Facebook regulāri tiek izplatīti dažādi sagrozīti Bila Geitsa citāti un sazvērestības teorijas par viņa darbu. Mēs apkopojām vairākus nepatiesus apgalvojumus par Microsoft dibinātāju un filantropu.

Nesen Latvijā vairāk nekā tūkstotis cilvēku dalījušies ar ierakstu, kurā teikts:

“Vakcinācija ir humānākais veids, kā samazināt iedzīvotāju skaitu uz Zemes… Bils Geitss”

Līdzīgi nepatiesi citāti izplatīti jau iepriekš. Piemēram, gada sākumā pārbaudījām apgalvojumu, ka “B.Geitss piedāvā: depopulācija – iedzīvotāju skaita samazināšana ar piespiedu vakcīnām, kas ir ekoloģiski nekaitīgs risinājums”. Geitsa teiktā jēga sagrozīta. Proti, Geitss nav paudis, ka vakcīnas izmantojamas kā ierocis. Geitss uzskata, ka, pateicoties vakcinācijai, uzlabosies sabiedrības veselība, kas ilgtermiņā palīdz cīnīties ar pārapdzīvotību.

Geitsa blogā ik gadu tiek publicētas vēstules par Bila un Melindas Geitsu fonda darbu un mērķiem.  2018.gada vēstulē viņa sieva Melinda norāda: “Kad vairāk bērnu sasniedz piecu gadu vecumu un kad mātes var izlemt, vai un kad radīt vairāk bērnu, populācija nepieaug. Tā samazinās. Vecāki rada mazāk bērnu, ja ir pārliecināti, ka tie izdzīvos un pieaugs,” viņa raksta. Arī 2014.gada vēstulē teikts – ja vecāki būs droši, ka bērni nemirs no dažādām slimībām, dzimstība samazināsies.

Par vakcinācijas saistību ar iedzīvotāju skaita samazināšanos Geitss stāstīja arī konferencē TED. Tajā viņš  pārapdzīvotību saistīja ar klimata pārmaiņām. Viņš sacīja: “Pasaulē šodien dzīvo 6,8 miljardi cilvēki. Mēs virzāmies uz apmēram deviņiem miljardiem. Ja mēs paveiksim labu darbu ar vakcīnām, veselības aprūpi, reproduktīvās veselības pakalpojumiem, to varētu samazināt par, iespējams, desmit vai 15 procentiem.” 
Geitss bieži kļūst par galveno varoni dažādām sazvērestības teorijām. Angļu valodā nesen populārs kļuvis video ar līdzīgu apgalvojumu. Piemēram, Instagram to noskatījās vairāk nekā 600 tūkstoši cilvēku. Video apgalvots:

“Kā teicis Bils Geitss, jāmirst vismaz trīs miljardiem cilvēku”

Ne Re:Check, ne PolitiFact, ne ziņu aģentūras Reuters faktu pārbaudītāji neatrada nekādus pierādījumus tam, ka Geitss tā teicis.

Ārvalstīs nebeidz cirkulēt arī citi nepamatoti apgalvojumi, piemēram, ka Geitsam vai viņa finansētajai pētniecības organizācijai Pirbright Institute piederot Covid-19 patents. Ne vienam, ne otram nepieder ne Covid-19, ne arī vakcīnas patenti. Tāpat bieži izskan apgalvojums, ka Covid-19 vakcīnu sastāvā pēc Geitsa ierosinājuma ir nanoroboti vai mikročipi, ar ko kontrolēt cilvēkus. Šo izteikumu pārbaudīja un tam nekādus pierādījumus neguva BBC, CNBC, USA Today un arī Re:Check. Citi sociālo mediju lietotāji savukārt apgalvojuši, ka vakcīnas patiesībā ir operētājsistēmas, ko kontrolē Bils Geitss. Ideja par vakcīnu kā operētājsistēmu aizgūta no vakcīnu ražotāja Moderna mājaslapas. Tajā ražotājs lieto metaforu, ar kuru pielīdzina mRNS vakcīnas operētājsistēmai, nevis norāda, ka tās ir operētājsistēma. Saistība ar Geitsu nav skaidra. Ierakstu kā nepatiesu vērtēja arī faktu pārbaudītāji PolitiFact

Pērnā gada beigās Reuters rakstīja, ka vairāki desmiti tūkstoši cilvēku sociālajos medijos Youtube, Bitchute un Parler noskatījas video, kurā izplatīta līdzīga sazvērestības teorija:

“Geitss atzinis, ka vakcīnas mainīs DNS uz mūžīgiem laikiem”

Populārajā video no konteksta izrauts citāts no Geitsa YouTube kanālā ievietota video, kur viņš skaidro mRNS vakcīnu darbību. Pilnajā video ierakstā skaidri redzams, ka viņš nesaka, ka vakcīna mainīs DNS. Viņš skaidro, ka mRNS vakcīnas sniedz organismam instrukciju, kā izveidot daļu no vīrusa – uz tā virsmas atrodamu proteīnu. Tad pret to aktivizējas imūnsistēma un tā jau priekšlaikus iemācās reaģēt uz šo proteīnu, ja vēl kādreiz nākas ar to saskarties, kad cilvēks inficējas. Šāda tehnoloģija izmantota Pfizer/BioNTech un Moderna vakcīnās. Arī Re:Check iepriekš rakstījis, ka injicētais mRNS nevar nonākt šūnas kodolā, kas satur ģenētisko informāciju, tāpēc arī nevar to mainīt.

Re:Check iepriekš bieži rakstījis arī par citiem maldiem saistībā ar miljardieri:

“Mēs tagad visi zinām, ka Bils [Geitss] jau 2018. gadā paredzēja pandēmiju, kura tika simulēta 2019. gada oktobrī”

Patiesībā virusologi un citi eksperti jau iepriekš norādījuši, ka pandēmijas ir teju neizbēgams drauds. Par to brīdinājuši un tam gatavoties aicinājuši daudzi, tajā skaitā Pasaules Veselības orgnaizācija (PVO), iepriekš rakstīja Re:Check. Jau šobrīd vairāki mediji mudina izmantot šīs pandēmijas pieredzi, lai gatavotos un veiksmīgāk uzveiktu nākamo. Piemēram, BBC norādījis, ka dažādi dzīvnieku vīrusi, kas pārlec sugas robežas, ir arvien lielāks risks, pateicoties klimata pārmaiņām, biotopu postījumiem, pārapdzīvotībai, ceļošanai un globālajai tirdzniecībai.

“Ar savām vakcīnām Geitss ir spējis sterilizēt miljoniem Āfrikas sieviešu.”

Apgalvojumu, ka stingumkrampju vakcīnā ir dzimstību kontrolējoši hormoni, izplatīja Kenijas katoļu bīskapi 2014.gadā, taču valsts valdība, PVO un UNICEF uzsvēra, ka tāda hormona tajās nav. Par to iepriekš rakstīja Re:Check. Vakcīna pirms tam 40 gadus droši lietota vairāk nekā 50 valstīs, un tajās ievērojami mazinājusies stingumkrampju izplatība un zīdaiņu mirstība, norādīja PVO. Sievietes grūtniecības laikā tika vakcinētas, jo caur mātes organismu imunitāti pret stingumkrampjiem tādā veidā iegūst arī jaundzimušais bērns. 

“Viņš [Geitss] ir izraisījis polio epidēmiju, kuras rezultātā tika paralizēts pus miljons bērnu Indijā.”

Šādu mītu izplatījis bijušā ASV prezidenta brāļadēls, vides aizstāvis un vakcīnu pretinieks Roberts F.Kenedijs, taču tam nav sniedzis nekādus pierādījumus, jau iepriekš norādīja Re:Check.

Tāpat Re:Check iepriekš secināja – nepatiess ir arī apgalvojums, ka Geitss nevakcinē savus bērnus. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.