Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajos medijos izplatīts video, kurā teikts, ka premjere Evika Siliņa (Jaunā Vienotība) par Latvijas prioritātēm noteikusi nodokļu celšanu iedzīvotājiem, viendzimuma partnerattiecību ieviešanu un Stambulas konvenciju. Tā nav taisnība. Ne valdības deklarācija, ne lēmumi par budžeta sadalījumu, ne publiskā saziņa neliecina, ka tās būtu galvenās prioritātes.

Video autore ir Šarlote Šulca, par kuras nepatiesajiem un maldinošajiem apgalvojumiem Re:Check rakstījis ne reizi vien. Šajā video viņa saka:

“Latvijas valdība vai, pareizāk sakot, premjerministre Siliņa Latvijas iedzīvotājiem šajos Ziemassvētkos dāvinās kārtējās dāvanas. Viņi ir noteikuši Latvijas prioritātes. Prioritāte numur viens būs nodokļu celšana Latvijas iedzīvotājiem. Prioritāte numur divi būs viendzimuma partnerattiecību ieviešana un, protams, Stambulas konvencija.”

Šulca ierakstu ilustrē ar divām publikācijām. Viena (šeit) ir sabiedrisko mediju ziņa par decembra otrajā pusē Valsts prezidenta izsludināto šā gada valsts budžetu, bet otra (šeit) – preses relīze par valdības jeb Ministru kabineta paveikto pirmajās simt darbības dienās. 

Ne vienā, ne otrā nav teikts, ka valdības vai Siliņas divas galvenās prioritātes būs nodokļu celšana iedzīvotājiem un viendzimuma partnerības ieviešana. 

Katras valdības prioritātes nosaka valdības deklarācija, kuru sagatavo visas valdības koalīcijā ietilpstošās partijas. Pašreizējās valdības deklarācijā (šeit) kā pirmā prioritāte minēta “droša Latvija”. Tā paredz, piemēram, uzturēt Latvijas eiroatlantisko kursu, nodrošināt noteiktu daļu no IKP valsts aizsardzībai un iekšējai drošībai, veidot visaptverošu valsts aizsardzību, nodrošināt valsts enerģētisko neatkarību.

Par nodokļiem runāts vienā rindkopā sadaļā “labklājīga Latvija”. Tajā valdība apņemas būtiskas izmaiņas nodokļu politikā veikt vienu reizi četru gadu ciklā un palielināt nodokļu ieņēmumus. Deklarācijā nav runāts par nodokļu celšanu iedzīvotājiem, taču ir apņemšanās mazināt ienākumu nevienlīdzību, samazināt ēnu ekonomiku, ieviest sociālo pakalpojumu minimālo grozu un mazināt nabadzības riskus ar mērķētu sociālo atbalstu, paplašināt atbalstu ģimenēm ar bērniem, palielināt minimālo algu. 

Savukārt sadaļā “Latviska un iekļaujoša prioritāte” kā viens no punktiem minēts iestāšanās “par mūsdienīgu cilvēktiesību pamatjautājumu regulējumu, nostiprinot likumos jebkādas vardarbības un naida noziegumu izskaušanu un pāru kopdzīves regulējumu”.

Konkrētās valdības prioritātes atspoguļo arī valsts budžets, proti, tas, kā valdība ir sadalījusi plānotos valsts budžeta ieņēmumus, kam līdzekļus palielinājusi, kam samazinājusi. Kā lasāms Šulcas pievienotajā LSM publikācijā par izsludināto 2024. gada budžeta likumu, trīs prioritātes ar lielāko budžeta pieaugumu ir valsts aizsardzība (klāt 92 miljoni eiro), izglītība (klāt 119 miljoni eiro, tajā skaitā algu pieaugumam) un veselības aprūpe (klāt 275 miljoni eiro, tajā skaitā paplašinot valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstu un palielinot mediķu algas). 

Rakstā norādīts arī uz izmaiņām nodokļos. Finansiāli ietilpīgākais jaunums ir prasība bankām no šā gada avansa veidā maksāt 20% uzņēmumu ienākuma nodokļa piemaksu. Finanšu ministrija rēķina, ka šā gada budžeta ieņēmumus tas palielinās par 140 miljoniem eiro. Tāpat kredītiestādēm noteikta hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodeva, no kuras kredītu ņēmējiem plānots kompensēt 30% no kopējiem procentu maksājumiem.  

Tātad lielākie papildu nodokļi ir kredītiestādēm jeb bankām, nevis iedzīvotājiem.

Šogad paaugstināti arī daži nodokļi, kas sadārdzinās noteiktu preču vai pakalpojumu iegādi iedzīvotājiem. Piemēram, vairākām precēm pieaug dabas resursu nodoklis, tāpat palielināts akcīzes nodoklis alkoholam, cigaretēm un dīzeļdegvielai un petrolejai, ko izmanto speciālajās ekonomiskajās zonās un brīvostās, un azartspēlēm. Palielināts arī PVN svaigiem augļiem un dārzeņiem no 5% līdz 12%. 

Secinājums:

Šogad ir celtas atsevišķu nodokļu likmes, kas var palielināt iedzīvotāju izmaksas, iegādājoties dažu veidu preces vai pakalpojumus, taču nav nekāda pamata teikt, ka nodokļu palielināšana iedzīvotājiem būtu valdības galvenā prioritāte. Tas nav redzams ne valdības dokumentos, ne valdības vadītājas publiskajā komunikācijā, ne šīs valdības lēmumos. Video autore ignorē tās definētās prioritātes un lēmumus, ar kuriem dažādām jomām piešķirti ievērojami papildu līdzekļi, tajā skaitā, lai palielinātu algas un mazinātu ienākumu nevienlīdzību. 


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.