Re:Baltica kopsavilkums par aktualitātēm Latvijas Facebook: piespiedu sterilizācija sievietēm; Ušakovs piedāvā konkurentus izsmejošas virtuālās uzlīmes un Ždanoka vāc naudu piketam. 27. augusts – 2. septembris. #vēlēšanas2018 #rebaltica

  • Anonīmā Facebook lapa Tīrs sarkasms publicēja mēmi, kurā Veselības ministre Anda Čakša attēlota, kā pārdevēja aptiekā, kas vecāka gadagājuma sievietei saka: “Mammīt, zālītes nebūs, mums internets neiet“. Šī mēme trīs dienās sasniegusi vairāk kā 1,7 tūkstošus dalījumu un 117 reakcijas.

  • Re:Baltica lasītāji norādījuši uz Labklājības ministrijas mājaslapā publicētu infografiku, kā iespējami slēpto Jaunā Vienotība reklāmu. Jaunā Vienotība šo infografiku publicējusi savā Facebook kontā un tajā uzskaitīti labklājības ministra un Jaunās Vienotības pārstāvja Jāņa Reira darbi. Infografikas stils un krāsas sakrīt ar Jaunās Vienotības kampaņā izmantoto stilu, tomēr Re:Baltica nav novērojusi, ka šādas reklāmas šai vai arī citām partijām būtu masveidā.

  • Ziņu portāls press.lv, kas pieder Rīgas domes deputāta Andreja Kozlova (Saskaņa) ģimenei, šonedēļ savā Facebook lapā publicējis vairākus ierakstus, kuri ieguvuši lielāku kopējo reakciju skaitu, nekā šīs lapas vidusmēra ieraksts. Vislielāko uzmanību izpelnījās raksts par KPV LV līdera Artusa Kaimiņa izteikumiem, ka Saskaņai jāaizmirst par krievu valodu skolās un jāatzīst Latvijas un Krimas okupācija. Ieraksts guva vairāk kā 130 reakcijas un gandrīz 60 komentārus.

  • Facebook lapa Мы за русские школы pārpublicēja Sputnik ziņu par to, ka Rīgā pienācis gals krievvalodīgo bērnudārzu darbībai. Ziņā nokritizēts Nils Ušakovs. Re:Baltica analīze rāda, ka Sputnik aktīvi atbalsta LKS ideoloģiju. Vēl gan pāragri spriest, vai Sputnik kritika Ušakovam ir jauns pavērsiens priekšvēlēšanu cīņā, vai arī tikai izņēmums. Šis ieraksts sasniedzis gandrīz 60 reakcijas un 30 dalījumus.

  • Partija Latvijas Krievu savienība (LKS) savā Facebook lapā publicējusi apmaksātu ierakstu, kurā aicina ziedot 15. septembrī plānotam gājienam krievu skolu aizstāvībai. Ieraksts sasniedzis vairāk kā 1,8 tūkstošus reakciju un 360 dalījumu.

  • Rīgas mērs Nils Ušakovs savā Twitter kontā aicina cilvēkus lejupielādēt viņa komandas izveidotas virtuālās uzlīmes, kas veltītas 13. Saeimas vēlēšanām un izsmej Saskaņas konkurentus.

  • Anonīmā Facebook lapa URLAS publicēja mēmi, kurā izsmieta Nacionālā Apvienība, nosaucot to par Nacionālā maksātnespējas administratoru apvienība. Tā ieguvusi gandrīz 200 reakciju un 40 dalījumu, kas pārsniedz šīs lapas vidējos rādītājus. Dienu vēlāk šo mēmi pārpublicēja partijas Saskaņa Twitter konts Saskaņa Online, no kura to savukārt pārpublicēja Nils Ušakovs. Šāda saspēle starp URLAS Facebook lapu un Saskaņas kontiem novērota arī agrāk.

  • Sociālajos tīklos saštumu izraisīja partijas KPV LV pārstāves LSM kandidāta aprakstā iekļautais apgalvojums par to, ka partija atbalsta ideju ieviest piespiedu sterilizāciju sievietēm no sociāli nelabvēlīgas vides.
    • Lai gan šis teikums no LSM lapas tika izņemts stundas laikā, Artuss Kaimiņš portālam TVNET skaidroja, ka tā nav partijas nostāja un šis apgalvojums noformulēts pārāk skarbi, tomēr ideja kā tāda esot laba. TVNET ierakstu ar Kaimiņa izteikumiem pārpublicēja arī mārketinga speciālista Alberta Joda Facebook lapu grupējumā ietilpstošā lapa Skandāli un guva labākus rezultātus nekā lapas vidusmēra ieraksts.

Lasi iepriekšējās nedēļas apkopojumu (20.-26. augusts).


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Autors: Madara Eihe, Re:Baltica
Redaktore: Inga Spriņģe, Re:Baltica