Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Lai gan dažādas sazvērestības teorijas par uzņēmēju un filantropu Bilu Geitsu vairākkārt atspēkotas gan Re:Check, gan citos medijos, tās ik pa laikam no jauna iegūst popularitāti sociālajos medijos. Facebook lietotāji dalās ar ierakstiem par it kā Geitsa plāniem ar vakcīnām samazināt iedzīvotāju skaitu. Vēl kādā rakstā norādīts, ka no vakcinācijas atsakās dažādu valstu prezidenti un citi ietekmīgi cilvēki, tā izjaukdami Geitsa plānus. Šie apgalvojumi ir nepatiesi.

Teju četri tūkstoši cilvēku dalījušies ar foto, kur nobildēts kāds avīzes Sovereign Independent 2011.gada numurs. Tas ir nu jau likvidēts laikraksts, kurā bieži parādījās ne tikai nepatiesa informācija par vakcināciju, bet arī, piemēram, dažādas sazvērestības teorijas par 11.septembra teroraktiem ASV. Šī avīzes numura foto ārvalstīs popularitāti iemantoja jau rudenī. Bildei pievienots teksts: 

“Sieviete saglabājusi avīzi no 2011.gada ar Bila Geitsa rakstu! Šo rakstu šodien nav iespējams atrast nekur, bet pateicoties šai tālredzīgajai sievietei, mums dota iespēja iepazīties ar rakstu, kur B.Geitss piedāvā: depopulācija – iedzīvotāju skaita samazināšana ar piespiedu vakcīnām, kas ir ekoloģiski nekaitīgs risinājums.”

Pirmkārt, laikrakstā nav publicēts Geitsa raksts. Otrkārt, nav tiesa, ka to nav iespējams atrast – Re:Check noskaidroja, ka attiecīgais laikraksta numurs brīvi pieejams internetā. 

Laikrakstā publicēts no konteksta izrauts Geitsa runas fragments konferencē TED: “Uz pasaules šodien dzīvo 6,8 miljardi cilvēki. Mēs virzāmies uz apmēram 9 miljardiem. Ja mēs paveiksim labu darbu ar vakcīnām, veselības aprūpi, reproduktīvās veselības pakalpojumiem, to varētu samazināt par, iespējams, desmit vai 15 procentiem.”

Šajā runā Geitss stāsta par to, ka pārapdzīvotība apgrūtinās cīņu pret klimata pārmaiņām. Taču Re:Check jau iepriekš skaidroja, ka Geitss bieži paudis pārliecību, ka nabadzīgākajās pasaules valstīs iedzīvotāju skaitam jāsamazinās, lai tās varētu kļūt turīgākas. Geitss nekad nav paudis, ka vakcīnas izmantojamas kā ierocis, bet gan kā garantija vecākiem, ka viņu bērni pāragri nenomirs no dažādām slimībām. Ja vecāki jutīsies droši, ka bērni izaugs un sniegs atbalstu vecumdienās, viņi laidīs pasaulē mazāku bērnu skaitu, skaidrots vienā no labdarbības organizācijas Bila un Melindas Geitsu fonds ikgadējām vēstulēm

Šis citāts izmantots pie vēl kāda Facebook ieraksta, ar kuru dalījušies teju 900 cilvēki. Ierakstam pievienots video krievu valodā, kur atstāstīta šī pati sazvērestības teorija par Geitsa it kā ļaunajiem nolūkiem ar vakcīnām iznīcināt cilvēkus. Video vēl iepīts apgalvojums, ka vakcīnas arī izmantos cilvēku “čipēšanai”. Re:Check jau skaidroja, ka apgalvojumiem par mikroshēmām vakcīnās nav nekāda pamata.

Saskaņā ar sociālo mediju analīzes rīka CrowdTangle datiem, vairāk nekā tūkstotis cilvēku dalījušies arī ar dezinformācijas portālā ievietotu ziņu, ka ASV prezidents Donalds Tramps un Krievijas prezidents Vladimirs Putins nejauši izjaucis “neveiksmīgā Bila” plānus – šo valstu vadītāji un citi ietekmīgi cilvēki esot atteikušies vakcinēties.

Rakstā teikts: 

“Vladimirs Putins atteicās vakcinēties, arī Donalds Tramps un Baltā nama administrācija, arī Brazīlijas prezidents Džērs Bolsonaro ir pilnīgi pret to. Oligarhs Elons Musks atteicās vakcinēt sevi un savu ģimeni pret koronavīrusu, nosaucot Bilu Geitsu par muļķi. Pat amerikāņu farmācijas uzņēmuma Pfizer vadītājs Alberts Burla nogaidīs, pirms liks sev veikt vakcināciju, ko izstrādājis viņa uzņēmums sadarbībā ar vācu BioNTech.”

Farmācijas kompānijas Pfizer vadītājs Burla nav vakcinējies, taču to skaidroja, sakot, ka nav pienākusi viņa kārta, un ne viņš, ne citi cilvēki uzņēmuma vadībā rindā “nesprauksies”, dodot priekšroku mediķiem un cilvēkiem riska grupās. 

Arī Tramps nav atteicies vakcinēties. Viņš pagaidām to nedarīs, jo nesen pārslimojis Covid-19 un uz viņa organismu joprojām iedarbojas medikamenti, ko viņš saņēma ārstēšanās laikā, medijiem paziņojuši Baltā nama pārstāvji. Tāpat nav tiesa, ka nevakcinēsies pārējā Baltā nama administrācija. Viceprezidents Maiks Penss, kurš Covid-19 nav izslimojis, preses klātbūtnē saņēma vakcīnu decembra beigās. 

Gada nogalē par plānu tuvākajā laikā vakcinēties paziņoja arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Nav gan skaidrs, kāda tam saistība ar Geitsa plāniem, jo viņš vakcinēsies ar Krievijas vakcīnu Sputnik. Putins par to informēja pēc tam, kad Krievijas Veselības ministrija apstiprināja vakcīnas Sputnik izmantošanu cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem. Krievijas prezidentam ir 68 gadi.

Savukārt Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru teicis, ka nevakcinēsies, jo viņš Covid-19 ir pārslimojis, un viņam ir antivielas. Jāpiebilst, ka nav skaidrs, cik noturīgas ir dabiski izveidojušās antivielas, salīdzinot ar vakcīnu. Bolsonaru jau iepriekš izplatījis maldinošus izteikumus par Covid-19 bīstamību un ārstēšanos. Arī Īlons Masks septembrī teica, ka ne viņš, ne ģimene nevakcinēsies. Pēc tam viņš inficējās ar Covid-19 un pārslimoja to viegli.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.