Re:Baltica kopsavilkums par aktualitātēm Latvijas Facebook: bez maksas dala maizi; brīnumūdens maina pasauli; viltus lapas izsmej valdošos politiķus. 6.-10. augusts. #vēlēšanas2018 #rebaltica

  • Strīdīgi vērtētais uzņēmums Memory Water savā Facebook lapā ar 16 000 sekotāju ievietojis izsmejošu video par koalīcijas padomi, izmantojot tēmturi, kas ietver KPV LV saukli #ValstijJasakArSevi. Šo video ir pārpublicējuši arī KPV LV pārstāvji, tostarp, Artuss Kaimiņš, un šī apskata tapšanas brīdī konkrētais video skatīts vairāk kā 10 000 reižu.
    Ieraksta komentāros Memory Water lapas pārstāvji nenoliedz saistību ar KPV LV, bet gan norāda, ka uzņēmums pakāpeniski pozicionējas kā revolucionārs zīmols, un tādēļ arī veidojoties šādas sinhronizācijas.


  • Re:Baltica lasītāji norādījuši arī uz citām sakarībām, piemēram, Memory Water kampaņu #MainamPasauli Rīgas ielās, kurā piedalās vairākas sabiedrībā pazīstamas personas, tostarp aktrise Rēzija Kalniņa, TV seja Anna Rozīte un hokejists Oskars Bārtulis, kurš nesen atteicies no Latvijas pilsonības. Šī kampaņa netiek izmantota, lai tiešā veidā reklamētu kompānijas produktu – strukturēto ūdeni, bet gan, lai izplatītu dažādus saukļus, piemēram, Esam stipri vai Sākam ar sevi, kas līdzinās KPV LV sauklim Valstij jāsāk ar sevi.


  • Kopš augusta Bolderājas kebabnīca GVATAR sākusi akciju, kuras ietvaros katru darbadienu invalīdi un pensionāri var saņemt bezmaksas maizi. Šo labdarības akciju rīko partijas Saskaņa kandidāts no Rīgas saraksta – Asifs Ibragimovs, kurš ir arī kafejnīcas īpašnieks, liecina Lursoft dati. Sociālajos tīklos akcija izpelnījusies plašu uzmanību, par to vēstījuši Pirmais Baltijas Kanāls un avīze MK-Latvija, bet cilvēkus izmantot šo akciju Facebook aicinājis kāds Sergejs Domanovs. Viņa publicētais video noskatīts vairāk kā 132 000 reižu, bet ar to dalījušies 4000 cilvēku. Nevienā no videoierakstiem netiek pieminēts, ka akcija ir daļa no priekšvēlēšanu kampaņas.
    Informāciju par kampaņu publicējusi arī Rus.TVNET Facebook lapa, norādot, ka tuvojas vēlēšanas un pieminot Zīgerista dalīto banānu analoģiju.


  • Facebook anonīmā lapa 101.kilometrs aktīvi turpina diskreditēt KPV LV konkurējošās partijas un valsts iekārtu. Neskatoties uz šīs aprīlī izveidotās Facebook lapas zemo reitingu, ar atsevišķiem tās ierakstiem dalījušies pat 3,4 tūkstoši lietotāju.

  • Aktīvi pret valdošajām partijām vēršas arī Facebook lapa ar 5000 sekotāju Cita Ogre. Tā pārsvarā pārpublicē memes, kas Latviju attēlo kā neizdevušos valsti, un velta neglaimojošus ierakstus par pie varas esošajiem. Piemēram, kā pašreizējais Vienotības labklājības ministrs Jānis Reirs it kā 2011.gadā dzērumā apmeklējis klubu ar striptīzdejotājām un nav samaksājis 120 latu rēķinu. Cita Ogre arī regulāri pārpublicē KPV LV atbalstošus ierakstus latviešu un krievu valodās.


  • Facebook lapa Tīrs Sarkasms publicējusi ierakstu, kas izsmejoši salīdzina veselības ministri Andu Čakšu ar Donaldu Trampu.


  • Anonīmā lapa Brīvības bulvāris ar gandrīz 5000 sekotāju ir dzēsusi visas iepriekš publicētās memes un ierakstus, un to vietā sākusi publicēt jaunu saturu – Latviju diskreditējošus ierakstus krievu valodā. Šobrīd publicētas memes par Nacionālās apvienības (NA) politiķiem un Mārtiņu Bondaru.


  • Mārketinga speciālista Alberta Joda Facebook lapu grupējums, kas izteikti izplata Ventspils vadītāja Aivara Lemberga viedokli, turpina uzbrukt Valsts vides dienesta ģenerāldirektorei Ingai Koļegovai. Tiek izplatīti raksti par viņas brāļa vadīto firmu un tās potenciālajiem pārkāpumiem. Jāpiebilst, ka atsevišķās Joda Facebook lapās sekotāju skaits pārsniedz 20 000.
    Tāpat Joda lapu tīkls izplata rakstu ar nosaukumu Lembergs: KPV LV ir finansiāli cieši saistīts ar Rūdolfu Meroni, un, pārpublicējot šo rakstu, pievieno dažādus izsmejošus komentārus. Tiek izplatīts arī videofragments no Lemberga runas par Rūdolfa Meroni centieniem veidot valdību.
    Šis lapu grupējums publicē arī memes par KPV LV, izspēlējot KPV burtus kā “Kasei piekļūt vispirms”; un saucot to par “Austrumu Kaimiņa partiju”.


  • Sociālajos tīklos sašutumu izraisīja Aizsardzības ministrijas plāni iegādāties četrus Black Hawk helikopterus par cenu, kas krietni pārsniedzot to patieso vērtību. Šī iemesla dēļ, kritiskus ierakstus aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim ir veltījusi Facebook lapa 101. kilometrs un No Sirds Latvijai Cēsu nodaļa.

  • 9.augustā KNAB uzsāka kriminālprocesu par ziņu izpaušanu bez izmeklētāja atļaujas pret KPV LV līdzpriekšsēdētāju Lindu Liepiņu, par ko sašutuši ir gan KPV LV pārstāvji, gan Probonopublico.Latvia Facebook lapa. Facebook ierakstos tiek norādīts, ka KNAB izpildot “pasūtījumus”, kā arī veicot represijas pret KPV LV biedriem.

Lasi tālāk: Kam pieder…?
Lasi tālāk: Kuras partijas visefektīvāk strādā Facebook?
Lasi tālāk: Kremļa aģents? Pats tāds!


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Autors: Madara Eihe, Re:Baltica
Redaktore: Inga Spriņģe, Re:Baltica