Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Jaunais Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis BBC sižetā stāv blakus kādam kareivim ar nacistu uzšuvi uz piedurknes. Šādu attēlu ar lūgumu pārbaudīt informāciju Re:Baltica saņēma savā e-pastā. Attēls ir pārveidots, un patiesībā nacistu uzšuves Ukrainas karavīram nebija. Lūgums faktu pārbaudītājiem pārbaudīt pret Ukrainu vērstu viltus ziņu varētu būt daļa no jaunas Krievijas dezinformācijas taktikas.

Re:Baltica redakcija saņēma e-pasta vēstuli ar pievienotu it kā raidsabiedrības BBC ziņu sižeta fragmentu un attēlu ar iezīmētu “nacistu ševronu” 19. februārī. Vēstules tematā norādīts: “Nazism in Ukraine check” (no angļu val.: Nacisma Ukrainā pārbaude). Vēstule bija angļu valodā:

“Sveiki. Ir šāda ziņa: “Britu kanāls BBC uzņēma video par jauno Ukrainas bruņoto spēku galvu Sirski. Viņu pavadīja ukraiņu ģenerālis ar nacistu ševronu uz pleca.” Izrādās, ukraiņi slavina nacismu un VISA PASAULE viņus atbalsta? Vai tas ir iespējams????”

Attēls: Re:Baltica e-pastā saņemtais attēls.

Dažas dienas pirms tam, 16. februārī, šāda “ziņa” ar to pašu attēlu publicēta kādā Telegram kanālā. Tajā krievu valodā klāstīts:

“BBC uztaisīja video par jauno Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku Sirski. (..) Ar Sirski redzams kareivis ar nacistu ševronu. Rullīti pārlādēja, bet internets atceras visu.”

Ierakstu redzējuši apmēram divi tūkstoši cilvēku. Konkrētajam Telegram kanālam ir 22 tūkstoši sekotāju, un tas par sevi raksta: “Objektīvs autora skats uz notikumiem Baltkrievijā un ārzemēs.”

Attēls: Ekrānuzņēmums no Telegram.

Šie apgalvojumi nav patiesi. Re:Check BBC mājaslapā atrada oriģinālo video, kas publicēts 9. februārī. Tajā redzams (laiks – 1:03), ka cilvēkam pa kreisi uz piedurknes ir Ukrainas simbols trijzobis, nevis nacistiska zīme. Arī raidsabiedrības BBC preses dienests e-pasta atbildē Re:Check apstiprināja, ka šis attēls ir viltots.

Attēls: Ekrānuzņēmums no BBC video (1:03).

Re:Baltica lūdza e-pasta sūtītāju dalīties ar saviem kontaktiem, lai noskaidrotu safabricētā materiāla avotu, taču atbildi nesaņēma. 

Iespējams, šī ir daļa no jaunas Krievijas dezinformācijas izplatīšanas metodes. Janvāra beigās ziņu aģentūra AFP un citi mediji, atsaucoties uz AFP, ziņoja par jaunu “antiukraiņu” botu stratēģiju, kas vērsta pret Rietumu medijiem. AFP vēsta par desmitiem vai pat simtiem šādu profilu, kas kopš septembra masveidīgi vēršas pie plašsaziņas līdzekļiem sociālajos medijos ar aicinājumiem pārbaudīt informāciju. Pēc tam šie profili paši sāk publicēt viltus ziņas, piemēram, par Ukrainai nosūtītā militārā atbalsta izšķērdēšanu, it kā atrastu grafiti ar kariķētu Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un citus vēstījumus, kas vedina domāt par Rietumu nogurumu no kara. Mediji norāda, ka šādas kampaņas mērķis varētu būt novērst faktu pārbaudītāju uzmanību un padarīt viltus ziņas redzamas sociālajos medijos. Šis ir turpinājums iepriekš izmantotai taktikai, kas īstenota vismaz kopš 2022. gada maija. Lai padarītu ziņas ticamākas, dezinformatori izmanto labi pazīstamus Rietumu medijus, kas it kā tās esot publicējuši. Šāda taktika Ukrainas nomelnošanai plaši izmantota arī iepriekš. Vēl nesen, pērn oktobrī, Re:Check rakstīja par to, kā ar šādā veidā izplatītiem meliem dalījās Daugavpils domes deputāts Mihails Lavrenovs.   

Secinājums: Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis raidsabiedrības BBC ziņu sižetā nav nofilmēts kopā ar kareivi, kuram uz piedurknes būtu nacistisks simbols. Ar attēlu ir manipulēts. BBC sižeta oriģinālā, kas publicēts medija mājaslapā, redzams, ka viņam uz pleca ir Ukrainas simbols – trijzobis.

Visu atbildību par Eiropas Mediju un informācijas fonda (EMIF) atbalstīto saturu uzņemas materiālu autori. Tam nav jāatspoguļo vai tas nav jāuztver kā EMIF vai fonda partneru – Calouste Gulbenkian fonda un Eiropas Universitātes institūta  – viedoklis.

The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.


Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com. Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.