Drīzāk nav taisnība – apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta

Facebook lietotājs Valentīns Jeremejevs publicējis ierakstu, kurā viņš pauž, ka katram Latvijas iedzīvotājam tagad būs jāmaksā veselības maksājums 5% apmērā no algas. Ar to dalījās teju tūkstotis cilvēku līdz viņš ierakstu izdzēsa. Tas palicis tikai viņa otrā Facebook profilā, kur pagaidām tas nav guvis tādu ievērību. Taču tājā paustais nav taisnība, jo naudu medicīnai plānots pārdalīt no jau esošajiem nodokļiem. Vienīgais, ko var uzskatīt par jaunu maksājumu, ir plānotā prasība maksāt minimālo iemaksu veselībai arī tiem cilvēkiem, kuru atalgojums nesasniedz minimālo algu. 

Jeremejevs dezinformāciju izplatījis vairākkārt, par viņa maldinošajiem Facebook ierakstiem iepriekš rakstījis Re:Check. Viņš nepatiesību raksta arī šoreiz.

Pirmkārt, izmaiņas nodokļos medicīnas aprūpes izdevumu segšanai vēl nav ieviestas.  Finanšu ministrija (FM) tās tikai ierosinājusi. Tas nav skatītas ne Ministru kabinetā, ne Saeimā. Redzams arī, ka pret vairākiem FM ierosinājumiem, ne tikai šo, kritiski attiecas pat koalīcijas partneri, tāpēc nav zināms, kāds būs sarunu iznākums. 

Otrkārt, Jeremejevs nepareizi interpretē FM ierosinājumu. Tas neparedz jaunu 5% nodokli. Ministrija to dēvē par jaunu veselības apdrošināšanas obligāto maksājumu (VAOM), taču tas tiks ieviests, pārdalot naudu no nodokļiem, ko iekasē jau šobrīd – valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un solidaritātes nodokļa.

No kā naudu pārdalīs jaunajam veselības maksājumam? 

  • 1% būs no valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) daļas, ko jau līdz šim tērēja veselības aprūpei. Agrāk pusi naudas maksāja no darba devēja nodokļu sloga, bet pusi – no darba ņēmēja. Tagad nauda pārdalīta par labu darba devējiem – visu maksās no darba ņēmēju daļas.
  • 2% – “izņems” no VSAOI, pārdalot daļu no sociālājām iemaksām
  • 2% – no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN), attiecīgi samazinot tā likmes (no 20% uz 18% ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā, no 23% uz 21% ienākumiem no 20 004 līdz 62 800 eiro gadā un no 31,4% uz 27,55%  ienākumiem virs 62 800 eiro gadā)

Avots: Finanšu ministrijas ziņojums

Minimālais VSAOI maksājums tiks ieviests visos nodokļu režīmos strādājošajiem. Arī tad, ja darbinieka alga nesasniedz minimālās algas apmēru, ir jāveic minimālā iemaksa, proti, tāda pati kā tad, ja cilvēks saņemtu minimālo algu. No 2021.gada, kad plānots minimālo algu celt līdz 500 eiro mēnesī, minimālā VSAOI iemaksa varētu būt 175 – 185 eiro. Minimālās iemaksas veikšana ir tā darba devēja pienākums, kuram iesniegta nodokļu grāmatiņa. Pašnodarbinātajiem tā jāveic pašiem. Šobrīd apmēram trešdaļa strādājošo neveic pat minimālās iemaksas, norādīts FM ziņojumā.

Būs arī zaudētāji

Plānoto izmaiņu rezultātā būs arī zaudētāji. Lai iegūtu līdzekļus, IIN samazinās par 2%. Pašlaik 80% no IIN nonāk pašvaldību rīcībā, un samazinājuma rezultātā par 180 miljoniem eiro pieaugtu pieejamie līdzekļi veselības aprūpei, bet pašvaldību bužeti samazinātos par 140 miljoniem. To kompensēt pašreiz nav peredzēts. Pret šo ieceri jau iebildis Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs.

Lai nekristos iedzīvotāju ienākumi, ministrija sola neapliekamo minimumu celt no 300 uz 350 eiro. Taču, neskatoties uz to, zaudētājos var palikt zemo algu saņēmēji ar apgādībā esošām personām, kā norādījuši eksperti. Viņu kopējie ieņēmumi samazināsies.

To, ka neapliekamais minimums kā atbalsts veids nesasniedz nabadzīgos ar bērniem, jau iepriekš skaidrojis Re:Check. Turklāt būtiski, ka vientuļie vecāki ar bērniem arī ir viena no grupām, kas visvairāk pakļauta nabadzības riskam.

Tam FM risinājumus nepiedāvā, ziņojumā rakstot, ka to jārisina Labklājības ministrijai ar valsts pabalstiem.

Secinājums: Jaunais maksājums veselības aprūpei, par ko runāts ierakstā, nav jauns nodoklis. Finanšu ministrija plāno tam nepieciešamo naudu pārdalīt no esošajiem nodokļiem.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.