Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Stambulas konvenciju Saeima ratificēja pērn novembrī, taču sociālajos medijos par to joprojām izplata maldus. Piemēram, vairāk nekā 600 Facebook lietotāju dalījušies ar video, kura autore dzied par konvenciju un ar to it kā saistītajiem draudiem. Proti, bērnudārzos mācīs masturbēt un skolās uzspiedīs dzimuma maiņu. Dziesmā paustais ir pilnīgs izdomājums.

Stambulas konvencija ir starptautisks Eiropas Padomes līgums, kas ar likumu uzlabošanu un dažādiem praktiskiem pasākumiem paredz mazināt vardarbību pret sievietēm un ģimenē. Plašāk par to var lasīt šeit

Dziesmā ir vārdi:

“Maziem bērniem bērnudārzos jau mācīs masturbēt.”

Stambulas konvencijas ratificēšana nenozīmē, ka tagad bērnudārzos jāmāca masturbēt. 

Maldu sakne, iespējams, ir konvencijas 14. pants. Tas paredz, ka dalībvalstis skolu mācību programmās iekļauj vielu par dzimumu līdztiesību un lomām, ar dzimumu saistītu vardarbību, savstarpēju cieņu, nevardarbīgu konfliktu atrisināšanu un tiesībām uz cilvēka integritāti. Taču tur nav teikts nekas par seksuālo izglītību vai mācīšanu masturbēt. Jāpiebilst, ka valstis pašas var izvēlēties, vai veikt izmaiņās mācību materiālos. Jau 2018. gadā Labklājības ministrija norādīja, ka konvencijas dēļ nav paredzēts mainīt izglītības saturu.

Līdzīgi maldi izskanējuši jau iepriekš. Piemēram, oktobrī kāds Facebook lietotājs nepamatoti stāstīja, ka grāmata Tur lejā, kurā runāts par masturbēšanu, ir skolu mācību materiāls. Savukārt citi maldinājuši, ka šādu mācību saturu paredz Pasaules Veselības organizācijas 2010. gadā publicētais dokuments Seksuālās izglītības standarti Eiropā. Par to Re:Check rakstīja šeit.

Dziesma turpinās:

“Pirmklasniekus skolās grib jau tagad izkastrēt!”

Pirmkārt, Stambulas konvencijai nav pantu, kas paredz jebkādā veidā regulēt dzimuma maiņu vai likt skolās par to mācīt. Otrkārt, ķirurģisku dzimuma maiņu Latvijā veic tikai no 18 gadu vecuma un izmaiņas šajā ziņā netiek plānotas, sarakstē Re:Check pērn oktobrī skaidroja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders.

Tālāk izskan vārdi, kas vedina domāt, ka Saeima par konvencijas ratificēšanu ir saņēmusi naudu:

“Pakalpiņi Saeimā grib savus maciņus pielādēt (..) Šīs pārdevušās ērces, izvirtības ceļā vedot, savu tautu grib iznīdēt!”

Nav nekādu pierādījumu, ka Saeima vai kāds cits saņēma naudu par konvencijas ratificēšanu. Līdzīgi maldi izskanēja novembra beigās. Tolaik populārs bija apgalvojums, ka “valdošā koalīcija” no Eiropas Savienības saņemšot 800 miljonus eiro.

Ierakstā, kas pavada video, minēti vārdi, ko autore nav iekļāvusi dziesmā:

“Ne vairs māmiņa un tētis, bet gan vecāks nr. 1 un vecāks nr. 2. Tagad mūsu bērnu prātos ieaudzināts tiks!”

Stambulas konvencija neparedz ne likvidēt “tēva” un “mātes” jēdzienus, ne kaut kur ieviest “vecāku nr. 1 un 2”.

Līdzīgus maldus pagājušā gada decembrī izplatīja vairāki Saeimas deputāti un klikšķu portāls NRA.lv. Tolaik Eiropas Komisija nāca klajā ar likumprojektu, kas paredz, ka vienā ES dalībvalstī atzīts vecāku statuss un tiesības ir jāatzīst arī citās. Maldu pamatā bija Eiropas Parlamenta ieteikums regulas tekstā veikt grozījumus – dažās vietās vārdu “tēvs vai māte” vietā labāk rakstīt “vecāki”. Regulā nebija nekā par jēdzieniem “vecāks nr. 1 un nr. 2”.

Secinājums: Stambulas konvencijā nav iekļauti panti par dzimuma maiņu, un tā neparedz bērnudārzos mācīt masturbēt. Ķirurģisku dzimuma maiņu Latvijā veic tikai no 18 gadu vecuma, un izmaiņas šajā ziņā netiek plānotas. Apgalvojums, ka Saeima, ratificējot Stambulas konvenciju, “pielādē maciņus”, ir izdomājums. Konvencija nenozīmē, ka jēdzienus “māte” un “tēvs” aizstās “vecāks Nr. 1 un 2”.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.