Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Sociālajos medijos regulāri parādās ieraksti par to, ka Latvijas mediji it kā apzināti noklusējot informāciju par dažādiem sabiedrības protestiem ārvalstīs un pašu mājās, kā arī citiem varai netīkamiem jautājumiem. Šoreiz popularitāti guvuši ieraksti par to, ka Latvijas mediji it kā nestāstot par protestiem Francijā. Tā nav taisnība.

Kāda Facebook lietotāja 21. martā publicēja video un saiti uz Euronews ziņu portālu. Ierakstā viņa jautāja:

Kāpēc mūsu ziņās nestāsta, kas notiek Francijā?

Kāds cits lietotājs 24. martā rakstīja, ka Franciju pārņēmuši plaši protesti saistībā ar pensiju reformu. Cita starpā viņš norāda (citātā saglabāta oriģinālrakstība):

Pārskatot Latvijas masu mēdiju (delfi, tvnet, jauns apollo) – 0 informācijas. Tā itkā tas nekad nebūtu bijis.

Tā nav taisnība. Gan ar Google meklētāja palīdzību, gan minēto mediju arhīvos atrodama virkne ziņu par protestiem Francijā. Ziņas Latvijas medijos publicētas jau vairāku mēnešu garumā. Jau janvārī publikācijas bija, piemēram, portālā TVnet, Apollo, Delfi, Jauns.lv, LSM, Dienas Bizness. Latvijas mediji turpināja par protestiem ziņot visu šo laiku. Arī martā gan ierakstā minētie, gan citi Latvijas mediji aizvien plaši informēja par cilvēku protestiem Francijā pret iecerēto pensiju reformu, lielo dalībnieku skaitu un sadursmēm ar policiju (piemēri šeit, šeit, šeit, šeit, šeit, šeit, šeit un šeit). Ziņas par sadursmēm publicētas arī pirms minēto Facebook lietotāju apgalvojumiem, ka Latvijas medijos par to nekā neesot.

Pārmetumi medijiem par nestāstīšanu vai dažādu notikumu apzinātu noklusēšanu ir pastāvīgs dezinformatoru uzturēts naratīvs. Re:Check par to iepriekš rakstījis, piemēram, šeit un šeit. Tāpat mediju centieni kaut ko slēpt bieži nepamatoti tiek atkārtoti arī dažādās sazvērestības teorijās.

Secinājums: Nav tiesa, ka Latvijas masu medijos nav atrodama informācija vai tie klusē par protestiem Francijā pret pensiju reformu. Ilgstošie protesti un sadursmes ar policiju ir atspoguļoti dažādos Latvijas medijos.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.