Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Diennakts laikā Facebook popularitāti iemantojusi grafika ar koronavīrusa izraisītu nāves gadījumu skaitu salīdzinājumā ar citām slimībām. Tur redzams – dienā no vīrusa bojā iet 56 cilvēki, kas ir ievērojami mazāk kā no daudzām citām slimībām. Tomēr dati par nāves gadījumu skaitu ir nepareizi.

Maldinošo informāciju Facebook izplatījis, piemēram, konts Cita Ogre, agrākais Latvijas Zaļās partijas Rīgas nodaļa vadītājs Valentīns Jeremjevs (par viņa izplatīto nepatieso informāciju Re:Check rakstīts jau iepriekš) un viņa vadītās organizācijas Tautas varas fronte lapa. Tajā grafiks publicēts ar repliku, ka par koronavīrusu “liberasti izplata bailes, lai vēl vairāk kontrolētu mūs” un “patiesība ir te”. Kopumā ar ierakstu līdz 14.marta pēcpusdienai dalījušies teju 3,5 tūkstoši cilvēku.

Organizācijas Tautas varas fronte līderis ir Valentīns Jeremejevs, kurš maldinošu un nepatiesu informāciju izplata regulāri.

Grafikas oriģināls atrodams datu vizualizācijas vietnē Information is Beautiful (tulkojumā – informācija ir skaista), kuru dibinājis britu žurnālists Deivids Makkandless. Oriģinālajā grafikā, kurā informācija pirms dažām dienām atjaunota, minēts jau lielāks Covid-19 nāvju skaits. Tur teikts, ka datu avots ir ASV Slimību kontroles un profilakses centrs, Pasaules veselības organizācija (PVO) un akadēmiskais medicīnas žurnāls The Lancet. Neviens no minētajiem avotiem pats šādu gafiku neveido un neizplata, kā arī neapgalvo, ka no koronavīrusa mirst 56 cilvēki dienā. Latviešu valodas versijā norādīts Slimību kontroles centrs un PVO. Būtiski, ka oriģinālajā grafikā ir gan datums, kad tā tapusi, gan būtiska norāde, ka esam iespējamas pandēmijas sākumā, līdz ar to Covid-19 upuru vidējais skaits dienā, visticamāk, mainīsies. Latviskotajā versijā tādas nav.

Grafikas oriģināls atrodams datu vizualizācijas vietnē Information is Beautiful.

Kā liecina PVO ikdienas ziņojumi, koronavīrusa izraisītu nāves gadījumu skaits jau labu laiku krietni pārsniedz 56 dienā un pagaidām nepārtraukti pieaug. Piemēram, 13.martā fiksēti 342 jauni nāves gadījumi, dienu iepriekš – 321, no kuriem 11 ir Ķīnā. Tas ir aptuveni trīsreiz vairāk nekā pirms nedēļas.

Grafikā koronavīruss nekorekti salīdzināts ar citām slimībām. Piemēram, norādīts, ka sezonālā gripa ir nāvējošāka. Tās mirstības rādītājs globāli ir daudz mazāks nekā 1%, bet marta sākumā PVO lēsa, ka koronavīrusa slimniekus letāls iznākums bijis 3,4% gadījumu. Par to un citām atšķirībām, salīdzinot ar gripu, Re:Check rakstīja jau iepriekš. Tiesa, reālais mirstības rādītājs būs zemāks, jo epidēmijas karstumā nav zināms cilvēku skaits, kas vīrusu pārslimo bez izteiktiem simptomiem.

Norādītie glabālie dati par nāvi no tuberkulozes, B hepatīta, pneimonijas, HIV/AIDS ir aptuveni precīzi, taču, piemēram, rotavīruss nogalina apmēram 550 cilvēkus dienā (apmēram 200 tūkstošus gadā), nevis vairāk nekā 1200, kā norādīts grafikā. Turklāt atšķirībā no koronavīrusa tam ir izstrādāta vakcīna – ja tā būtu vieglāk pieejama, rotavīrusa izraisītās nāves varētu apturēt. Tāpat jāņem vērā, ka rotavīrusam tāpat kā daudzām citām grafikā uzskaitītajām slimībām Eiropā nav tādas izplatības, kā nabadzīgākos pasaules reģionos.

Tos, kas uztraukušies par koronavīrusu, Jeremjevs ierakstā mudina vienkārši ēst ķiplokus. Kā Re:Check rakstīja jau iepriekš, atsaucoties uz PVO rekomendācijām, ķiploki no slimības neglābs. Viņš uz Re:Check mēģinājumiem sazināties neatsaucās.

Citas faktu pārbaudes saistībā ar koronavīrusu:

Vaidere maldina: Covid-19 nav tikai gripas paveids

“Jurijs Kļimovs” un “Stenfordas eksperts” – sociālajos tīklos izplatās maldi par Covid-19

Secinājums: Vairāku viltus ziņu lapu izplatītā grafika par koronavīrusa izraisītu nāves gadījumu skaitu salīdzinājumā ar citām slimībām ir nepatiesa. Koronavīrusa upuru ir vairāk, turklāt arī salīdzinājumi nav korekti.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.