Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Vairāk nekā 900 cilvēki dalījušies ar kārtējo apgalvojumu, ka Stambulas konvencijas ieviešanu uzraugošo ekspertu grupa Grevio “brutāli atņems bērnus”. Tie ir meli. Grevio arī nav saistīta ar Pasaules Veselības organizāciju un NATO. 

Politiķiem ilgstoši diskutējot par nu jau ratificēto Stambulas konvenciju, dažāda maldinoša informācija tika izplatīta gab Saeimā, gan sociālajos medijos. Re:Check par to rakstījis vairākkārt

Kādā anonīma Facebook konta ierakstā biedēts ar konvencijas ieviešanu uzraugošo ekspertu grupu Grevio, kas tajā kļūdaini saukta par starptautisku nevalstisku organizāciju. 

“Bāriņtiesas ir tikai ziediņi, salīdzinot ar starptautisko nevalstisko organizāciju Grevio, kas ienāks Latvijā līdz ar Stambulas konvencijas ratifikāciju un tiklīdz pavasarī Latvijas ierēdņi parakstīs piekrišanu PVO konstitūcijas labojumiem.

Viņi brutāli atņems bērnus kā lopiem.”

Stambulas konvencija ar likumu uzlabošanu un dažādiem praktiskiem pasākumiem paredz mazināt vardarbību pret sievietēm un ģimenē. Grevio ir neatkarīgu ekspertu grupa, kas regulāri auditē valstu progresu konvencijas mērķu sasniegšanā, publicē ziņojumus par rezultātiem un iesaka tālāku rīcību. Grevio veido 15 eksperti no dažādām valstīm, tostarp juristi, kriminologi un psihologi. Viņus izvirza pašas dalībvalstis un reizi četros gados ievēl SK ratificējušo valstu pārstāvji. Grevio grupas pašreizējo sastāvu un tās locekļu biogrāfijas var redzēt šeit

Grevio pienākumi un īstenotās procedūras aprakstītas Stambulas konvencijas 66. un 68. pantā šeit. Pamatojoties uz anketas veidā sagatavotiem jautājumiem dalībvalsta sagatavo ziņojumu par konvencijā noteikto pasākumu ieviešanu. Grevio tālāk šo ziņojumu vērtē. Tā var sazināties un saņemt informāciju no attiecīgajā dalībvalstī strādājošām nozares nevalstiskajām organizācijām un cilvēktiesību aizsardzības institūcijām, kā arī no starptautiskām institūcijām, kas, piemēram, izskatījušas kādas no dalībvalsts nākušas sūdzības. Ja vērtējuma izdarīšanai nepietiek informācijas, Grevio var doties uz attiecīgo dalībvalsti. Grevio ziņojums un ieteikumi tiek nosūtīti dalībvalstij un konvencijas dalībvalstu komitejai, tie arī tiek publiskoti. Ja saņemta informācija par problēmām, kas jārisina nekavējoties, lai novērstu konvencijas pārkāpumus, Grevio var doties uz dalībvalsti izpētīt konkrētās lietas apstākļus, taču tas darāms ar dalībvalsts atļauju. Citu funkciju vai pilnvaru šai ekspertu grupai nav.

Lai gan Grevio locekļiem to darbam dalībvalstīs ir piešķirta imunitāte, tas nenozīmē, ka viņi var, piemēram, izņemt no ģimenēm bērnus.  Latvijā par bērna aizgādības atņemšanu lemj bāriņtiesas un SK ratificēšana to nemainītu. Bērnu no ģimenes var izņemt, ja atrašanās tajā bērnam ir bīstama, piemēram, ja vecāks nav spējīgs aprūpēt bērnu vai viņu pakļauj vardarbībai. Gadījumus, kuros bērnus var izņemt no ģimenes un lemt par aizgādības tiesību pārtraukšanu, nosaka Bāriņtiesu likuma 22. pants. Stambulas konvencija neparedz to paplašināt.

Ierakstā pieminēta arī Pasaules Veselības organizācija (PVO). Tāpat piebilsts, ka “palīgā nāks arī NATO”, ja vecāki mēģinās pretoties bērnu izņemšanai. Saistīt konvenciju ar šīm organizācijām nav nekāda pamata. Stambulas konvencija ir Eiropas Padomes (EP) līgums. Lai gan Latvija ir gan EP, gan NATO un PVO dalībvalsts, tās ir savstarpēji nesaistītas organizācijas. Ne armija, ne kādas citas ar NATO saistītas institūcijas nepiedalās bērnu izņemšanā no ģimenēm.

Secinājums: Grevio ir starptautisku ekspertu grupa, kas uzrauga Stambulas konvencijas ieviešanu, sniedz savu vērtējumu un ieteikumus. Tā neizņem no ģimenēm bērnus, tai nav tādu pilnvaru un iespēju. Grevio nav nekādas saistības ar PVO vai NATO.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!

Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.