Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis esot narkomāns un Lielbritānijas ārējā izlūkdienesta aģents, Ukrainā bija ASV biolaboratorijas un slaktiņš Bučā – iestudēts. Šādu dezinformāciju savā filmā Aģents Zelenskis atkārto bijušais ANO ieroču inspektors, regulārs Kremļa melu izplatītājs un par dzimumnoziegumiem pret pusaudžiem notiesātais Skots Riters. Jūlija beigās divas filmas sērijas sāka izplatīt dažādu sociālo mediju platformu lietotāji.

Kāds cilvēks no Latvijas Facebook aicina filmu noskatīties tagad, jo to “visur bloķē”. Abas sērijas publicētas arī Facebook grupā Krievu Baltijas Balss. Igaunija, Latvija, Lietuva. Ritera filmā stāstīto kā patiesību savā sižetā pasniedz arī Baltkrievijas valsts televīzijas kanāls Belarus 1 un savā Facebook lapā Krievijas vēstniecība Bulgārijā. Tā publicēta virknē platformu, piemēram, Youtube, Rutube, Dzen.ru un citur.

Nav pierādījumu, ka Zelenskis būtu ASV projekts vai MI6 aģents

Ritera “dokumentālās filmas” sižeta galvenais vēstījums saistīts ar to, ka Ukrainas prezidents esot Lielbritānijas ārējā izlūkdienesta MI6 aģents. Cita starpā viņš klāsta, ka tāpēc Lielbritānijas slepenais izlūkdienests esot palīdzējis Ukrainai īstenot “teātra uzvedumu” Kijivas piepilsētā Bučā. Re:Check jau iepriekš detalizēti skaidrojis, ka civiliedzīvotāju masu slepkavības Bučā nav iestudētas.

Vienlaikus Riters stāsta, ka Ukrainas prezidentu Zelenski amatam virzījušas ASV. Viņš runā par seriālu Tautas kalps, kurā Zelenskis attēlo negaidīti par valsts prezidentu kļuvušu skolotāju. Filmā Riters vedina domāt, ka Zelenskis arī tagad “spēlē lomu”. Re:Check jau iepriekš rakstīja par līdzīgiem Krievijas propagandas izplatītiem maldiem. Taču tiem nav nekādu pierādījumu. Ukraina ir neatkarīga valsts, un Zelenskis ir likumīgi ievēlēts prezidents. Viņš bijis populārs komiķis, aktieris un producents. 2019. gadā Zelenskis uzvarēja prezidenta vēlēšanās. Nav nekāda pamata apgalvot, ka viņš “spēlē lomu” un nav patiesais valsts galva.

Vai Zelenskim ir villa Maiami un māja Izraēlā?

Riters arī stāsta par Ukrainas prezidenta nekustamajiem īpašumiem:

“Pirmkārt, tā ir villa Maiami sev, mīļajam, par 34 miljoniem dolāru. (..) Otrkārt, māja Izraēlā vecākiem Vidusjūras krastā – tie ir astoņi miljoni dolāru.”

Stāstīts arī par vairākiem citiem nekustamajiem īpašumiem. Re:Check neizdevās atrast nekādus pierādījumus šiem apgalvojumiem. Krievijas propagandas mediji ziņu par Zelenskim it kā piederošu māju ASV Floridas štata pilsētā Maiami par 34 miljoniem dolāru publicēja vēl pērn februārī. Piemēram, Krievijas valsts ziņu aģentūra RIA Novosti 2022. gada 23. februārī to rakstīja, atsaucoties uz opozīcijas prokremliskā, nu jau bijušā Ukrainas Augstākās Radas deputāta Iļjas Kivas Telegram kanālu. To pašu ziņoja arī Gazeta.ru.

Attēls: Ekrānšāviņš no Gazeta.ru.

Pērn aprīlī informācija par villu Floridā izplatījās arī sociālajos medijos angļu valodā. Faktu pārbaudes medijs PolitiFact tāpat norādīja – nav pierādījumu tam, ka Zelenskim būtu villa Floridā par 35 miljoniem dolāru. Kā viens no avotiem informācijai par villu bija Telegram kanāls Nezigarj, kuru kontrolēja Krievijas valdība.

Daži Kremļa mediji saistīja villu Floridā ar Pandoras dokumentu materiāliem – tie ir miljoniem noplūdušu dokumentu no 14 firmām, kas saviem klientiem palīdzēja dibināt ofšorus. 2021. gadā Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes centrs OCCRP publicēja pētījumu par Ukrainas prezidenta un viņam pietuvināto loka ofšoriem ar atsauci uz Pandoras dokumentiem. Žurnālistu pētījums liecināja, ka Zelenskim un viņa pietuvināto lokam ir vairākas ofšoru kompānijas. Šīs kompānijas cita starpā ir pirkušas dārgus nekustamos īpašumus Londonā. Tomēr dokumentos nav pieminēta 35 miljonu vērta villa Maiami. PolitiFact norāda, ka, meklējot publiskajās nekustamo īpašumu datu bāzēs Floridā, medijam neizdevās atrast nekādus rezultātus nedz par Zelenski, nedz par saistītajām ar viņu kompānijām, kas pieminētas Pandoras dokumentos.

Tāpat nav pierādījumu apgalvojumam par it kā Zelenska vecākiem pirktu astoņus miljonus dolāru vērtu māju Izraēlā. Par šādu māju rakstīja prokremliskie mediji un interneta vietnes 2022. gada maijā, atsaucoties uz jau pieminēto ar Kremli saistīto Telegram kanālu Nezigarj. Pērn rudenī šādi apgalvojumi izplatījās arī sociālajos medijos angļu valodā. Tos atspēkoja medija USA Today faktu pārbaudītāji.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā propagandisti regulāri stāsta par Zelenskim it kā piederošām bagātībām. Piemēram, iepriekš Re:Check atspēkoja mītu, ka Ukrainas prezidents ir miljardieris. Izdevums Forbes 2022. gada aprīlī vērtēja, ka Zelenska labklājība ir nepilni 30 miljoni dolāru. Viņa galvenais aktīvs ir ap 25% akciju Kvartal 95 – producentu kompānijā, kas veido komēdiju šovus. Pēc ievēlēšanas prezidenta amatā tehniski Zelenskis nodeva savas akcijas partneriem. Taču Forbes norāda, ka, visticamāk, pēc amata pamešanas viņš tās atgūs.

Kas zināms par traģēdiju Odesā?

Riters stāsta:

“2014. gada 2. maijā Odesā ukraiņu nacionālisti dzīvus sadedzināja 48 cilvēkus Arodbiedrību namā.”

Odesā 2014. gada 2. maijā notika sadursmes starp Eiromaidana atbalstītājiem un tā pretiniekiem. Tās noslēdzās ar ugunsgrēku Arodbiedrību namā, kurā dzīvību zaudēja 42 cilvēki. Vēl seši pirms tam gāja bojā sadursmēs uz ielām. Kā liecina ANO humānās misijas informācija, abas puses pielietojušas vardarbību, bet policija rīkojusies nolaidīgi un nav nodrošiājusi kārtību. Abas puses izmantojušas šaujamieročus, kā rezultātā gāja bojā seši cilvēki no abām pusēm. ANO darbinieki, kas tur atradās, dzirdēja šāvienus no abām konflikta pusēm un redzēja, ka gan no vienas, gan no otras puses meta akmeņus un “Molotova kokteiļus”. Par to liecina arī videoieraksti, vēsta britu raidsabiedrība BBC. 2019. gadā ANO kritizēja Ukrainas varasiestādes par kavēšanos ar izmeklēšanu un atbildīgo saukšanu pie atbildības par vardarbību Odesā. ANO vēlreiz pievērsa tam uzmanību 2021. gadā – par spīti varasiestāžu veiktajai izmeklēšanai par ugunsgrēka apstākļiem, netika noskaidrots, kas to izraisīja, un nebija izvirzītas nekādas apsūdzības. Savukārt 2023. gada maijā Ukrainas 24. kanāls ziņoja, ka šoga šajā lietā tika pasludināts pirmais tiesas spriedums par milicijas darbinieku bezdarbību.

Riters noklusē Krievijas lomu 2014. gadā

Savā video Riters arī stāsta par notikumiem Ukrainā 2014. gadā un sauc to par pilsoņu karu:

“Donbasa iedzīvotāji nolēma atdalīties no Ukrainas. Kijiva atbildēja, pasludinot savus iedzīvotājus par teroristiem, un virzīja pret viņiem armiju. Ar laiku šis pilsoņu karš pārauga par bruņotu konfliktu ar Krieviju, bet pirms visa šī bija ilgstoša sagatavošanās un atbalsts no ASV un Rietumvalstu puses.”

Krievija regulāri vaino notiekošajā ASV un Rietumvalstis kopumā. Tāpat Kremļa propaganda regulāri atkārto naratīvu par “pilsoņu karu” Ukrainā. Tomēr šāds apgalvojums nav korekts. Riters noklusē Krievijas lomu konfliktā, piemēram, par tā saucamajiem zaļajiem cilvēciņiem. Re:Check jau iepriekš skaidroja, ka prokrievisko spēku pusē karoja Krievijas karavīri. 

Riters atkārto maldus par ASV biolaboratorijām un Zelenska hologrammu

Video autors filmas otrajā sērijā turpina stāstu par Zelenski kā britu izlūkdienesta MI6 aģentu un runā par viņa it kā veiktajiem uzdevumiem. Riters stāsta arī par ASV it kā izveidotajām biolaboratorijām Ukrainā. Par šo mītu iepriekš rakstīja gan Re:Check, gan citi mediji, piemēram, BBC, The New York Times, Deutsche Welle.

Riters filmā arī rāda kadrus no filmēšanas laukuma, kurus Krievijas propagandas mediji pērn izmantoja kā pierādījumu it kā Zelenska aizbēgšanai no Ukrainas vai valsts galvaspilsētas Kijivas. Riters stāsta par it kā Zelenska atkarību no narkotikām un vedina domāt, ka viņš nespēj uzstāties patstāvīgi, tāpēc Lielbritānijas slepenais dienests esot parūpējies par hologrammu. Šiem apgalvojumiem nav nekāda pamatojuma, un par to jau pērn rakstīja Re:Check.

Riters vairākkārt atkārto Kremļa naratīvu par Zelenski kā narkomānu. Viņš arī stāsta par Zelenska ieceri legalizēt marihuānu. Tāpat kā citi Kremļa propagandas kanāli Riters noklusē, ka Zelenskis runājis par medikamentiem, kas balstīti uz kaņepēm. Arī par to Re:Check rakstījis iepriekš.

Secinājums: Sociālajos medijos daudzkārt publicētajā filmā Aģents Zelenskis bijušais ANO ieroču inspektors Skots Riters atkārto pastāvīgus Kremļa dezinoformācijas naratīvus par Ukrainu un tās prezidentu Volodimiru Zelenski. Nav nekādu pierādījumu, ka Zelenskis būtu Lielbritānijas MI6 aģents vai ASV projekts, ka viņam piederētu villa Maiami par 34 miljoniem vai māja Izraēlā par 8 miljoniem dolāru. Slaktiņš Bučā nebija iestudēts.  


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.