Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Sociālajā medijā Instagram kādā populārā bērnu aprūpei veltītā lapā runāts par paaugstinātu temperatūru bērniem. Tajā stāstīts, ka  pat 39 vai 40 grādu temperatūru bērnam var nepazemināt, bet novērot kopā ar ārstu, kā arī uzskaitītas dažādas riska grupas, uz kurām tas neattiecas. Daļa pausto apgalvojumu ir patiesi, bet daļa ir nepilnīga, neatbilst pediatru vairākuma viedoklim un var maldināt. 

Ko stāsta Instagram video?

Nedaudz vairāk nekā minūti garais video ar nosaukumu “Kad ir jānosit paaugstināta temperatūra?” 4. janvārī publicēts Instagram kontā, kuram ir vairāk nekā 10 tūkstoši sekotāju. Tajā regulāri tiek publicēti ieteikumi par bērnu aprūpi un norādīts, ka tā ir “dabīgā pieeja”. 

Video autore iesāk ar vārdiem: “Tam var būt grūti noticēt, bet temperatūru virs 38,5 grādiem un pat augstāk var nesist nost pat bērniem.” Viņa pauž, ka daudzi speciālisti iesaka pazemināt temperatūru, ja tā tuvojas 38,5 grādu atzīmei, un piebilst: “Tūlīt tiksim skaidrībā, kas nav ok ar šo padomu.” Autore turpina, ka patiesībā 38,5 grādu temperatūra esot bīstams rādītājs tikai nelielai daļai bērnu, un uzskaita: bērniem ar sirds vai nervu sistēmas darbības traucējumiem; mazuļiem līdz trīs mēnešu vecumam; bērniem, kuri bija dzimuši ar ekstrēmi zemu svaru, zem 1 kg; visiem smagā stāvoklī, piemēram, ar spēcīgām spazmām, drebuļiem vai letarģiju.

Tāpat video tiek norādīts: “Ja bērns normāli panes temperatūru, nav atūdeņošanās riska, mazais normāli elpo, tad pat 39 vai 40 grādu temperatūru var nesist nost, bet novērot kopā ar ārstu.”

Vairākos komentāros video autorei jautāts, vai viņai ir attiecīga izglītība šādu padomu došanai, kas par tiem būtu sakāms mediķiem un kāpēc netiek runāts, piemēram, par febrilo krampju risku. Video autore norāda, ka papildu informāciju var iegūt “mūsu ārsta vadītā vebinārā”. No citiem konta ierakstiem noprotams, ka runa ir par maksas lekciju, ko vada pediatrs un homeopāts Edgars Mednis. Jānorāda, ka Mednis iepriekš izplatījis nepatiesu informāciju par dažādiem ar medicīnu saistītiem jautājumiem, par ko vairāk lasāms šā raksta beigu daļā. 

Ņemot vērā video pretrunīgo saturu un citu Instagram lietotāju jautājumus, Re:Check to lūdza komentēt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) speciālistiem.

BKUS pediatre: Lielākoties temperatūra virs 39 °C rada bērnam diskomfortu; palielinās riski

Bērnu slimnīcas virsārste Renāte Snipe Re:Check uzsver, ka zinātniski pamatotus padomus var sniegt tikai veselības aprūpes speciālisti. “Līdz ar to nav korekti, ka padomus par to, kā izvērtēt bērna veselības stāvokli, turklāt situācijā, kad tas var būt apdraudēts, sniedz cilvēki, kuriem nav medicīniskas izglītības,” norāda Snipe. Tā kā šāda prakse esot izplatīta, BKUS virsārste norāda uz slimnīcas speciālistu izveidoto portālu veselapasaule.lv. Tur lasāmi ārstu padomi, kur meklēt palīdzību akūtas saslimšanas, tajā skaitā drudža gadījumā (šeit un šeit).

Bērnu slimnīcas pediatre Aleksandra Rudzāte Re:Check skaidro, ka paaugstināta ķermeņa temperatūra viena pati nenorāda uz bīstamu veselības stāvokli. Tas teikts arī video un atbilst patiesībai, viņa apstiprina. Drudzis ir normāla organisma reakcija uz infekciju un liecina, ka organisms cīnās ar infekcijas izraisītāju. “Ja bērns drudža laikā jūtas labi, ir aktīvs, omulīgs, spēj pietiekošā daudzumā uzņemt šķidrumu un paēst, čurā, un nav vērojamas pazīmes, kas liecina par smagu slimības gaitu vai nopietnu slimību kā drudža iemeslu, tad temperatūru, kas zemāka par 38,5 °C, patiešām nav jāmazina,” skaidro pediatre. Arī BKUS interneta vietnē lasāms, ka paaugstināta temperatūra jāārstē tikai tad, ja tā rada bērnam diskomfortu. Visbiežāk tā ir temperatūra virs 39 grādiem.

Minētajā video norādīts, ka “patiesībā 38,5 grādu temperatūra ir bīstams rādītājs tikai nelielai daļai bērnu”, kā arī uzskaitītas riska grupas. Taču Rudzāte skaidro, ka temperatūra virs 39 °C lielākoties bērnam rada diskomfortu. Bērns ir miegains, nevēlas dzert. Kad tā turas ilgi, bērns zaudē šķidrumu un rodas atūdeņošanās risks. Tas palielinās vēl vairāk, ja bērnam ir arī caureja un/ vai vemšana, skaidro ārste. “Tāpēc lielākoties pediatri iesaka bērnam ķermeņa temperatūru, kas augstāka par 38,5–39 °C, tomēr mazināt ar ibuprofēnu vai paracetamolu vecumam un svaram atbilstošā devā.” Viņa skaidro, ka var izmantot arī dzesēšanu – vēsas kompreses, kad ūdeni vai vēsu produktu no ledusskapja, ko, ietītu dvielītī, var likt pie vēdera vai pieres. “Ja ķermeņa temperatūra ir virs 39–40 oC, bērnam ir ātrāka sirdsdarbība, ātrāka un seklāka elpošana.” 

Jāpiebilst, ka video nekas nav teikts par to, ka temperatūru var pazemināt vai “sist nost” ar dažādiem līdzekļiem. Proti, ka ne vienmēr tie ir medikamenti, bet arī pediatres minētā atvēsināšana.

Rudzāte skaidro, ka video minētās riska grupas nav vienīgās, kad ļoti augstas temperatūras dēļ jāvēršas pie ārsta pēc palīdzības. Tas attiecas arī uz bērniem ar iedzimtiem vai iegūtiem imūnās sistēmas darbības traucējumiem, kuriem drudzis var būt nopietnas saslimšanas simptoms. Arī bērniem, kuriem bez drudža ir nopietni slimības simptomi, vajadzīga klātienes konsultācija pie ārsta, kurš pieņem lēmumu par papildu izmeklējumiem un ārstēšanu. “Šajos gadījumos bērniem gaidot, kamēr ārsts viņus apskata, vecumam atbilstošā devā jādod līdzekļi, kas samazina ķermeņa temperatūru arī, ja tā ir 38,5 °C,” norāda Rudzāte.

Turklāt video teikts, ka tad, “ja bērns normāli panes temperatūru, nav atūdeņošanās riska un mazais normāli elpo, tad pat 39 vai 40 grādu temperatūru var nesist nost, bet novērot kopā ar ārstu.” Taču, bērnam saslimstot mājās, vairumā gadījumu ārsta klātbūtne, lai viņu novērotu, visticamāk, nebūs iespējama.

Ko atbildēja video autore?

Re:Check vērsās pie video autores platformā Instagram, norādot BKUS ārstes pausto un jautājot, kāda ir video autores izglītība un kāpēc viņa sniedz šādus padomus savā video. Video autore norāda, ka pretrunu starp savā video pausto un  Bērnu slimnīcas skaidrojumu neredz. Viņa atzina, ka ir smagas situācijas un vairāki gadījumi, kuru dēļ zāļu lietošana būtu pamatota: “Un, protams, ka minūtes reels nav iespējams uzskaitīt visas situācijas. Tāpēc tur arī ir pieminēts, ka “piemēram” un ka novērot augstu temperatūru vajag sadarbībā ar  bērna pediatru.”

Kas zināms par pediatru un homeopātu Medni?

Video autore savu izglītību nenorādīja, bet teica, ka materiāls balstīts pediatra sagatavotā lekcijā, kas pieejama viņu mājas lapā. Pediatra vārdu autore nenosauca. Līdzīgi viņa atbild uz kādu komentāru: “Ārsts mācījās tepat Latvijā, līdz ar to viņa avoti ir tādi paši kā citiem ārstiem.” 

Instagram profilā publicētajā mājas lapā atrodamas maksas lekcijas par bērnu miegu, ēšanu un citiem jautājumiem, arī par to, kas jāzina par temperatūru. Tajā norādīts, ka “lekciju vada Dr. Edgars Mednis”. Mednis ir pediatrs un homeopāts, liecina Ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu reģistra informācija. Taču publiskajā telpā viņa vārds izskanējis arī tāpēc, ka viņš izplatījis dezinformāciju par Covid-19 un vakcīnām, kā arī bērnu vakcinēšanu skolās, par ko iepriekš vairākkārt rakstīja arī Re:Check. Mednis iepriekš stāstījis nepatiesu un maldinošu informāciju, piemēram, ka Covid-19 vakcīnas izmainot cilvēku DNS, veicina neauglību un ka vakcinēti cilvēki esot bīstami apkārtējiem. 

Mednis ar ārstam netipisku darbību plašākai sabiedrībai kļuva pazīstams vēl pirms Covid-19 pandēmijas. Viņa vadītā Āgenskalna klīnika piedāvāja zinātniski nepamatotus pakalpojumus, piemēram, gaišreģa konsultācijas, kristālu terapiju, ieskatīšanos iepriekšējās dzīvēs, auras balansēšanu un saziņu ar sargeņģeli. Veselības inspekcija klīnikā veikusi vairākas pārbaudes, pēc vienas no tām prasot nodalīt tās mājaslapā informāciju par ārstniecības un cita rakstura pakalpojumiem. 

Secinājums: Instagram video stāstītais par temperatūru bērniem ir nepilnīgs un var maldināt. Bērnu slimnīcā skaidro, ka pamatotus padomus bērnu veselības izvērtēšanā, turklāt gadījumos, kad veselības stāvoklis var būt apdraudēts, var sniegt tikai mediķi. Ir taisnība, ka paaugstināta temperatūra viena pati nenorāda uz bīstamu veselības stāvokli. Taču lielākajai daļai bērnu temperatūra virs 39 grādiem rada diskomfortu un palielina riskus veselībai. Tāpēc lielākoties pediatri iesaka mazināt bērniem ķermeņa temperatūru, kas augstāka par 38,5–39 °C.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam piecas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs vai ārpus konteksta) un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.