Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajā medijā Facebook trīs tūkstoši cilvēku dalījušies ar ierakstiem, kuros tiek biedēts par sāls irdinātāja E 536 (kālija ferocianīda) bīstamību. Tas neesot drošs un var kaitēt gandrīz visiem orgāniem. Informācija ņemta no kāda apšaubāma avota un ir pretrunā ar zinātnisko literatūru.

Ieraksta autors stāsta:

Vārīju gaļai sālījumu no šī sāls, ieguvu drausmīgu pelēku žļurgu, tā iepriekš nekad nav bijis, tāpēc sāku pētīt, kas lācītim vēderā. Lasiet paši! Lietojiet “veseli”! Un pastudējiet paši, kas ir pārtikas piedeva E 536.”

Ierakstam pievienots attēls, kurā redzams zīmola Druska galda sāls sastāvs. Tajā norādīts, ka produkts satur pretsalipšanas vielu E 536 – ne vairāk kā desmit miligramus uz kilogramu sāls.

Avots: Ekrānšāviņš no Facebook

Informācijas avots ir kāda anonīma autora raksts. Tajā teikts, ka E 536 pat pieļautajās devās var “radīt neatgriezenisku kaitējumu organismam”. Tāpat minēts, ka tas var izraisīt ādas problēmas, nervu sistēmas traucējumus, “nopietnu visa organisma intoksikāciju”, ka arī gremošanas trakta, aknu, žultspūšļa un limfātiskās sistēmas slimības. Zinātnieki it kā klusē, jo viņi esot vienaldzīgi vai nevēlas problēmas no “augstākām iestādēm”. Rakstā nav atsauces uz pārtikas drošuma institūcijām, zinātnisko literatūru vai ekspertu teikto – nekāds informācijas avots nav norādīts. Publikācijas vietnē rakstītas kļūdainā latviešu valodā, savukārt rakstā par ferocianīdu sālī norādīts uz attiecīgu regulējumu Krievijā. Tas vedina domāt, ka raksti ņemti un ar kāda rīka palīdzību tulkoti no kādas Krievijas interneta vietnes. 

Eiropas Savienībā E 536 un citi ferocianīdi (E 535 un E 538) ir atzīti par drošiem un tos atļauts pievienot sālim un sāls aizstājējiem. Maksimālā pieļaujamā koncentrācija ir 20 miligrami uz kilogramu produkta.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) 2018. gadā atkārtoti izvērtēja ferocianīdu drošību. Balstoties uz akadēmiskiem pētījumiem, EFSA secināja, ka ferocianīdi neuzkrājas cilvēku organismā un vairāk nekā 99% šo apēsto vielu tiek izvadīti ar izkārnījumiem. Viņi norāda, ka nav pamata domāt, ka šīm vielām mazā daudzumā būtu negatīva ietekme uz veselību, piemēram, augļa attīstību vai vēža rašanos. EFSA skaidro, ka galvenais orgāns, ko varētu ietekmēt ferocianīdi, ir nieres, taču pētījumi liecina, ka tie orgānam ir kaitīgi tikai ļoti lielās devās. Piemēram, divu gadu ilgā pētījumā tika secināts, ka žurkām kaitīga ietekme uz nierēm rodas, dienā apēdot 4,4–6,2 miligramus nātrija ferocianīda uz katru dzīvnieka kilogramu. Attiecinot to uz 70 kilogramus smagu cilvēku, kaitējums nierēm rastos, dienā apēdot 308–434 miligramus ferocianīdu jeb vairāk nekā 30 kilogramus attēlā redzamā sāls (tas pats par sevi būtu nāvējoši).

Jāpiemin, ka lielākā daļa pētījumu par šo tematu ir veikti ar dzīvniekiem. Lai gan dzīvnieki mums ir līdzīgi, ar viņiem veiktus pētījumus ne vienmēr var attiecināt uz cilvēkiem. Piemēram, dažas vielas tiek pārstrādātas citā veidā vai ātrumā.

EFSA ziņojumā nav secinājumu par ferocianīdu ietekmi uz rakstā minētajām gremošanas trakta, nervu, žultspūšļa un limfātiskās sistēmas slimībām. Taču akadēmiskās literatūras meklēšanas rīkā Google Scholar Re:Check neizdevās atrast pētījumus par šo tematu.

Rakstā arī tiek brīdināts par vielām, kuru nosaukumā ir cianīds:

“Tomēr fakts ir tāds, ka visas vielas, kuru nosaukumā ir cianīda daļiņa, noteikti ir bīstamas.”

Arī tā nav taisnība. Cianīds vielas nosaukumā nenozīmē, ka tā ir kaitīga. Daži cianīda savienojumi ir ļoti bīstami, piemēram, kālija cianīds un ciānūdeņradis. Šīs vielas reaģē ar elpošanas enzīmu citohroma C oksidāzi; tās enzīmam atdod savu cianīda daļu. Tā rezultātā tiek apturēta šūnu elpošana – šūnas pārstāj ražot enerģiju un mirst. Atšķirībā no daudzām citām cianīdu saturošām vielām ferocianīdi ir stabili savienojumi, kuros cianīds ir cieši saistīts ar dzelzi. Tāpēc ferocianīdiem nonākot ķermenī, cianīds netiek atbrīvots no ķīmiskā savienojuma un cilvēkam nekaitē.

Vairāki Facebook ieraksta komentētāji vērš uzmanību, ka attēlā redzamā sāls izcelsmes valsts ir Ukraina. Tās produkti tiek saukti par mēsliem, tāpat pausts:

Grūti nepiekrist, kā daudzi raksta, ka no Ukrainas diez vai var gaidīt labus produktus. Ne jau par kvalitāti šie tur uztraucas, bet kā lētāk un vairāk saražot.”

Pretsalipes piedevas ferocianīdi nav pievienoti tikai sālim, kas importēts no Ukrainas. Latvijas veikalos pārdod arī, piemēram, Latvijas, Beļģijas un Polijas izcelsmes sāli, kas satur šīs vielas.

Secinājums: Pētījumi parāda, ka nav pamata domāt, ka E 536 un citi ferocianīdi mazās devās (ES standartos pieļaujamajā daudzumā) ir bīstami veselībai. Tas, ka ķīmiskas vielas nosaukumā ir “cianīds” nenozīmē, ka tā noteikti ir kaitīga.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.