Re:Baltica kopsavilkums par aktualitātēm Latvijas Facebook: Sudraba zāģē, Saskaņa iesaka, “kur paēst”, Dombrava kurina naidu pret iedomātiem bēgļiem. 25. septembris – 3. oktobris. #vēlēšanas2018 #rebaltica

  • Partija No sirds Latvijai šonedēļ publicēja vairākas reklāmas, kas izraisīja plašu ažiotāžu sociālajos tīklos. Reklāmās redzama gan partijas līdere Inguna Sudraba ar motorzāģi rokās, gan arī citi partijas pārstāvji. No sirds Latvijai Facebook lapā ievietotais attēls ar Ingunu Sudrabu ir ieguvis gandrīz 800 reakcijas un vairāk kā 400 dalījumus, kas 12 reizes pārsniedz šīs līdz šim pamirušās lapas vidusmēra ieraksta rādītājus.

  • Anonīmā Facebook lapa Memes.lv ir publicējusi divus izsmejošus attēlus, kuros tiek parodēti gan partijas KPV LV pārstāvji Aldis Gobzems un Artuss Kaimiņš, gan partijas Saskaņa līderis Nils Ušakovs. Vienā no memēm KPV LV pārstāvji tiek attēloti kā palīgstrādnieki, savukārt otrā attēlots Nils Ušakovs, kurš ved Artusu Kaimiņu uz Maskavu. Abas memes ieguvušas lielāku atbalstu nekā lapas vidusmēra ieraksti, sasniedzot 200 un 630 dalījumus.

  • Anonīmā Facebook lapa Brīvības bulvāris ir publicējusi fotogrāfa Edija Palēna bildi, kurā partijas Attīstībai/Par reklāma ar tekstu Par turīgu tautu nobildēta vienā kadrā ar vairākiem bezpajumtniekiem. Ironiskā fotografija šajā Facebook lapā ieguvusi vairāk kā 1 tūkstoti reakciju un 540 dalījumu.
    • Brīvības Bulvāris lapā publicēta partijas Latvijas Krievu Savienība pārstāvja Andreja Mamikina bilde ar komentāru krievu valodā, kurā tiek kritizēta kandidāta bezdarbība Eiroparlamentā. Šis ieraksts ir ieguvis vairāk kā 350 reakcijas un 170 dalījumus.

  • Partijai Saskaņa piesaistītā Facebook lapa Как-то так news publicējusi ierakstu, kurā tiek aicināts atbalstīt partiju Saskaņa, lai dotu viņiem iespēju paaugstināt minimālo pensiju līdz 400 eiro.

  • Pārdošanas speciālista Jāņa Viegliņa Facebook lapa Tautas Balsošana publicējusi ierakstu ar aicinājumu 6. oktobrī nebalsot par partijām, kuru sastāvā ir “kaut viens naturalizētais okupants”. Ierakstu papildina senlaicīga politiskā reklāma un tas šobrīd ir ieguvis vairāk kā 330 reakciju un 85 dalījumus.

  • Facebook lapa Ķekavietis biedrība ir publicējusi video, kurā uzņēmējs Gatis Līcis stāsta par nepamatoti augstām zāļu cenām, kritizējot Veselības ministrijas saikni ar farmācijas biznesu. Šim video ir 16 tūkstoši dalījumu, vairāk kā 400 komentāru un 2,2 tūkstoši reakciju, un kopā video šobrīd ir ieguvis vairāk kā 354 tūkstošus skatījumu.

  • Anonīmā Facebook lapa PaKruto publicējusi memi, kurā Saskaņas pārstāvji Nils Ušakovs un Andris Ameriks attēloti kā būvstrādnieki. Šī meme ir ieguvusi 620 dalījumus un 230 reakcijas.

  • Facebook grupa Kur paēst?/Где поесть? ar gandrīz 43 tūkstošiem dalībnieku, ir mainījusi titulbildi uz partijas Saskaņa reklāmu, kā arī grupā ir publicēts ieraksts, kurā krievu valodā norādīts, ka reklāmā redzamie kandidāti – Andris Morozovs un Andrejs Kozlovs ir dzīvi cilvēki, kuriem var uzdot jautajumus. Ņemot vērā, ka grupa ir veltīta kafejnīcu un restorānu piedāvājuma apspriešanai, politiskā aģitācija daļā no grupas dalībniekiem ir izraisījusi sašutumu.

  • Partija Latvijas Krievu Savienība (LKS) savā Facebook lapā publicējusi garu ierakstu krievu valodā, kurā tiek aicināts balsot par viņu partiju. Šis ieraksts ir ieguvis vairāk kā 1,6 tūkstošus reakciju un 235 dalījumus, kas ir 11 reizes lielāks interakciju skaits nekā tas ierasts šīs lapas vidusmēra ierakstiem.
    • LKS Facebook lapā publicēta arī meme, kurā redzams Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un partijas Saskaņa izglītības ministra kandidāte Evija Papule. Memē tiek attēlots dialogs starp abiem personāžiem, nolemjot, ka viņi kopīgi varēs aizvērt krievu skolas. Arī šis ieraksts ir izpelnījies lielāku uzmanību nekā ierasts, tomēr, tas salīdzinoši ir ieguvis tikai 100 reakcijas un 44 dalījumus.

  • Partijas Nacionālā Apvienība pārstāvis Jānis Dombrava savā Facebook lapā publicējis attēlu, kurā tiek salīdzināts Latvijas ģimenes mājoklis ar bēgļu centru Mucenieki. Attēlojot Latvijas ģimenes mājokli izvēlēts emocionāli piesātināts attēls, kurā redzams mazs bērns, savukārt otrā attēlā redzama bēgļu centra rotaļu istaba. Šis ieraksts šobrīd ir sasniedzis vairāk kā 2,8 tūkstošus dalījumu, kas ir 9 reizes vairāk, nekā lapas vidusmēra ierakstam.

  • Šī gada augusta beigās izveidotā anonīmā Facebook lapa Neesi muļķis-domā līdzi publicējusi kritisku video par Jaunās Konservatīvās Partijas deputāta kandidātu Sandi Riekstiņu un viņa uzņēmumam piemēroto sodu par dalību kartelī. Video ir ieguvis gandrīz 200 dalījumus un vairāk kā 80 reakcijas.

Lasi iepriekšējo apkopojumu (15. – 25. septembris).


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Autore: Madara Eihe, Re:Baltica
Redaktore: Inga Spriņģe, Re:Baltica