Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Sociālajos medijos cilvēki dalās ar ierakstiem, kuros izcelta dažādiem pārtikas produktiem pievienotā krāsviela E120 jeb karmīns, vedinot domāt, ka tas ir kaut kas jauns, no kā tagad cilvēkiem jāuzmanās. Taču šī pārtikas piedeva ir sen un plaši lietota un ekspertu vērtējumā droša. 

Pēc jaunākajiem Eiropas Komisijas lēmumiem saistībā ar noteiktu kukaiņu atļaušanu pārtikā atdzimuši dažādi maldinoši apgalvojumi arī par pārtikas piedevām. To skaitā par sarkano krāsvielu karmīnu jeb E120, ko iegūst no samaltiem kukaiņiem košenilēm. Dabiskais, no kukaiņiem iegūtais materiāls tiek apstrādāts, līdz rodas attīrīta viela, ko drīkst izmantot, piemēram, pārtikā, kosmētikā un medikamentos.

Cilvēki veikalos fotografē pārtikas produktus, publicē to aprakstus un tajos izceļ karmīnu kā nedrošu vai bīstamu piedevu, no kuras jāuzmanās. Turklāt maldinoši norādot, ka tas ir kas jauns. 

Piemēram, kāda Facebook lietotāja raksta par jogurtu:

“Laipni aicināti jaunajā pasaulē. Šo jogurtu bieži bērnam pirku, …. . Ko tikai nepaņem veikala plaukā, nesaproti, no kā…”

Cita autora ierakstā līdzīgi runāts par E120 desas sastāvā:

“Maksimā nesen parādījās jauna desa, kuru tauta diezgan ātri izķer, acīmredzot par zemu cenu. Tomēr desiņa ir ar pārsteigumu, tā satur piedevu E120.” 

Šie ieraksti par “pārsteigumu” un “jauno pasauli” ir maldinoši, jo karmīns pārtikas produktos tiek plaši lietots jau sen (ES pārtikas tirgū atļauts jau vairākus gadu desmitus). Tas produktos nav nekāds retums un nav atrodams tikai lētākajā piedāvājumā, kā var noprast no Facebook ieraksta par desu. Piemēram, pārskatot Maxima un Rimi interneta veikala piedāvājumu, redzams, ka karmīns ir lielā daļā desu – arī tādās, kas maksā piecreiz dārgāk nekā ieraksta autora nofotografētā par 1,99 eiro kilogramā. 

Tāpat karmīns atrodams arī vairākos jogurtos (ne tikai Latvijā ražotajos) un dažādās konfektēs. Ierakstā redzamā jogurta ražotāja uzņēmuma Tukuma piens mārketinga nodaļas vadītājs Armands Artihovičs Re:Check skaidro, ka šī krāsviela netiek pievienota tieši jogurtam, bet ir tajā izmantotā džema jeb ievārījuma sastāvā – lai tā krāsa būtu noturīgāka un labāk izskatītos. Viņš norāda, ka džems un līdz ar to karmīns tiek izmantots, visticamāk, “kopš vispār ražojam jogurtus, tātad kopš 2000. gadiem.” Taču tagad uzņēmums nolēmis atteikties no karmīna jeb E120 izmantošanas un līdz gada beigām tā viņu produktos vairs nebūšot.

Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) eksperti 2015. gadā atkārtoti vērtēja karmīnu. Viņi secināja, ka nav pamata mainīt Pārtikas drošuma zinātniskās komitejas 1983. gadā noteikto vienā dienā maksimālo pieņemamo karmīna daudzumu – 5 miligramus. EFSA ekspertu grupa norādīja uz ziņojumiem par nopietnām alerģiskām reakcijām, taču kopumā secināja, ka karmīns nav kancerogēns vai citādi nedrošs. Jānorāda, ka karmīna alerģiskums ir maz pētīts (pētījumi galvenokārt ir maza mēroga vai par cilvēkiem, kas ar to saskaras darbā) un patlaban nav zināms, cik šī alerģija ir izplatīta. 

Secinājums: Karmīna jeb E120 izmantošana pārtikā nav kaut kas jauns un pārsteidzošs. Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes zinātnieku grupa tā izmantošanu pārtikā ir atzinusi par drošu.


Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.