Aptuveni 12 tūkstoši Facebook lietotāju noticējuši viltus konkursam, kurā piedāvāta iespēja bez maksas tikt pie jauna elektrovelosipēda. Fiktīvā konkursa “organizētājs” ir kāds anonīms konts ar nosaukumu E-Bike, kas izlozi piedāvā tikai janvārī izveidotās Facebook lapās dažādās valstīs un valodās. Patiesībā velosipēdi netiek izlozēti un konkursa “organizētāji” visdrīzāk mēģina izkrāpt cilvēku bankas informāciju vai novirzīt viņus uz, iespējams, nedrošām interneta lapām.

Vienā no ierakstiem teikts:

Ar prieku paziņojam, ka dāvinām 350 velosipēdus, kurus nevaram pārdot nelielu skrāpējumu un bojājumu dēļ, visi dzinēji strādā labi, tāpēc nejauši nosūtīsim kādam, kurš dalīsies ar mūsu ierakstu un saka “Paldies”. Veiksmi jums puiši.”

Pēc “paldies” vai cita komentāra uzrakstīšanas cilvēks saņem tālākas instrukcijas, kas viņu aizved uz nu jau izdzēstu interneta lapu. Dažkārt lietotājiem tiek sūtītas personīgas Facebook messenger ziņas, kurās E-Bike paskaidro konkursa noteikumus – cilvēkam steidzami jādalās ar E-Bike ierakstiem vismaz 15 dažādās Facebook grupās. E-Bike lapas citās valodās mēdz virzīt cilvēkus uz pilnīgi nesaistītām interneta vietnēm vai aicina reģistrēties, izmantojot telefona numurus vai bankas informāciju.

Foto: Ekrānšāviņš no Facebook. Kādas lietotājas sarakste ar E-Bike

E-Bike Facebook lapām ir vēl citas kliedzošas pazīmes, kas liecina par krāpšanu, nevis reālu konkursu ar iespēju iegūt balvu. Pirmkārt, tajās ir tikai viens vai daži ieraksti, kuros ir gandrīz viens un tas pats saturs – par viltus konkursu. Otrkārt, lapas izveides laiks. Piemēram, Facebook lapa latviešu valodā radīta 9. janvārī – tajā pašā dienā, kad publicēta informācija par konkursu. Treškārt, lai gan runāts par velosipēdu pārdošanu, nekur nav norādītas ne fizisko veikalu adreses, ne interneta vietnes, kurās varētu tos iegādāties. Ceturtkārt, lapa izmanto internetā atrastus jeb zagtus foto, par ko var pārliecināties ar foto meklēšanas rīku palīdzību. Kā to izdarīt ar, piemēram, Google attēlu meklēšanas rīku, Re:Check soli pa solim skaidrojis šeit. Lapā, ka viltus konkursu piedāvā latviešu valodā, izmantoti foto no, piemēram, velosipēdu tirdzniecības uzņēmumu Rebike vai Sport & Radwelt Scherer preses relīzēm. Visbeidzot, Latvijas uzņēmumu reģistra datu bāzē nav atrodams neviens uzņēmums ar nosaukumu E-Bike

Jāpiebilst, ka citas E-Bike lapas agrāk publicējušas līdzīgus ierakstus arī par elektroskūteriem. Arī šajos gadījumos lapas veidotas tieši pirms “konkursa izsludināšanas”. Re:Check neatrada lapas, kurās būtu ticama informācija, ka kāds “konkursa” dalībnieks solīto balvu tiešām būtu saņēmis. 

Secinājums: Facebook ierakstus, kuros izlozē elektrovelosipēdus, veidojuši krāpnieki. Viltus konkursa ietvaros E-Bike cenšas uzzināt lietotāju personīgo informāciju un novirza viņus uz apšaubāmas drošības interneta lapām.


Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.

Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!


Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com


NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712

Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.