Re:Baltica kopsavilkums par aktualitātēm Latvijas Facebook: laimē viltus televizoru, izdziedi savu bankas kontu un nobildējies ar Ušakovu. 20.-26. augusts. #vēlēšanas2018 #rebaltica

  • Vairāki Re:Baltica lasītāji norādījuši uz nenosakāmas izcelsmes virtuālo barometru, kas prognozē 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus. Šī barometra piedāvātās prognozes krietni atšķiras no pētījumu centra SKDS paredzētajiem rezultātiem īpašu pārākumu uzrādot partijas KPV LV prognozētajos rezultātos.
    • Barometra mājaslapa tika izveidota 14. augustā, un divas dienas vēlāk links uz to tika publicēts Facebook Artusa Kaimiņa atbalsta grupā. Ierakstu par šo barometru ir publicējusi arī anonīmā Facebook lapa Cita Ogre, kas regulāri dalās ar KPV LV atbalstošiem ierakstiem un tās konkurējošo partiju diskreditējošām mēmēm.
    • barometrs.com izveidotājs, firmas Ground floor digital (iepriekš RiddlePR) īpašnieks Māris Antons Re:Baltica stāstīja, ka “man bija interesanti paskatīties, kas notiks. Gribējām nomērķēt auditoriju ārpus Rīgas, bet KPV LV disciplinētā troļļu armija pārķēra un rezultāti vairs nav reprezentatīvi.” Vienlaikus, Antons  norādīja, ka neplānojot lapu slēgt, jo tas “nebūtu pareizi.”

  • No ziemas miega pamodusies Facebook lapa Как-то так news par kuras veidotajiem Nilu Ušakovu slavinošajiem raidījumiem stāstījām pētījumā Ko Ušakovs tev nestāsta. Как-то так news lapā publicēts ieraksts ar linku, kas ved uz bloga tipa mājaslapu, kurā partijas Saskaņa deputāta kandidāte Regīna Ločmele-Luņova kritizē valsti un veselības sistēmu, pieminot arī Zolitūdes traģēdijā cietušos. Mājaslapā ir norādīts, ka ieraksta autors ir Saskaņa Online. Šis ir pirmais konkrētās Facebook lapas ieraksts kopš 20. februāra un tas ir apmaksāts, jeb sponsored. Lapai ir 13 tūkstoši sekotāju.

  • 20. augustā partijas KPV LV pārstāvis un mūziķis Andris Kivičs publicēja video, kurā izdzied partijas programmu un bankas konta numuru. Lai gan sākotnēji šo video pārpublicēja arī citi partijas pārstāvji, tas nākamajā dienā tika izdzēsts. Neskatoties uz to, sociālajos tīklos lielu ievērību guva satīriskā portāla Cehs.lv atbildes video, kā arī citi humoristiski ieraksti Facebook un Twitter, kas tapa kā atbilde Kiviča dziesmai.

  • Re:Baltica lasītāji norādījuši uz to, ka atverot mājaslapu ir.lv, atveras partijas Saskaņa Facebook lapa. Daudzi uz šo triku uzķeras vēloties nonākt žurnāla IR mājaslapā (tās nosaukums – irir.lv). Domēns ir.lv pieder Lato Lapsas brāļa Endo īpašumā esošam uzņēmumam.

  • Šīs nedēļas sākumā Facebook lapa Labais publicēja ierakstu, kurā tika izsludināta platekrāna televizora izloze. Šī lapa ieguvusi vairāk kā 10 tūkstošus sekotāju, lai gan šobrīd tās vienīgais ieraksts ir iepriekš minētās loterijas apraksts. Aplūkojot Facebook lapas rekomendāciju sadaļu redzams, ka pirmie vērtējumi atstāti jau 27. aprīlī, norādot uz to, ka šī lapa ir bijusi aktīva arī agrāk. Šī lapa visticamāk uzkrāj sekotājus, lai to vēlāk varētu pārdot.

  • Re:Baltica uzmanības lokā ir nonākusi anonīma Facebook lapa Bolderay, kas izplata diskreditējošas bildes un ierakstus par Jaunās Konservatīvās partijas konkurentiem. Īpaši kritiski lapas veidotāji izturas pret ZZS, partijas Vienotība un Saskaņas pārstāvjiem.

  • Sociālajos tīklos sašutumu izraisīja bilde, kurā Rīgas mērs un partijas Saskaņa biedrs Nils Ušakovs pozēja ar Nacionālās Apvienības (NA) pārstāvi Baibu Broku. Šī bilde tika izmantota kā pretarguments NA paustajai nostājai, ka tā ir lielākais Saskaņas pretinieks. Facebook lapa Bolderay izplatīja mēmi, kurā apvienota NA veidota grafika pret partiju Saskaņa un bilde, kurā Baiba Broka smaidot stāv blakus Ušakovam.
    • Nila Ušakova publicētā bilde Facebook ieguva vairāk kā 410 kopējo reakciju. Pēc sašutuma, ko šī bilde izraisīja sociālajos tīklos, Baiba Broka savā personīgajā Facebook kontā publicēja paskaidrojošu ierakstu, kas guva nedaudz vairāk par 100 kopējām reakcijām.

  • Anonīmā Facebook lapa Brīvības bulvāris arī šonedēļ publicēja vairākas mēmes, kuras ieguva lielāku reakciju kopskaitu, nekā šīs lapas vidusmēra ieraksti. Tajās tika apsmiets NA pārstāvis Jānis Dombrava, kā dīvainākais “radījums” Saeimā un Latvijas Republikas Saeima kā bezjēdzīgākā lieta pasaulē.

  • 20. augustā radīta arī jauna Facebook lapa Latviaedu-2025 ar mērķi izveidot “saskaņotu izglītības karti” Latvijā. Lapas veidotāja ir krievu skolu aizstāvības aktīviste, Nemirstīgo pulka organizatore un Saskaņas deputātes kanditāte Margarita Dragile. Lapa piedāvā apmācības pedagogiem, kas ir Dragiles ikdienas bizness un tās ieraksti tiek reklamēti par maksu. Lapai ir neliels sekotāju skaits, taču pievērsām tai uzmanību, jo, lai arī Saskaņas kandidāte, Dragile ir prokremliskā aktīvista Aleksandra Gapoņenko skolniece un bija sagaidītāju pulkā, kad pēdējo pagājušajā nedēļā tiesas zālē atbrīvoja no apcietinājuma par darbībām, kas vērstas pret Latvijas valsti.

Lasi iepriekšējās nedēļas apkopojumu (13.-19. augusts).


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Autors: Madara Eihe, Re:Baltica
Redaktore: Inga Spriņģe, Re:Baltica