Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Facebook populāritāti īsā laikā ieguvis policijas iecirknī uzņemts video, kurā redzams kāds aizturēts vīrietis. Video autors norāda, ka cilvēks aizturēts, jo veikalā Depo iepircies bez sejas maskas. Sazinoties ar Valsts policiju, noskaidrojām, ka tā nav taisnība. Vīrietis aizturēts nevis par maskas nenēsāšanu, bet gan par sīko huligānismu, identitātes slēpšanu un nepakļaušanos policistu prasībām.

Ar video nepilnas diennakts laikā dalījies tūkstotis lietotāju. To publicējis Valentīns Jeremejevs, kurš regulāri izplata dezinformāciju gan par Covid-19, gan par citām tēmām. Viņš arī regulāri mudina  savus sekotājus nepakļauties Ministru kabineta noteikumiem un nenēsāt sejas maskas sabiedriskās vietās. Aizturētais ir viens no viņa domubiedriem. Arī viņš savā Facebook profilā publicējis video, kuros rāda, kā iepērkas bez maskas.

Jeremejevs raksta, ka aizturēts vīrietis, kurš mēģinājis iepirkties bez maskas. Apmēram stundu garajā video viņš stāsta un rāda, ka atrodas policijas iecirknī Rīgā, Gogoļa ielā. Tur viņš no koridora caur kabineta logu filmē notiekošo, kamēr policisti sarunājas ar aizturēto un raksta protokolu. “Tā mums aiztur cilvēkus, kas staigā bez maskām,” norāda video autors. Viņš tajā arī runā par teroru un saka, ka trīs policisti vīrieti spīdzina. Nekas tāds gan video nav redzams.

Re:Check sazinājās ar Valsts policiju, lai jautātu, vai tiešām iespējams, ka policisti kādu aiztur par maskas nenēsāšanu. Noskaidrojām, ka tā ir nepilnīga stāsta versija. Policija par maskas nenēsāšanu neaiztur, jo par to to šobrīd nav paredzēta administratīvā atbildība. Par to, vai piemērot sodu līdz 50 eiro, vēl jālemj Saeimai.

Policijas pārstāve Ance Rozīte norāda, ka izsaukumu policija saņēmusi, jo izcēlies konflikts pēc tam, kad veikala apsargi nav ļāvuši doties veikalā bez maskas. Vīrietis esot “uzvedies provokatīvi un sācis grūstīt veikala apsargus”. Ierodoties notikuma vietā, policisti konstatēja, ka vīrietis arvien uzvedas provokatīvi. Viņš arī atteicies uzrādīt personu apliecinošu dokumentu un nav atklājis savu identitāti. Tas arī ir iemesls nogādāšanai policijas iecirknī. 

Tomēr arī tur vīrietis esot turpinājis uzvesties izaicinoši, neesot atklājis savu identitāti un uzrādījis dokumentus. Kad to noskaidrot tomēr izdevās, uzsākti trīs administratīvā pārkāpuma procesi – par sīko huligānismu (agresīvo uzvedību veikalā), personas identitātes slēpšanu un nepakļaušanos policijas prasībām nosaukt personas datus. Tad arī vīrietis varēja pamest iecirkni.

Jeremejevs uz Re:Check jautājumiem neatbildēja, tā vietā dzēšot video.

Secinājums: Apgalvojums, ka policija aizturējusi vīrieti par maskas nevilkšanu veikalā, nav patiess. Šobrīd par to nav paredzēts administratīvais sods. Valsts policija norāda, ka vīrietis aizturēts saistībā ar agresīvu uzvedību veikalā un identitātes slēpšanu no policistiem.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.