Re:Baltica kopsavilkums par aktualitātēm Latvijas Facebook: Saskaņa kaujas ar LKS, Joda lapas apkaro KPV LV, sašutums par iebraukšanas maksu Rīgā. 15. – 25. septembris. #vēlēšanas2018 #rebaltica

  • Ziņu portāls press.lv, kas pieder Rīgas domes deputāta Andreja Kozlova (Saskaņa) ģimenei, šonedēļ savā Facebook lapā publicējis rakstu, kurā ekspertu grupa kritizē Latvijas valdību. Ekspertu grupu veido trīs Saskaņas kandidāti – Vjačeslavs Dombrovskis, Ļubova Švecova un Andrejs Kozlovskis. Ieraksts guvis 180 reakcijas un 50 dalījumus, kas ir 5 reizes vairāk nekā šīs lapas vidusmēra ierakstam.

  • Pagājušajā nedēļā norisinājās partijas Latvijas Krievu Savienība organizēts pikets krievu skolu aizstāvībai. LKS Facebook lapā ievietotais live video no piketa ieguva vairāk kā 2 tūkstošus reakciju un 200 dalījumu. Arī partijas premjera kandidāts Andrejs Mamikins savā lapā ievietoja tiešraides video, iegūstot 437 reakcijas un vairāk kā 120 dalījumus.

  • Sācies virtuālais kautiņš starp Saskaņu un LKS.
    • Kopā ar Kremlim piederošajiem medijiem LKS apmaksātos ierakstos kritizē Nilu Ušakovu. Viens no LKS ierakstiem ieguvis vairāk kā 1,200 reakciju un gandrīz 600 dalījumus. Interesanti, ka pēdējo nedēļu laikā daļā no LKS Facebook lapas apmaksātajām reklāmām kā mērķauditorija izvēlēti cilvēki, kuriem patīk Nils Ušakovs.
    • Savukārt Saskaņai palīgā dodas PBK satīras raidījums Aiz kadra. Pēdējos raidījumos tā vadītājs aicina lasīt Dienas Bizness; skaidro, kā tiek vajāta partija KPV LV un cik nekrietni ir LKS. Pēdējā raidījumā it kā starp citu, Saskaņas premjera kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis sola visiem pensionāriem pusgada laikā pacelt pensijas līdz 600 eiro. Raidījums publicēts Saskaņa Online YouTube kontā. Atbalsta kampaņai pieslēgusies arī PBK grupai piederošā lielākā Latvijas avīze, kas iznāk krievu valodā MK-Latvija. Tā pārpublicējusi vienu no Dienas Bizness rakstiem par sorosītiem.

  • Lasītāji mums ziņo par partijas Saskaņa YouTube profilā izvietotu reklāmu, kurā uz sekundi parādās QR kods, kas aizved uz citu video. Otrajā video rullītī divās valodās tiek stāstīts, ka nepieciešams pievērst uzmanību detaļām, kā arī, atsaucoties uz iepriekšējās nedēļās publicētajiem video, tiek norādīts, ka Saskaņa jau bija gatava uzbrukumiem par šo saturu. Minēts, ka tie, kas kritizēja iepriekš publicēto video par steriotipiem pret krievvalodīgajiem, ir muļķi, kas nenoskatījās video līdz beigām.

  • Partijas LSDSP/KDS/GKL pārstāvis un 13. Saeimas kandidāts Raimonds Lejnieks-Puķe savā Facebook lapā ievietojis aicinājumu balsot par viņu, pievienojot bildi, kurā attēlots pāvests un teksts: Mēs ņemam priekšā bērnus un mums par to nekas nav. Jo Dievs mūs mīl. Šim ierakstam ir 53 dalījumi un 63 reakcijas, kas ir 4 reizes vairāk nekā šīs lapas vidusmēra ierakstam.

  • Anonīmā Facebook lapa Brīvības bulvāris publicējusi attēlu, kurā redzama partijas ZZS vides reklāma, kurā ar grafiti reklāmas teksts pārveidots uz Mēs esam dirsēji. Šis attēls ir ieguvis vairāk kā 920 reakcijas un 350 dalījumu.
    • Arī Facebook lapa Tev un Man publicējusi šo attēlu, gūstot vairāk kā 860 dalījumu un 367 reakciju. Savukāt anonīmā Facebook lapa 101. kilometrs publicējusi attēlu ar citu ZZS vides reklāmu, kurā kandidātu sejām pārvilkti sarkani krusti.

  • Sašutumu sociālajos tīklos izraisīja informācija par to, ka iebraukšana Rīgā turpmāk izmaksās piecus eiro. Piemēram, Facebook lapas Toma Joki ieraksts par šo tēmu ieguvis vairāk kā 300 dalījumus un arī citas klikšķu lapas kā, piemēram, PaTv un Nozagts Latvijā izmantojot šo tematu ir piesaistījušas lasītāju uzmanību.
    • Partijas Nacionālā Apvienība Facebook lapa pārpublicējusi memi, kurā attēlots Rīgas mērs Nils Ušakovs un teksts: Stāt! Rekets! Pieci eiro par iebraukšanu Rīgā! Orģināli šo memi ir publicējis kādas privātpersonas profils, šobrīd sasniedzot jau vairāk kā 960 dalījumu.
    • Arī NA deputāta kandidāts Jānis Dombrava savā Facebook lapā publicējis ierakstu par iebraukšanas maksu un tas šobrīd ir ieguvis vairāk kā 150 dalījumu un reakciju, kas pārsniedz šīs lapas vidusmēra ieraksta rādītājus.

  • Saskaņa Online stilā par politisku pārvērtusies vēl viena Facebook lapa ar 36 tūkstošiem sekotāju. Es mīlu Latviju lielo sekotāju skaitu uzkrāja, publicējot skaistus Latvijas attēlus. Kopš augusta beigām tajā parādās emocionāli politiska rakstura ieraksti, aicinot krieviem un latviešiem sadzīvot draudzīgi, kā arī vērsties pret valdošajiem “viņiem”.

  • Mārketinga speciālistam Albertam Jodim piederošās un ar viņu saistītās Facebook lapas turpina vērsties pret partiju KPV LV. Lapa Labdien.lv publicējusi video, kurā rīdzinieki kritiski izsakās par Artusu Kaimiņu, savukārt citas lapas, kā Mūsu Latvijai un Skandāli pārpublicējušas ierakstu, kurā tiek kritizēta KPV LV pārstāvju uzvedība LTV ēterā. Mūsu Latvijai ieraksts sasniedzis vairāk kā 150 dalījumu un 75 reakcijas. Pārējo lapu ieraksti nav ieguvuši šādu reakciju skaitu, bet tāpat pārsniedz vidējo šo lapu ierakstu rādītājus.

Lasi iepriekšējo apkopojumu (27. augusts – 2. septembris)


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Autors: Madara Eihe, Re:Baltica
Redaktore: Inga Spriņģe, Re:Baltica