pagājušonedēļ viņa šovam bija gandrīz trīs miljoni skatītāju, lielākoties Republikāņu partijas atbalstītāju. Savukārt tie, kas sevi identificē kā republikāņus, ASV pret vakcīnām ir daudz skeptiskāk noskaņoti nekā ASV iedzīvotāji vidēji. Vice norāda uz datiem, kas apliecina – pēc vakcinācijas sākuma mirstība no Covid-19 gan kopumā, gan veco ļaužu namos būtiski samazinājās, kas Karslona raidījumā nav ņemts vērā. CDC ziņo, ka vairāk nekā 150 miljoni amerikāņu saņēmuši vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu. 

Tā kā VAERS ir atvērtas piekļuves sistēma un tajā ikviens var iesniegt ziņojumus, PolitiFact to sauc par augsni dezinformācijai. Kā piemēru viņi min Heteri Simpsoni, kura agrāk bija antivakcinācijas aktīviste. Pēc antivakcinācijas dokumentālās filmas noskatīšanās 2015.gadā Simpsonei esot kļuvis bail, jo tās varoņi teikuši, ka viņu bērni pārstāja runāt nākamajā dienā pēc vakcīnas vai pēkšņi naktī nomira (zīdaiņu pēkšņās nāves sindroms). “Man, nezinot kontekstu, bija grūti noticēt, ka nāves iemesls varētu būt kaut kas cits, izņemot vakcīnas,” Simpsone stāsta PolitiFact. Dažreiz kā savu ierakstu avotu viņa izmantojusi tieši VAERS un patiešām ticējusi visiem ziņojumiem šajā sistēmā.  

Karlsons jau iepriekš publiski izteicis bažas par vakcināciju. Nesen viņš ēterā paziņojis, ka, iespējams, vakcīnas nedarbojas un “viņi to vienkārši jums neatklāj.” ASV galvenais infektologs Entonijs Fauči komentējis, ka tā ir “tipiska, traka sazvērestības teorija,” ziņo CNN.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.